Gemi var, personeli yok
Uzman ekibi ve üzerinde çalışacak projesi olmayan araştırma gemileri limanlarda bekliyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden (MTA) sonra TÜBİTAK’ın da bir araştırma gemisi oldu. Uzun yıllardır Marmara Denizi’nde uluslararası gemilerde araştırmalar yapan İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, araştırma gemilerinin; konusunda uzman bir ekibe ve 365 gün çalışabilmek için planlamaya, altyapıya, projeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Aksi takdirde araştırma gemilerinin zaman içinde atıl durumda kalacağını belirten Görür, bu gemilerin günlük masraflarının bazen on binlerce, bazen yüz binlerce Avro’ya çıkabildiğini vurguladı.
TÜBİTAK MAM’ın eski başkanlarından Prof. Görür, araştırma gemisini işletmenin çok pahalı bir iş olduğunu ifade ederek bugün birçok üniversitede gemi olmasına karşın proje olmadığı, kaynak bulunamadığı için bu gemilerin limanlarda beklediğini anlattı.
9 Eylül Üniversitesi’nin, İstanbul Üniversitesi’nin, ODTÜ’nün de aralarında bulunduğu birçok üniversitenin araştırma gemileri bulunduğunu ifade eden Görür, “Biz bu gemileri yüzde 100 tam kapasite ile çalıştırıp daha ileri boyutlara gidemiyoruz diye ihtiyaçtan bu gemileri almıyoruz ki...” dedi.
Denizde toplanan verilerin değerlendirileceği laboratuvarlara ve donanıma da ihtiyaç duyulacağını belirten Görür, bütün bunlara sahip olunması halinde gemilerin çok yarar sağlayacağını vurguladı.
Prof. Görür, gemilerin daha çok siyasi nedenlerle alındığının altını çizerek şunları söyledi:
“TPAO’nun araştırma gemisi almasının nedeni Güney Kıbrıs’ta doğalgaz araştırmaları sırasında Türkiye’nin gönderdiği Piri Reis gemisinin bir sonuç alamaması. TPAO prestij kaybı nedeniyle bu gemiyi aldı. TPAO bu gemiyi 365 gün çalıştırabilecek mi? Yeterli donanıma, projeleri hazırlayacak yerbilimcileri kadrosuna sahip mi? Ben sahip olmadığını düşünüyorum. TÜBİTAK neden ayrı bir gemi alıyor? TPAO’nun aldığı gemi Türkiye’deki tüm deniz araştırmacılarının hizmetine sunularak bu işler çok daha ekonomik yapılabilirdi.”
Görür, TÜBİTAK’ın gemi almasını eleştirerek kurumun üniversitelere rakip değil destekçi olması gerektiğini vurguladı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt