Gençlik 'kalpaklı gençlik mi?' 'pembe gençlik mi?' tartışması
"Balyoz" iddianamesinde Türkiye Gençlik Birliği darbecilerin "dost unsuru" olarak gösterildi. Ancak davanın sanıklarından Emekli Orgeneral Çetin Doğan, 2006'da kurulan ve sembol olarak "kalpaklı Atatürk'ü" seçen Türkiye Gençlik Birliği'nin 2002'de yapılan darbe planlarında yer alamayacağını, bunun delillerin sahte olduğunu ortaya çıkardığını iddia etti.
"Balyoz" iddianamesinde "darbecilerin" dost unsur olarak ilan ettiği gençlik derneğinin hangi dernek olduğu konusunda karışıklık çıktı. Davada darbeci olarak ilan edilen sanıklar "dost unsur" olarak gösterilen "kalpaklı Atatürk" amblemli Türkiye Gençlik Birliği'nin 2006'da kurulduğunu, dolayısıyla 2002'de ele geçirilen darbe planlarında yer almış olamayacağını iddia ediyor. Çetin Doğan'ın iddialarına karşılık, "Türkiye Gençlik Birliği Derneği" adında 1997'de kurulan, dolayısıyla darbe planları içinde yer alması normal karşılanan bir başka dernek bulunduğu tezi ortaya atıldı. 1997'de kurulan bu Türkiye Gençlik Birliği Derneği, kalpaklı Atatürk yerine "psychedelic" üsluplu afişiyle dikkati çeken, AB ülkeleriyle gençlik değişim programları, psikolojik danışma, spor ağırlıklı bir dernek ve son projelerinden biri "Can you always get what you want?" adını taşıyor. Balyoz davasında tutuklanma itirazı kabul edilen İstanbul 1. Ordu Eski Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın kızı ve damadı tarafından kurulan "Çetin Doğan ve Gerçekler" internet sitesi iddianameyle ilgili bazı iddialar ortaya attı.
Dost unsur tartışması
Çetin Doğan ve Gerçekler sitesi, Balyoz iddianamesiyle ilgili olarak önce "Ege Ordu Komutanlığı" ibaresinin 2002'de yapılan darbe planlarında yer alamayacağını, çünkü bu adın daha sonraki yıllarda resmileştiğini iddia etti. Buna karşılık olarak 2002'li yıllarda "ege ordu komutanlığı" ifadesinin askerler arasında "galatı meşhur" olarak kullanıldığı tezi ortaya atıldı ve bu ifadenin darbe planlarında yer almasının doğal bulunduğu belirtildi.
Emekli Orgeneral Doğan, darbe belgelerinde Türkiye Gençlik Birliği adlı bir derneğin "dost unsur" ilan edildiği ifadesinin de geçtiğini, oysa söz konusu derneğin 2006'da kurulduğunu, dolayısıyla 2002'deki darbe planlarında yer almış olamayacağını, ifade etmişti. Doğan'ın bu iddiasına karşılık da "Dost unsur olarak belirtilen 2006'da kurulan 'Türkiye Gençlik Birliği' değildir 1997'de kurulan 'Türkiye Gençlik Birliği Derneği' dir" tezi atıldı. Çetin Doğan ve Gerçekler sitesinin araştırmasına göre iki derneğin öne çıkan özellikleri şöyle:
-19 Mayıs 2006 yılında kurulan Kemalist çizgideki Türkiye Gençlik Birliği amblem olarak kendisine "kalpaklı Atatürk'ü" seçti. TGB'nin ortasındaki "G" harfi kırmızı, "T" ve "B" harfleri ise beyaz yani Türk bayrağı renkleri. Birlik kendisini "ülkesine ve okuluna sahip çıkan Devrimci ve Yurtsever Atatürk gençliğinin sesi" olarak tanımlıyor. Temel İlkeler Bildirgesi'nde ise "Türkiye Gençlik Birliği, laik ve halkçı bir Türkiye'den yanadır. Türkiye Gençlik Birliği Anayasamızda belirtilen ilkelerin içini boşaltan her türlü uygulamanın karşısındadır. Din sömürücülerine ve gericilere karşı ilericiliği gelir adaletsizliğine, yoksulluğa ve bireyciliğe karşı halkçı bir ekonomik sistemi savunur. Kamu kurumlarımızın özelleştirilmesine karşıdır" ifadesi yer alıyor.
-1997 yılında kurulan Türkiye Gençlik Birliği Derneği (TGBDER) 'nin sloganı ise "Gençlerle gençler için." Derneğin pembe, mavi ağırlıklı, gökkuşağı renklerinden 1960 ve 70'lerin "psychedelic" grafik üslubunu çağrıştıran bir afişi var. Afişte, "Gönüllülük, toplumsal katılım, projeler, sosyal sorumluluk, kişisel gelişim, kültürlerarası öğrenme, gençlik değişimleri" ifadesi yer alıyor. Dernek 6 Avrupa ülkesiyle öğrenci ve gençlik değişimi üzerine çalışıyor ve son projelerinden birinin adı şöyle: "Can you always get what you want? (İstediğini daima elde edebilirsin.)" Derneğin hizmetleri, "Psikolojik danışma, rehberlik ve sosyal yardım hizmetleri, sosyal, kültürel ve sportif gençlik etkinlikleri, ve sosyal eğitim programları, ." olarak sayılıyor.
Hangisi doğru?
"Çetin Doğan ve Gerçekler" sitesi "dost unsur" karmaşasını şöyle değerlendirdi:
Bu durumda iki seçenek var: "Balyoz Harekat Planı gercekten 2002'de yazılmıış ise, planı hazırlayan darbeciler 1997 yılında kurulan (ve son uluslararası projelerinden biri 'Can you always get what you want?' adında 6 Avrupa ülkesiyle gençlik değişim programı olan) bir derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve ÇYDD ile birlikte en önemli üç dost dernekten biri olarak değerlendirmiş olmalılar. Bu pek olası görünmüyor. Zira Türkiye Gençlik Birliği Derneği (1997), siyasi bir görünümü olmayan, Atatürkçü ve laik bir kimlik sergilemeyen, Avrupa'da sivil toplum örgütleriyle yakın ilişkileri olan bir dernek. Diğer olasılık şu: 1. Balyoz Harekat Planı 2006′dan sonra yazıldı ve dost unsur olarak tanımlanan dernek 'vatansever, Atatürkçü gençlik hareketlerini kitleselleştirecek merkezi bir örgüt' olarak kurulan Türkiye Gençlik Birliği (2006). Yani planı yazanlar, bir zamanlama hatası yaparak geride Balyoz belgelerinin sahte olduğuna dair bir ipucu bıraktılar. Bu iki derneğin özellikleri, işlevleri ve kimlikleri dikkate alındığında ikinci seçeneğe inanmamak çok zorlaşıyor."
'BOP adını kim koydu'
2 Aralık 2002 tarihli "Balyoz" darbe planınında "Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin Büyük Ortadoğu Planı (BOP)'nın uygulama alanında bir piyon haline dönüştürülmesinin amaçlandığı ." ifadesinin geçtiğini de ifade eden "Çetin Doğan ve Gerçekler" sitesi, BOP (Büyük Orta Doğu Projesi" ifadesinin ilk kez ABD eski Genelkurmay Başkanı Colin Powell tarafından 2002'de kullanıldığı iddiasının da gerçekleri yansıtmadığını öne sürdü. Sitede, "Büyük Ortadoğu Planı, İngilizce adıyla Greater Middle East Initiative (ya da New Middle East Project), ilk defa Condolezza Rice'in Ağustos 2003 tarihli 'Transforming Middle East' makalesinde ortaya konuyor. Bu projenin resmi olarak ilanı ise Haziran 2004'deki G8 zirvesinde gerçekleşiyor" iddiasında ısrar etti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama