Genel Kurul'da 2B tasarısı görüşülüyor
Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da dün başlanılan 2B tasarısının görüşmelerine devam ediliyor.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen orman özelliğini yitirmiş ve 2-B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, bu araziler üzerinde yaşayan yurttaşın devletle barışmak istediğini söyledi. CHP'nin bu konuda verdiği teklife ''2-B barışı kanunu teklifi'' dediklerini ifade eden Hamzaçebi, ''Biz vatandaşı bu araziler üzerinde işgalci saymıyoruz, onlar hak sahibidir'' dedi.
Hamzaçebi, yıllar boyunca kırsaldan büyük kentlere göç eden vatandaşın kendisine ev yapma ihtiyacı duyduğunu kaydederek, ''Beykoz'da fabrikalar var ve oralara onbinlerce insan çalışmak için geldi ancak kalacakları yer yok. Devlet de yer vermeyince o da kendisine ev yaptı. Vatandaş o arazileri para ödeyerek almıştır ve yıllardır da kullanıyor'' diye konuştu.
Orman köylüsünün desteklenmesi gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, tasarıda orman köylüsünü destekleyen bir düzenleme olmadığını savundu. Hamzaçebi, Türkiye'de 7 milyon orman köylüsü yaşadığını ve bunların en yoksul kesim olduğunu söyledi.
Hamzaçebi, bu arazilerin orman köylüsüne rayiç bedelin yarısı üzerinden verilmemesi, bedelsiz verilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Onların parasının olduğunu zannetmeyin. Aylık geliri 160 liradır. Bu parayla oraları alamaz. 5-10 bin, onlar için büyük paradır. Burada doğru olan emlak vergisi değeridir, rayiç bedelin yüzde 50'si olmamalıdır'' dedi.
'Yeniden hak sahiplerine verilecek'
AKP'li Nusret Bayraktar, geçmiş dönemlerden bu yana tapulu mülkü olan ancak tapusu iptal edilen tarım ve yerleşim alanlarının bu tasarıyla yeniden hak sahiplerine verileceğini söyledi. Bu arazilerin tapularının sahiplerine bedelsiz verileceğini belirten Bayraktar, tasarıyla 2-B alanlarından iki katı kadar orman alanı oluşturma şartı getirildiğini bildirdi. Bayraktar, ülkede çarpık yapılaşma ve deprem riski olduğunu kaydederek, 2-B arazilerinin satılmasıyla elde edilecek gelirin yüzde 90'ının kentsel dönüşüm alanları için harcanacağını bildirdi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise bu tasarıyı desteklediklerini ancak eksikliklerini olduğunu söyleyerek, ''Rayiç bedelin yarısı olmaz, bu düşürülebilir ya da emlak değeri olabilir. Vatandaşlara ödeyemeyecekleri bir rakam çıkarıldığınız zaman ne yapacaksınız? Onun yıllardır kullandığı araziyi elinden alıp başkasına mı vereceksiniz? Rayiç bedeli yüzde 70'e çıkaracakmışsınız. Köylü bunu nasıl ödeyecek? CHP'nin, 'vatandaşla devleti hasım olarak yaşamaktan kurtarıp, hısım yapacak bir kanun çıkartalım, barış ilan edelim' dediği konuyu iktidar doğru değerlendiremiyor. Anayasa Mahkemesi'nden geri dönme durumu var. Suçlamak istemiyorum ama oradan bir şey aldınız mı bilmiyorum ama eksik de çıkartmayalım kanunu'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Bangladeş Başbakanı Bangladeş Başbakanı Hasina ve beraberindeki heyet, Genel Kurul çalışmalarını bir süre izledi. Hasina'ya Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer eşlik etti.
Görüşmeler sürüyor
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2-B arazileri üzerinde aslında bütün toplumun hukuku bulunduğunu, bu nedenle belli bir denge oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, ''Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı'' üzerindeki görüşmeler sürüyor.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kalkınma Bakanı Yılmaz, hastaneye başvuran kişi sayısının artmasının nedenlerinden birinin, artık sağlık hizmetlerinin daha fazla erişilebilir olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Yılmaz, başka bir soruyu yanıtlarken, kadastrosu tamamlanan alanın 192 bin 190 hektara ulaştığını bildirdi. Cevdet Yılmaz, geri kalan 120 bin hektar alanın kadastrosunun tamamlanması için çalışmaların devam ettiğini, bu çalışmalara hız kazanması için 10 milyon lira ek ödenek tahsis edildiğini belirtti.
Yılmaz, 2-B arazileri üzerinde aslında bütün toplumun hukuku bulunduğunu, bu nedenle, orman köylüsünden de belli bir bedel alarak denge oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Bakan Yılmaz, söz konusu düzenlemeyle yalnızca gelir elde etmenin amaçlanmadığını belirterek, ''Elde edilen gelir bütçemize intikal edecek. Toplumun da bu araziler üzerinde bir hakkı olduğunu düşünürsek, bu gelir yine toplum yararına kullanılacak'' dedi.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi.
Temel kanun olarak ele alınan tasarının 1. bölümü üzerinde BDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, tasarının aslında ''Nasıl kar ve rant elde ederiz'' düşüncesiyle hazırlandığını iddia etti. Tasarının toplum yararına olduğunun söylenemeyeceğini savunan Tuncel, ''Orman vasfını yitirmiş alanlar, ranta dönüştürülmek isteniyor. Bu yasa tasarısında eşitlik de yok. Burada daha çok zenginler düşünülmüş'' diye konuştu. Sebahat Tuncel, dünyada bir ekolojik kriz yaşandığını, bu nedenle doğa üzerinde yapılacak her uygulamanın geleceği etkileyeceğinin unutulmaması gerektiğini anlattı.
MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay da tasarının belli kesimlere rant aktarmanın yolunu açtığını ileri sürdü.
Tasarıda rayiç bedelle ilgili düzenlemeyi eleştiren Toskay, ''İktidar, vatandaşın sırtından gelir elde etmek söz konusu olduğunda, ileri demokrasi söylemini rafa kaldırmaktadır. Rayiç bedeller, imkanları sınırlı, ekonomik olarak zor durumda bulunan vatandaşlar için yüksek olacaktır. Küçük çiftçi, imkanları sınırlı vatandaş ile büyük rantların söz konusu olduğu yerler için bedel aynı olmaması gerekir'' diye konuştu.
Tasarıda vatandaşın, belirlenen rayiç bedele itiraz etmesini engelleyen hükümlerin bulunduğunu belirten Toskay, bunun Anayasa'ya da aykırı olduğunu dile getrdi. MHP olarak 2-B sorunun çözümünden yana olduklarını, bu nedenle tasarıya olumlu bir yaklaşım sergilediklerini ifade eden Toskay, ancak kanuna uygun bir düzenlemenin getirilmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
''15 milyon konutun gözden geçirilmesi''
Tasarının 1. bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Cevdet Yılmaz, 2-B arazilerinin iki katı kadar orman alanı oluşturulacağını söyledi.
Orman köylülerine kredi ve nakit olarak destekler sağlanacağını dile getiren Yılmaz, ''Afet Türkiye'nin gerçeği. 15 milyon konut deprem yönetmeliğinden önce yapılmış olan evler. Bunların gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu da o sürece katkıda bulunacak'' dedi.
Yılmaz, tasarıyla mülkiyet hukukunu güçlendirmiş olacaklarını kaydetti.
2-B arazilerinin yüzde 5,4'ünün yapılaşma olan araziler olduğunu ifade eden Yılmaz, ''410 bin hektarlık alan 2-B arazisi olarak görünüyor'' diye konuştu.
Yılmaz, bu düzenlemenin amacının sadece gelir elde etmek olmadığını kaydederek, ''Öyle olsaydı rayiç bedel yüzde 100 olurdu. Bu varlıklar üzerinde herkesin hakkı var ve bunu da gözetmek zorundayız. Bir taraftan o arazilerin satışına ilişkin kolaylık yapacağız, diğer taraftan da milletin hakkını arayacağız'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!