Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar paneli

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Biyogüvenlik Yasa Tasarısı'nın TBMM'ye sunulmasını, ''yönetmelik iktidarın ayağına dolandı, yasayı parlamentoya sunmak zorunda kaldı'' şeklinde değerlendirdi.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar paneli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.12.2009 - 17:25

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, CHP Çankaya İlçe Teşkilatı'nın Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlediği, ''Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)'' konulu panelde konuşurken, geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sunulan Biyogüvenlik Yasa Tasarısı'nın tamamen doğru şekilde yasalaşacağından emin olmadıklarını söyledi. GDO'lu ürünlerin uzun yıllardan bu yana insan hayatında bulunduğunu, insan ve hayvanları etkileyen GDO'lu ürünlerin çok yaygın ve yüksek araştırmalar gerektirdiğini ifade eden Bingöl, insanlığın menfaatine olmayan hiç bir genelge ya da yasayı kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Bingöl, dünyada tarım ve gıdada genetik mühendisliği çalışmalarının 1970'lerde başladığını, 1990'larda GDO'lu ürünlerin insan hayatına girmeye başladığını hatırlatırken, Türkiye'nin ithal ettiği soyada yüzde 53, mısırda yüzde 35, pamukta yüzde 15, kanolada ise yüzde 5 oranında GDO bulunduğunu öne sürdü.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ise, konuşmasına; Metin Akpınar'ın bir özel televizyon kanalında yayınlanan ''Papatyam'' isimli dizisinin GDO'lu ürünlerle ilgili tartışma ve şüphelerin konu alındığı bölümünü katılımcılara izleterek başladı. Dizide konunun halk sağlığını ilgilendiren boyutuyla çok iyi işlendiğini anlatan Günaydın, dünya ve Türkiye'de GDO'lu ürün konusunda neler olduğu konusunda bilgi ve görüşlerini dile getirdi. Günaydın, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) üretilen GDO'lu domateslerin alerjik reaksiyonu yüzünden tartışmalara neden olduğunu, GDO'lu ürünlerin ABD tarafından açlıktan çıkış olarak insanlığa sunulan bir hediye gibi gösterildiğini savunarak, ''ABD'nin Irak'a demokrasi getireceğine ne kadar inanıyorsak buna da o derece inanmamız lazım'' dedi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde GDO'lu ürünlerin serbest olduğu yolundaki açıklamalara itiraz eden Günaydın, AB'de GDO ekimi yapan 7 ülkenin 4'ünde ekimlerin artık yapılmadığını, AB'de sınırsız bir GDO kullanımı olmadığını, sıkı ekim ve ithalat kuralları bulunduğunu söyledi. Günaydın, GDO'nun daha az tarım ilacı kullanılmasını ve yüksek verimi sağladığı görüşlerine, karşılaştırma yaptığı ABD Tarım Bakanlığı verilerinden yola çıkarak karşı çıktı.
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler