"Gensoru önergesi mekanizması kötü amaçlı kullanılıyor"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP'nin Başbakan hakkında verdiği gensoru önergesi hakkında Hükümet adına savunma yaparken, CHP'nin gensoru mekanizmasını yanlış kullandığını savundu.
TBMM Genel Kurulu'nda CHP Grup Başkanvekillerinin Başbakan Erdoğan hakkında, "Bazı yabancı firmaların Türkiye'de rüşvet dağıttığı iddiaları karşısında gerekeni yapmadığı" gerekçesiyle verdiği gensoru önergesi üzerine Hükümet adına savunma yapan Çiçek, gensorunun gerekçesine değinerek, gensorunun bir bilgi edinme mekanizması olduğuna dikkat çekti.
Gensoru müessesenin kötüye kullanıldığını belirten Çiçek, "Bu kürsü bir suçlama kürsüsü olmamalı. Suçlamayı ancak savcılar yapar. Getirilen gensoru konusunun dayanaklarının sağlam olmazı lazım. Ciddi olması lazım. Sağlam dayanaklara dayanmalı. Gensoru önergesi karalama kampanyası içerisine girmemeli" diye konuştu.
Ortada, Hükümeti suçlayacak ciddi bir suç olmadığını kaydeden Çiçek, yolsuzluk ve rüşvetin herkesin ortak sorunu olduğunu söyledi. Çiçek şöyle konuştu:
"Burada her meseleyi siyasetin kurbanı yapmışız. Bu hukuki ahlaki bir konudur. En evvel bu gensoru mekanizmasını bir karalama kampanyasına dönüştürdüğümüz zaman, bu da bizi sağlıklı bir sonuca götürmez. Daha ileri bir mesafe almamız için zorlaştırır. Gerçekten bu tür denetim yollarını kullanacaksak, bilgi edinme yollarını kullanalım. Bilgi edinme konusunu bir Anayasa hak haline getirdik. Bu tür suçlamaları parlamentoya oturtamayız. Parlamento her zaman yolsuzlukları ortaya çıkarmak için çaba harcamıştır. Bir kişiyi bu kürsüde suçlarsanız, başka bir yerde suçlar onu savcılığa vermezseniz o zaman bur karalama kaymasıdır. Kim iddiasının arkasındaysa götürecek bunu savcılığa verecek. 'Ben her türlü suçlamayı yaparım ama yargıya taşımam' diyorsanız o zaman bu klasik bir siyaset üslubunu sürdürüyoruz demektir."
İddiaların yargıya taşınmadığı iddialarının da asılsız olduğunu kaydeden Cemil Çiçek, bunun hukuk çerçevesinde iki yolu olduğunu söyledi. Çiçek, "CHP bunu yargıya götürmeliydi. Basının önünde anlatılan bu dosyaların önce yargı makamlarına taşınması gerekirdi. Bu müzakerelerden sonra yapılacak ilk iş Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmaktır. İkinci yol ise Anayasa'nın 100. Maddesidir (Meclis soruşturması bakanlar ve başbakan hakkında) gensoru önergesi bilgi edinme yoludur. Burada Meclis soruşturması açılabilir. Onun için gensoru önergesinde suçlama olmaz. Suçlama yolunun tercih edenler Meclis soruşturması açabilirler" diye konuştu.
Çiçek, konuşmasında rüşvet iddiaları ile ilgili mahkeme süreci hakkında da bilgi verdi. İddialarla ilgili hukuki süreci anlatan Çiçek,iddiaların tümünün yargıya intikal ettiğini, buna ilişkin de savcılıkta belgelerin olduğunu söyledi. Çiçek, "Ortada ciddi bir şey yok. Savcılık bu iddialarla ilgili takipsizlik kararı vermiştir" dedi.
Çiçek, rüşvet gibi bir konunun sağlam delillerinin olması gerektiğine dikkat çekerek, gazete haberleriyle gensoru önergesinin verilemeyeceğini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi