Gizli kürtaj öldürüyor

Çoğunluğunu Katoliklerin oluşturduğu Doğu Timor'da, yasak olan kürtajın gizlice yapılması nedeniyle çok sayıda kadının hayatını kaybettiği bildirildi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 11:48
Abone Ol google-news

BM Nüfus Fonu, kürtajın serbest bırakılmasını ve modern doğum kontrol yöntemlerinin teşvik edilmesini istedi.

Nüfus Fonu ile Doğu Timor Başbakanı Xanana Gusmao'nun eşi tarafından kurulan Alola Vakfı, Doğu Timor Sağlık Bakanlığı ve Avustralya'daki Charles Darwin Üniversitesi Sağlık Uygulamaları Linasüstü Okulu tarafından ortaklaşa yayımlanan rapora göre, Doğu Timor'un uzak dağlık bölgelerinde yaşayan kadınlar, istenmeyen gebelikten kurtulmak için bitki sularını içmek ve göbeklerine vurmak gibi yöntemlerle kör bıçak gibi aletler kullanıyor.

Yüzyıllar süren Portekiz sömürgeciliğinin mirası olan Katolik kültürünün hakim olduğu bir Güneydoğu Asya ülkesi olan, bir milyondan az nüfusa sahip Doğu Timor'da kadınların ortalama 7 çocuğu bulunuyor.

Meclis, geçen hafta, annenin hayatı tehlike ile yüz yüze olması durumunda kürtaja izin veren bir yasayı kabul etti. Ancak, yeni yasaya göre, diğer bütün durumlarda kürtaj yapan ve yaptıranlar üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek. Raporda, "kürtajın suç olmaktan çıkarılması" istendi.

BM Nüfus Fonu ve Dünya Bankası'nın 2006 rakamlarına göre, her yüz bin doğum başına 650 Timorlu kadın, ya hamilelik sırasında ya da doğumdan kısa süre sonra ölüyor.
Endonezya ve Filipinler'de bu oran üç kat daha az. Ölümlerden ne kadarının gizli kürtajla ilgili olduğu ise bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler