Göçmen yasası ABD Kongresi'ndeki ilk ciddi sınavına çıkıyor
ABD'de yaşayan 11 milyon kadar kaçak göçmene vatandaşlık yolunu açacak ve göçmenlik sisteminde önemli değişiklikler yapılmasını öngören göçmen yasası teklifi, bugün ABD Senatosu Adli Komisyonu'nda görüşülecek.
Yasa teklifi, sınır güvenliğini artırmak ve işçilere ABD'ye yasal yollarla gelmelerine olanak veren yeni imkanların yanı sıra, kaçak göçmen çalıştıran iş yeri sahiplerine karşı sert önlemler almayı ve ülkede yaşayan milyonlarca kişiye vatandaşlık yolunu açmayı hedefliyor.
Komisyonun bugünkü oturumunda, 844 sayfadan oluşan göçmen yasası teklifindeki sınır güvenliğinden, yasanın göçmen aileleri daha iyi kucaklamasını sağlamak amacıyla Demokrat Parti tarafından kaleme alınan tedbirlere kadar çok çeşitli konularda henüz karara bağlanmamış 300 düzenleme görüşülecek.
Yasa teklifi, bazı belirli sınır güvenliği hedeflerine ulaşılmasından sonra vatandaşlık konusunda düğmeye basılmasını öngörüyor. Ancak yasanın kolayca geçmesini sağlamak amacıyla yasada yer alan sınır güvenliğine ilişkin bu tedbirler, Cumhuriyetçi Partili senatörler tarafından yeterince ikna edici bulunmuyor. Komisyon Başkanı Senatör Patrick Leahy'ye göre, komisyon toplantısındaki ilk büyük tartışmanın da bu konuda olması bekleniyor.
Yasa teklifini kaleme alanlar arasında bulunan Cumhuriyetçi Parti Florida Senatörü Marco Rubio, yasa teklifindeki sınır güvenliğine ilişkin tedbirlerin daha güçlü olması gerektiğini, bu nedenle bazı değişikliklerin kabul edilebileceğini belirtiyor.
Ancak siyasi gözlemciler, bazı Cumhuriyetçi Parti senatörlerinin önerilerinin, dikkatle hazırlanmış ve çok hassas bir denge üzerine oturtulmuş yasa tasarısında, teklifi hazırlayanlarca kabul edilmesi mümkün olmayacak değişikleri içerdiğine dikkati çekiyor.
Yıllardır çözüm bekliyor
ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan, 1986'da yasa çıkararak, 1 Ocak 1982'den önce ABD'ye giren yaklaşık 3 milyon kaçak göçmen için genel af ilan etmişti. Şimdi, göçmenlik reformu karşıtları yeni tasarısıyı "Reagan affı"na benzetirken, destekçileri ise tasarıyı ilk kez göçmenlerin Amerikan vatandaşı olma hayallerini gerçeğe dönüştürecek makul bir yol olarak görüyor.
Yeni tasarıyla, işsiz Amerikalıların sayısı 22 milyonu bulmuşken ülke sınırlarının güvenliğinin zayıflayabileceği, böylelikle işsizliğin artabileceği endişesi de yüksek sesle dile getiriliyor.
Sayıları 11 milyona yaklaşan yasa dışı göçmeni ilgilendiren tasarının amaçları, göçmenlere yasal statü kazandırılması yolunun açılması ve ABD sınırlarının yasa dışı girişlere karşı güvenli hale getirilmesi şeklinde sıralanıyor.
Yasa tasarısında göçmenlik sistemi kapsamında verilen vizelere ilişkin değişiklikler de mevcut. Buna göre, vatandaşlığa kabul edilecek kaçak göçmenlerin geçmiş vergileri ödemesi, İngilizce öğrenmesi ve vatandaşlık için 13 yıl beklemesi gerekiyor.
Kaçak göçmen baskısı artıyor
Obama yönetiminin sınır boyundaki güvenlik önlemlerini, önceki yönetimlere göre çok daha fazla artırması nedeniyle, ülkenin güneybatı sınırında yakalanan kaçak göçmen sayısı geçen yıla göre iki kat arttı. Bu yıl 95 bin civarında kaçak göçmen, ülkeye girmeye çalışırken yakalandı.
En çok kaçak göçmenin yaşadığı eyaletlerin başında California geliyor. Bu eyalette 2011 verilerine göre, 2 milyon 700 bin kaçak göçmenin olduğu bildiriliyor. California'yı sırasıyla Teksas, Florida, New York ve New Jersey izliyor.
Arizona ise ülkede en katı yasa dışı göçmenlik kanunlarının olduğu eyalet olarak biliniyor. Eyalette 2010'da yerel polise şüphelendiği herkese vatandaşlık statüsünü sorma yetkisi verilmesi, Obama'nın muhalefetiyle karşılaşmıştı. ABD Yüksek Mahkemesi de 2012'de ciddi tartışma başlatan Arizona eyaletinin göçmenlik yasasının ana unsurlarını kaldırmıştı. Ancak yasanın çok tepki çeken, polisin kişilerin göçmenlik statüsünü kontrol etmesi hükmü geçerliliğini koruyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza