"Goldman'ın en başarılı işi, Finansbank'ı alması"

Financial Times gazetesi, ABD'de hakkında davalar açılan Goldman Sachs'ın çeşitli devletlerle olan bağlarını korumak için mücadele verdiğini kaydettiği haberinde Goldman'ın Yunanistan Ulusal Bankası'na (NBG) danışmanlık yaptığını anımsatarak "En başarılı işi, NGB'nin 2006 yılında Finansbank'ı 5 milyar dolara almasıdır" diye yazdı.

Yayınlanma: 23.04.2010 - 11:18
Abone Ol google-news

ABD'de önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs'ın, müsterilerini dolandırdığı suçlamasıyla hakkında açılan davalar tüm dikkatleri çekmeye devam ederken Financial Times, Goldman'ın Yunanistan Ulusal Bankası'na (NBG) danışmanlık yaptığını anımsatarak NGB'nin 2006 yılında Finansbank'ı 5 milyar dolara almasını, Goldman'ın "en başarılı işi" olarak niteledi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Goldman devlet bağlarını kurtarmak için mücadele veriyor" başlıklı haberinde Goldman'ın, "ender rastlanan bir adım" ile rakip bankaların Avrupa hükümetleri işlerine ilişkin bölümlerine mektup göndererek, ABD Sermaye Piyasası Kurulunca hakkında getirilen, müşterileri dolandırma suçlamalarının "tamamen temelsiz" olduğunu savunduğuna dikkat çekti.

Bu çerçevede Goldman'ın, İngiltere, Almanya, İtalya ve Yunanistan hükümetleriyle olan bağları üzerinde durulduğu haberde Yunanistan konusunda özellikle Goldman'ın, Avro bölgesine katılmasından sonra bu ülke için düzenlediği kredi swaplarına işaret etti.

Swapların "yasal ancak gizli" olduklarını vurgulayan gazete, bu işlemlerin, Yunanistan bazı borçlanmalarını bilançodan çıkartarak borcun, GSYH'ya oranını düşürmeye çalışırken 2007 yılına kadar sürdüğünü de belirtikten sonra şöyle devam etti:
"Goldman aynı zamanda ülkenin en büyük kredi kuruluşu olan Yunanistan Ulusal Bankası'na (NBG)finansal danışmanı olarak da görev yaptı. En başarılı işi de, NBG'nin, hızla büyüyen bir Türk bankası olan ve geçen yıl GBG grubunun karlarının yüzde 46'sını sağlayan Fİnansbank'ı 2006 yılında 5 milyar dolara satın alması oldu."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler