'Goldstone' mücadelesi

BM Genel Kurulu, İsrail ve Hamas'ı geçtiğimiz Aralık ve Ocak aylarında meydana gelen Gazze çatışmalarında savaş suçu işlemekle itham eden Goldstone raporunu ele almaya hazırlanırken; Arap ülkeleri, hazırladıkları tasarı teklifini kabul ettirmek için batılı ülkelere karşı diplomasi mücadelesi veriyor.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 08:21
Abone Ol google-news

Diplomatlara dağıtılan Arap tasarı teklifi 'Goldstone raporunun Genel Sekreter tarafından Güvenlik Konseyi'ne taşınmasını talep ediyor' ve İsrail ve Hamas'a 'raporun tavsiyelerine uymaları' çağrısında bulunuyor. Arap tasarısı ayrıca Genel Sekreter Ban Ki Moon'a, sözkonusu raporun tavsiyelerinin uygulanıp uygulanmadığı konusunda üç ay içinde Genel Kurul'a bilgi vermesini talep ediyor.

Diplomatik kaynaklar, sözkonusu tasarı teklifinin metni değiştirilmedikçe, batılı ülkelerin aleyhte oy kullanacağını ileri sürerken, ABD'nin başından beri böyle bir oylamaya karşı çıktığını hatırlatıyor.

Genel Kurul'un kabul ettiği tasarıların bağlayıcılığı bulunmuyor ancak Arap tasarısının kabul edilmesinin İsrail üzerinde uluslararası baskı oluşturması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin veto yetkisine sahip beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin şu ana kadar Goldstone raporunun Güvenlik Konseyi'ne getirilmesinin 'gereksiz' olduğunu ifade ederken; İsrail, raporun Güvenlik Konseyi'ne getirilmesinin barış çabalarını sekteye uğratacağını belirtiyor.

Batılı ülkeler daha önce 'Genel Kurul'un Goldstone raporunu not ettiğini' kabul edecek ve raporu 'İnsan Hakları Konseyi'ne iade edecek' bir tasarı metni sunmuş, ancak bu teklif Arap ülkeleri tarafından reddedilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler