Görevden alınan savcılar hakkında açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, 'Balyoz planı' soruşturmasını yürüten 2 Cumhuriyet Savcısı'nın dün görevden alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek de savcıların görevden alınmasını değerlendirdi.

Yayınlanma: 06.04.2010 - 06:33
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayı'na gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Engin 'Balyoz Planı' soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili görev değişikliği yapılması konusunda dünden beri yanlış yorumlar ve değerlendirmeler yapıldığını kaydederek; soruşturmayı yürütmek ve koordine etmekle görevli olan başsavcıvekilinin, çalışma arkadaşları arasında görev değişimi yaptığını ve bunun makul sebeplere dayandığını söyledi.

 

"Görevden alınma değil, başka savcıların görevlendirilmesi söz konusu olmuş"

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, kurul toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ''Balyoz'' soruşturmasını yürüten iki savcının soruşturmadan alınmalarıyla ilgili sorular üzerine Özbek, ''Görevden alınma değil. Sanıyorum soruşturmada başka savcıların görevlendirilmesi söz konusu olmuş. Ben de basından öğrendim'' dedi.

Bir başka soru üzerine Özbek, Başsavcının böyle bir yetkisi bulunduğunu ifade ederek, ''Başsavcının elbette kendi gözetiminde olan soruşturmalarda bir düzenleme ve gözetim yetkisi her zaman vardır'' diye konuştu.

''Başsavcı hangi durumlarda müdahil oluyor?'' sorusuna karşılık Özbek, ''Orada ne düşündüler onu bilemiyorum'' yanıtını verdi.

Bir başka soruya ilişkin olarak da Özbek, konuyla ilgili HSYK'ye herhangi bir suç duyurusu veya şikayette bulunulmadığını, konunun HSYK ile ilgili olmadığını bildirdi.

Bir gazetecinin, ''Savcılar işlem yaparken başsavcıdan onay almak zorundalar mı?'' sorusuna, ''Tüm soruşturmalar başsavcının gözetiminde yapılır. Savcılık bir kurumdur. Mahkemeler gibi tek tek çalışan organlar değil'' yanıtını verdi. ''Yani izin mi almaları gerekir?'' sorusu üzerine Özbek, ''İzin veya birlikte yürütme anlamına gelir'' dedi.

Bir başka soru üzerine Özbek, bugün yapılacak kurul toplantısında atama kararnamesinin gündemde olmadığını bildirdi.

Bu arada HSYK'nin önünden geçen ve ''Adalet istiyorum, beni öldürdüler'' diye bağıran bir yurttaş, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.

 

'Bugün bunu eleştiririz, yarın bir başkasını eleştiririz'

Konuyla ilgili açıklama yapan; Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bakanlığa girişinde gazetecilerin ''Balyoz soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcılarının görev yerlerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca değiştirilmesini'' nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye'de bir süreden beri bu tartışmaların yaşandığını ifade ederek, yeni tartışmalara girmek istemediği söyledi.

Türk yargısı ile ilgili sorunlar olduğunu ve yargıyı reforme etmek gerektiğinin herkes tarafından uzun yıllardır konuşulduğunu belirten Ergin, Türk yargısının içinde bulunduğu durumla ilgili olarak genel bir değerlendirmenin Avrupa Birliği müzakereleri sırasında yapıldığını kaydetti. Her fasılda Türk yargısına ilişkin ayrı ayrı taramalar yapıldığına, mevcut duruma ilişkin tespitlerde bulunulduğuna işaret eden Ergin, şöyle konuştu:
''23. fasılla ilgili olarak gayri resmi açılış kriterleri belirlendi. Bu anlamda Türkiye'nin bir yargı reformu stratejisi hazırlamasına işaret edildi. Türkiye üç yıllık bir çalışmayla bu stratejiyle belgesini hazırladı. 2009'un Eylül ayında bu belge Avrupa Komisyonuna takdim edildi ve değerlendirmelerden sonra hem yargı reformu stratejisi hem de eylem planının beklentileri karşıladığı ve Türk yargısını geleceğe taşıyacak pozitif adımlar içerdiği tespit edildi. Bunu 2009 ilerleme raporlarına bakarsak hep beraber görürüz.
Dolayısıyla bugün genel anlamda Türk yargısını reforme edecek, uluslararası standartlara ulaştıracak, evrensel hukuk ile Türk hukukunu buluşturacak çalışma yapılmak isteniyor. Biz işimize bakıyoruz. Şu anda Parlamentoda bir Anayasa değişikliği paketi var. Bunun arkasından diğer alanlarda eğitimden başlayarak, hukuk fakültelerindeki eğitimden başlayarak stajyerlerin meslek içi eğitimlerine varıncaya kadar, Türk yargısının topyekun standardını yükseltme çalışmalarına devam edeceğiz. Aksi halde tek tek hadiseleri tartışarak bir yere varacağımızı düşünmüyor ve inanmıyorum. Meseleye bütüncül olarak yaklaşıyoruz. Türk yargısının Türkiye'yi geleceğe taşıyacak dinamizme kavuşması için gayret ediyoruz.''

Bakan Ergin, gazetecilerin konuya ilişkin ısrarlı soruları üzerine de değerlendirmede bulunmayacağını, soruşturmanın dört savcıyla yürütüldüğünü bunlardan ikisinin değiştirildiğini, süreç içerisinde yaşanan değişikliğe ilişkin geçmişte de değişik değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Ergin, ''Bugün bunu eleştiririz, yarın bir başkasını eleştiririz. Temelinden bu işi uluslararası standartlara oturtup tartışılmayacak bir yapıyı bina etmedikçe, biz bu tartışmaları daha her gün tartışmaya devam ederiz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler