'Görüşmeler, terörün önlenmesi için önemli'

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Irak ile yapacağımız görüşmeler, bizim için terörün önlenmesi çalışmaları açısından önemlidir" dedi.

Yayınlanma: 15.10.2009 - 10:48
Abone Ol google-news

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde yapılan Irak'a komşu ülkeler içişleri bakanları toplantısına katılan ve bugün Bağdat'a giden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Şarm El Şeyh'ten ayrılmadan önce gazetecilere gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Atalay, Türkiye'nin bugünlerde yoğun olarak güvenlikle ilgili konularda ve terörle mücadele konusunda komşu ülkelerle çok önemli çalışmalar yaptığını belirtti. Genel olarak komşu ülkelerle en iyi ilişkilerin kurulması için çalışıldığını ifade eden Atalay, "Amacımız sıfır problem, maksimum işbirliği" dedi.

İçişleri Bakanı Atalay, Suriye ziyaretini de değerlendirerek, orada gün boyu görüşmeler yaptığını ve Mısır'a, Suriye İçişleri Bakanı ile birlikte gittiğini ve görüşmelerin de orada sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Suriye ile bu konunun (terör) değişik boyutlarını görüşmemiz önemli. Irak'a komşu ülkeler içişleri bakanları toplantısının inisiyatifi Türkiye'ye aittir. Bunu Türkiye başlattı. Onun çalışmalarıyla ondan sonra da dışişleri bakanları toplantısı olarak da devam ediyor. Bu toplantı sadece Irak'a komşu ülkeler ve sadece onun meseleleri gibi ama içişleri bakanları olarak bir araya geliyoruz ve bölgenin güvenlik sorunlarını görüşüyoruz. Bu görüşmelerin başında da terör konusu geliyor."

Toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Irak'la ilgili ve bölgenin güvenliğiyle ilgili görüşlerini ifade ettiğini belirten Atalay, özellikle Türkiye'ye yönelik teröre ilişkin Türk tarafının görüşlerine yer verdiğini söyledi. Toplantılar sırasında ikili görüşmelerde de bulunduğunu belirten Atalay, "Türkiye'ye dönük kuzey Irak'tan kaynaklanan terör konusunda, Irak, İran ve Suriye bizim için önemlidir ve bunlarla işbirliği önemlidir" diye konuştu.

Bugün Bağdat'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Irak ziyareti sırasında eşlik edecek olan Atalay, iki hükümet arasında çok önemli görüşmeler olacağını belirterek, "Bunların içinde güvenlik boyutu da belli başlı konular arasında. Irak'ta yapacağımız görüşmeler bizim bu çalışmalarımız açısından, terörün önlenmesi çalışmaları açısından önemlidir" dedi.

Atalay, "Irak ile Türkiye arasında yeni bir sayfa açılıp açılmayacağı" şeklindeki soru üzerine ise Irak ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği görüşmelerinin başbakanlar başkanlığında bugün Irak'ta yapılacağını belirterek, şunları söyledi: "Adeta iki ülkenin başbakanları ve bakanlarının yarısı bir araya geliyor. Müşterek bakanlar kurulu gibi. Suriye ile de aynısını yaptık. Komşularımızla işbirliği önemli bir mekanizma. Aralık ayında Suriye'de başbakanların başkanlığında Suriye ile bir araya geleceğiz. Irak'la yine İstanbul'da eylül ayının ortasında Iraklı bakanlarla bir araya gelmiştik. Irak'tan dokuz bakan gelmişti, bizden de dokuz bakan katılmıştı. Irak'ta başbakanlar başkanlığında, yaptığımız hazırlıkların protokollerini ve anlaşmalarını imzalayacağız. Güvenlik işbirliği anlaşması imzalama var gündemimizde. Dolayısıyla bu görüşme önemli."

'Kürt açılımı'

İçişleri Bakanı Atalay, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün "Demokratik açılım çalışmalarında bir zafiyet var" şeklindeki değerlendirmesine ilişkin soru üzerine, "Demokratik açılım konularına iç politikayla ilgili olduğu için girmek istemiyorum ama şu anda biz çok önemli bir bölge ülkeleri ve bölge ülkeleri güvenlik çalışması içindeyiz" dedi. Atalay, hükümet olarak sadece şu üç günde yapılan çalışmaların bile kendi başına çok önemli olduğunu ve İçişleri Bakanı olarak kendi açısından, Türkiye'nin gelecekte geniş hinterlandı ve güvenliği açısından çok sağlam temeller attıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Yani Türkiye'ye çevreden gelebilecek güvenlikle ilgili zaafları bu şekilde daha da azaltmış oluyoruz. Öbür çalışmamızın iç politika boyutlarını herhalde mecliste kısa sürede artık görüşeceğiz. Orada herkes söyleyeceğini söyleyecek. Zaten Sayın Baykal ile Sayın Başbakan'ın görüşmesi olacak. Sonra da meclis görüşmesi olacak. Şuna da üzülüyorum; bunların, bu önemli mesajların ve çalışmaların iç politikanın öyle küçük unsurları gibi kullanılmasını, polemiklere feda edilmesini çok üzüntüyle karşılıyorum. Bunlar ciddi işler. Şu anda bir görüşme olacak ve Türkiye için bu çok önemli bir konu. Bunlar zamanı gelince konuşulur."

Amerikan yönetiminin PKK'nin lider kadrosuyla ilgili kararı

Atalay, Amerikan yönetiminin, terör örgütü PKK'nin lider kadrosunda yer alanlarla ilgili kararına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi: "Önemli bir karar. Biz zaten terörle uyuşturucu trafiğinin iç içe olduğu konularını biliyoruz. Bu konuyla ilgili elimizde çok veri var. Yaşananlar bir süreç. Hepsi böyle devam ediyor. Genel manada Türkiye'nin sadece güvenlikle ilgili değil, ekonomik alanda, diğer ilişkiler olarak komşularıyla ve çevresinde politikalarıyla devrim niteliğinde değişim oluyor. İktidara geldiğimizde Suriye ile biz düşmandık. Şimdi Suriye İçişleri Bakanıyla her şeyi rahatlıkla konuşuyoruz. Sınırları açtık, vizeyi kaldırdık. Bunlar üzerinde çok düşünülecek konular. Bunların hepsi Türkiye'nin lehine. Türkiye'nin gücünü artırıyor."

Bakan Atalay, Irak'a komşu ülkeler içişleri bakanları toplantısına katılan bir ülkenin Kahire büyükelçisinin toplantı öncesinde yanına gelerek, "Türkiye'nin gücüne, şu andaki politikasına hayran olduğunu ve Türkiye'nin bölgede en etkili ülke, her konuda en atak ülke olduğunu" söyleyerek, "Yürüttüğünüz politikaları biz çok takdir ediyoruz" dediğini bildirdi. Atalay, bunu söyleyenin bir Arap ülkesinin temsilcisi olduğunu belirterek, "Dış politikayla ilgilenen insanlar bunları çok daha iyi görüyor. Türkiye giderek büyüyor. İnşallah bu yürüttüğümüz terörle mücadele konusunu sonuçlandırdığımız zaman Türkiye daha güçlenecek. Dışarıda daha güçlü bir ülke olacağız" diye konuştu.

İran ile ilişkilerin geliştirilmesi

Bakan Atalay, İran ile Türkiye arasında ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını da söyledi. İran İçişleri Bakanı Mustafa Muhammed Neccar ile çok önemli bir görüşme yaptığını kaydeden Atalay, "İranlı bakanla yaptığımız görüşmenin tamamı terörle mücadele konusu üzerine kuruldu. Ve o konuda işbirliği üzerinde ayrıntılı olarak durduk. Bu konuyla ilgili İran ve Irak'la iyi işbirliği var. Onlar Türkiye'yi hep destekliyor. Yani teslim ettikleri çok sayıda terör unsuru oldu. Özellikle Kandil'e dönük ve o bölgede onların da sorunları var. Özellikle Pejak isimli örgütle ilgili. Şu safhada onlarla ilgili daha ayrıntılı adımlar atacağız. Bugün onun da genel olarak kararını verdik. Ayrıntılarını, unsurlarını daha sonra bir araya gelip paylaşacağız" diye konuştu.
 

Üçlü mekanizma toplantısının Erbil'de yapılması teklifi

Atalay, Irak'ta yapılacak görüşmelerle ilgili olarak da kuzey Irak'ta bulunan Mahmur kampı ile Kandil'de bulunan terör örgütü kamplarına ilişkin olarak, terörle mücadele konusunda somut gelişmeler olacağını belirterek, "Zaten o anlaşmaların özünde her türlü suça karşı işbirliği yapmak vardır. Güvenlik işbirliği anlaşmasının özü odur. Oralarda elimizde sağlam hukuki zeminler oluşmuş olacak. Bu konuda Irak'la ilişkilerimize bugün başlamıyoruz" dedi.

Türkiye, Irak ve ABD arasında üçlü mekanizma olduğuna işaret eden Atalay, "Dördüncü toplantı bu ayın ikinci yarısında Irak'ta yapılacak. O konuda Irak tarafının 'Erbil'de yapalım, bölgede yapalım' diye bir teklifi var. Biz bu toplantıları, Irak, Türkiye ve Amerika olarak yapıyoruz. Ama kuzey Irak bölgesel yönetiminin temsilcileri katılıyor. Onu değerlendiriyoruz. Orada da yapılabilir. O mekanizme zaten yürüyor. Kamplara ilişkin de görüşmeler o üçlü mekanizmanın gündeminde. Şu anda kamplara ilişkin her detay bizim elimizde var. Özellikle Mahmur'da kaç kişi yaşıyor, cinsiyet, dağılımı hepsi bizde var. Çalışmalara başladığımızda elimizde verilerimiz hazır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler