Gözaltında suç aradılar

Prof. Dr. Gözaydın’ın ağzından çıkmayan sözler iddianamede delil oldu.

Yayınlanma: 17.03.2017 - 06:07
Abone Ol google-news

Din ve siyaset ilişkisi üzerine akademik çalışmaları bulunan Prof. Dr. İştar Gözaydın hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame, yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. İddianamede, Gözaydın’ın söylemediği sözler suç delili olarak gösterildi. Gözaydın, 27 Aralık 2016’da İzmir 7. Sulh Ceza Hâkimliği’nce terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklanmıştı. Gözaydın’ın, KHK ile ‘FETÖ/PDY’ye ait ya da bağlantılı olduğu iddiasıyla” kapatılan Gediz Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü başkanı olması kararın gerekçelerinden biriydi.

Gözaydın hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede Gözaydın’ın “17 Haziran 2016 tarihli ‘Prof. Dr. İştar Gözaydın ile Güne Bakış’ programındaki sözlerinin tek başına, silahlı terör örgütünün propagandası olarak değerlendirilebileceği” öne sürüldü. İddianamede, söz konusu programda geçen ve cemaate yakın kanalların TÜRKSAT altyapısından çıkarılması ile ilgili şu konuşma “programdaki sözleri” iddiasına gerekçe olarak gösterildi:

Sunucu: Hocam ile sohbet ederken aklıma şu geldi. Onu konuşacağız yani hocam birincisi şunu bir netleştirelim, fırsatımız olmaz. İzleyicilerimizle şunu bir kez daha altını çizerek konuşalım. Velev ki böyle bir terör örgütü var bir kere. Böyle bir terör örgütü Yargıtay’ca onanmamış terör örgüt tanımı yok şu anda. Ama diyelim bu terör örgütü kabul edildi onaylandı. Hatta uluslararası camiaca da terör örgütü kabul edildi. Bu söyledikleri tırnak içindeki FETÖ denilen saçmalık. Ona rağmen biz de burada sempati duyuyoruz ve öyle yayınlar yapıyoruz. Şu andaki anayasa böyle bir durumda dahi gelip buradaki malları otuzuncu maddeye göre, gelip buradaki malları müsadere edemez.

İştar Gözaydın: Benim söyleyeceklerimin hepsini aslında siz söylemiş oldunuz, baştan siz söylemiş oldunuz. Ama bir kez daha altını çizerek dediğiniz gibi devam edeyim ben de...

Gözaltındayken buldular

Gözaydın’ın avukatı Murat Dinçer söz konusu iddia ile ilgili, “İştar Hanım gözaltındayken polisler internete girip buldular söz konusu yorumu. Gözaltına alındıktan sonra suç arandı. Savcılar edilgen durumda bu soruşturmalarda. Delilleri bulan polis. Soruşturmayı polis yürütüyor. Kimse kendi ağzından çıkmamış bir cümle ile yargılanamaz” dedi. Gözaydın’ın diğer avukatı Erdal Doğan da “Yorumun yorumunu ters takla attırarak bir sonuca varmak istemişler. Akıl ve mantığı o kadar zorlamışlar ki Gözaydın’a örgüt bağlantısı kurabilmek için ters takla atmışlar” dedi.

Görevinden uzaklaştırılmıştı

Gözaltına alındığı sırada Gediz Üniversitesi’ndeki görevinden Twitter’daki idam ve şiddet karşıtı paylaşımları gerekçe gösterilerek rektör tarafından uzaklaştırılan Gözaydın’a yöneltilen bir diğer suçlama ise buradaki görevi. Gözaydın, Emniyet ve savcılıkta verdiği ifadesinde, bu göreve rektör Seyfullah Çevik’in teklifi üzerine başladığını belirtmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler