Gözler Erdoğan-Kumlu görüşmesinde
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun yarın yapacağı kritik görüşme çalışma yaşamının ana gündemini oluşturdu. Türk-İş Başkanı Kumlu, Başbakan'a TEKEL işçilerinin taleplerini ileteceğini ve Başbakan'ın önerilerini de arkadaşlarıyla değerlendireceklerini söyledi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, yarın yapılacak görüşmeye Kumlu'nun sokağın sesini götürmekle yetinmemesi gerektiğini ifade etti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, görüşme masasına nelerin götürüleceğinin çok belli ve çok açık olduğunu söyledi. Çelebi, "Kumlu Başbakanlığa, 6 konfederasyon olarak irademizi koyduğumuz 4/C dışında, bu arkadaşların özlük haklarını bozmadan, onların istihdamını sağlayabilecek formülle gitmeli" dedi.
TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel ise, Başbakana götürülecek önerileri yarın değerlendirmeyi düşündüklerini ifade etti ve "Bizim alternatif seçeneklerimiz yok. Bunu Hükümet kanadı bizim önümüze koyar. Biz onu değerlendiririz" diye konuştu.
Ankara'da gözlerin çevrildiği Erdoğan-Kumlu kritik görüşmesi öncesinde, Konfederasyon Başkanları ve TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel açıklama yaptı.
Kumlu: Erdoğan'ın önerileri önemli
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Erdoğan'a hangi önerilerle gideceğine yönelik soruyu yanıtlarken, "Onların talepleri mükteseplerini koruyarak, başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçmek, bu TEKEL işçilerinin talebi. Sayın Başbakanın bize önereceği husus önemli, bizim talebimiz başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçirilmeleri bunların" dedi. Başbakan Erdoğan'ın 4/B gibi bir seçenek sunması durumunda yaklaşımlarının ne olacağına yönelik soruya Kumlu, "O konuda yorum yapmak mümkün değil, oranın göstereceği önerilere bağlı, arkadaşlarla değerlendiririz. Ne önerirlerse ona göre, ama bizim talebimiz kapatılan işyeri olduğu için başka kurumlara aktarılmaları" yanıtını verdi.
Uslu: Sadece sokağın sesi götürülmemeli
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, ise yarın yapılacak görüşmeye Kumlu'nun sokağın sesini götürmekle yetinmemesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Sokak mesajını verdi. Söyleyeceğini söyledi. Burada teknik bir çalışma yapılması gerekiyor. Sayın Kumlu, Sayın Başbakana gittiğinde sadece atılan sloganlara denk düşen bir söylem yerine TEKEL işçisinin problemini çözecek ve onları tekrar evlerine ve işlerine gönül rahatlığıyla gönderecek alternatif çözüm önerileriyle gitmesi gerekiyor. Çünkü bundan sonrası artık teknik çalışmadır. Sözün bittiği yerdir, bu konuda bir uzman desteğine bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum."
Uslu, Toplu İş Sözleşmesi'nin ve 4/C'nin başlı başına teknik bir düzenleme olduğunu kaydederek, bu konularda alternatiflerin B Planı C Planı gibi seçeneklerin ve kaç tane hazırlayabiliyorsa en uygun ve en öncelikli çalışmaların tercihlerinin Başbakan Erdoğan'ın önüne koyabilmesi gerekliliğini vurguladı.
Çelebi: İşçilerin talepleri
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kumlu-Erdoğan görüşmesinde masada hangi önerilerin olabileceği sorusuna, şöyle yanıt verdi:
"Görüşme masasına nelerin götürüleceği çok belli ve çok açık zaten. 40 gündür TEKEL işçilerinin talepleri belli, bu taleplerin başında da 6 konfederasyon olarak irademizi koyduğumuz 4/C dışında, bu arkadaşların özlük haklarını bozmadan, onların istihdamını sağlayabilecek, yaşam koşullarını devam ettirecek, açlık sefaletine ittirmeyecek bir yaşam koşuluyla, hayatlarını devam ettireceği formülle gitmeli. Sayın Kumlu ve gidecek heyetin de bu formüllerle de gideceğini düşünüyorum. TEKEL işçilerinin kapsayacak onların taleplerini geliştirecek, formüllerin hepsi masa da konuşulabilir. Masada bu eğilimi ve o sendikanın eğilimini Türk-İş Genel Başkanı da bilir. Oradaki arkadaşların taleplerini de biliyor. O taleplerin çözümü konusunda arkadaşların verdikleri mücadelenin ortaya koyduğumuz iradenin karşısında bütünleşecek talepler ne ise; o konuda mutabakat sağlanabilir. 4/B 5/C 6/B gibi yeni formüller oluşabilir. Oluşacak olan formüller daha önceden arkadaşların ifade ettiği özlük haklarını sosyal haklarını, standartlarını, sendikal hak ve özlük haklarını kısıtlayıcı düzenlemenden uzak durmalı."
Evren: 4/C uygulaması kaldırılmalı
KESK Genel Başkanı Sami Evren, 6 konfederasyonun 21 Ocak tarihli toplantı aldığı kararın çok açık olduğunu ve 4/C uygulamasının tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi. Evren, şöyle dedi:
"TEKEL işçilerinin tüm kazanılmış haklarının geri iade edilmesi, bu eylem ve bu talebin gerekçesi bu. Bu iki konuda hükümet somut çözüm üretirse muhtemelen sorun çözülür, aksi takdirde sorunun çözüleceği kanısında değilim. Biz 4/B 4/C gibi düzenlemeleri iş güvencesini ortadan kaldıran kuralsız çalışma uygulamaları olarak görüyoruz. 4/B'de 4/C'de bizim için kabul edilebilir bir şey değil, esas olansa TEKEL işçilerinin, TEKGIDA-İŞ'in talepleridir. Eylem gerekçeleri ve talepleri ortada. Bunu Kumlu TEKGIDA-İŞ Sendikasıyla beraber bir paket oluşturacak. Görüşme, eylem yapan mağdurların kendi mağduriyetlerini giderilmesi üzerine şekillenecektir."
Akyıldız: Talep belli
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TEKEL işçilerinin talepleri belli olduğunu, görüşmenin de o talepler üzerine yoğunlaşaması gerektiğini söyledi. Akyıldız, "Talepler nelerdir biz bunlar üzerinde ne savunacağız onları görüşmedik, doğru da olmaz zaten. Görüşmeleri Türk-İş yürütecek biz ihtiyaç duyulan noktada olacağız. Genel eylemde üretmeyeceğiz çalışmayacağız, bu noktada baktığımızda şu anda bu karar alındı. Ekstra bir karar düşünülmüyor. Olumlu bir netice alınması için gayret sarfediliyor. İhtimaller üzerinde konuşmak istemiyorum. 4/B bizim kabul ettiğimiz bir uygulama değil. Türkiye Kamu-Sen olarak 4/B'yi de 4/C'yi reddediyoruz. Sunulacak öneriyi görmeden değerlendirme yapmak istemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Türkel: Alternatif seçenek yok
TEKGIDA-İŞ Başkanı Mustafa Türkel ise Başbakana götürülecek önerileri yarın değerlendirmeyi düşündüklerini ifade ederek, sendika olarak belirlenmiş bir takım düşünceleri olduğunu, yaptıkları çalışmaları yarın kendilerinin önüne koyacaklarını kaydetti. Türkel, şunları kaydetti:
"Bizim alternatif seçeneklerimiz yok. Bunu Hükümet kanadı bizim önümüze koyar. Biz onu değerlendiririz. Bunun yerine ne konabileceğini de biz bilemeyiz. Devlet çalışmasını yapar bizim önümüze getirir değerlendirilebilecek bir şey ise biz de bunu değerlendiririz"
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!