Gözler Meclis Başkanlığı seçiminde

Meclis Başkanlığı seçimi, bu hafta TBMM'nin gündemini oluşturacak. Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanlığı seçimi için 3 Ağustos Pazartesi günü milletvekillerini toplayacak.

Yayınlanma: 02.08.2009 - 06:28
Abone Ol google-news

AKP içinde yoğun kulislere ve yarışa sahne olan Meclis Başkanlığı seçimi bu hafta yapılacak. Tatilde olan TBMM, Meclis Başkanlığı seçimi için toplanacak ve yeni Meclis Başkanı'nı seçecek. Hafta sonu Yüksek Askeri Şura toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan haftanın ilk gününde partisinin Meclis grubunu toplayacak. Toplantıda TBMM başkanvekili, idare amiri ve divan katipleri için seçim yapılacak. Erdoğan, TBMM Başkanı adayının AKP grup toplantısında belirlendiği izlenimi vermemek için Pazartesi günü yapılacak toplantıda milletvekillerine isim söylemeyecek. Ancak el altından desteklenecek isim belirlenecek. AKP'de Salih Kapusuz'un adaylığına ise kesin gözüyle bakılıyor.Kapusuz'un, Erdoğan'ın kendisini işaret etmemesi halinde ikinci aday olarak yarışa katılacağı belirtiliyor. Kapusuz'un, TBMM Başkanlığı'na Cemil Çiçek'in aday gösterilmesi halinde ise aday olmayacağı belirtiliyor.


Muhalefet AKP'nin adayını bekliyor

Daha önce gerek CHP gerekse MHP, yaptıkları açıklamalarla Meclis Başkanlığı için Köksal Toptan'ın yeniden aday gösterilmesini istediklerini ortaya koyarken, muhalefet aday çıkarıp çıkarmayacağını ise AKP'nin belirleyeceği isme göre netleştirecek. Toptan'ın aday gösterilmemesi halinde hem CHP hem de MHP aday çıkaracak. Adaylık başvuruları ise 3 Ağustos Pazartesi günü saat 24.00'de sona erecek.


İlk iki tur 4 Ağustos'ta

Meclis Başkanlığı seçimi için ilk iki tur 4 Ağustos Salı günü yapılacak. Meclis Genel Kurulu saat 15.00'de toplanacak. Seçim ise gizli oyla yapılacak. Başkan seçilebilmek için ilk iki turda üye tamsayısının üçte ikisinin oyu olan 367 aranacak. Başbakan Erdoğan'ın Köksal Toptan'ı aday göstermemesi halinde, muhalefet AKP'nin adayına destek vermeyecek. Bu nedenle de Meclis Başkanı'nın AKP'nin oylarının yeterli olmaması nedeniyle ilk iki turda seçilmesi beklenmiyor. Meclis Başkanı'nın ilk iki turda seçilememesi halinde üçüncü ve dördüncü turlar 5 Ağustos Çarşamba günü yapılacak. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 276 sayısı aranacak. Üçüncü turda da seçilememesi halinde en çok oyu olan 2 aday dördüncü turda yarışacak. Dördüncü turda en çok oyu alan aday Meclis Başkanı seçilecek. Genel Kurulun 4 ve 5 Ağustos'taki birleşimlerinde, TBMM Başkanı seçiminin tamamlanmasının ardından Başkanlık Divanının diğer üyelerinin seçimi de yapılacak. Genel Kurul, bu seçimlerin bitimine kadar çalışacak.


Kulisler hareketli

Meclis Başkanlığı için adaylığını koyan ilk isim Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç olurken, AKP içinde de adaylık için yoğun kulis yürütülüyor. Kulislerde ağırlıklı olarak Başbakan Erdoğan'ın eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ya da Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan birini tercih edeceği konuşuluyor. Erdoğan'ın bu isimlerin yanısıra sürpriz bir isim açıklayabileceği de dile getiriliyor.Sürpriz ismin ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek olacağı kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon