Gözler Soçi’de... Kongreye 1700 davetli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi’de 29-30 Ocak’ta gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin katılımcı listesinde 1700’den fazla ismin yer aldığını söyledi.

Gözler Soçi’de... Kongreye 1700 davetli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.12.2017 - 19:34

Gözler Soçi’de gelecek ay düzenlenmesi planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılım listesinde iken Suriye ordusunun başkent Şam’ın güneybatısındaki Mogr el Mir yerleşiminde mevzilenen Fetih el Şam (Nusra) militanlarını çembere aldığı duyuruldu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi’de 29-30 Ocak’ta gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin katılımcı listesinde 1700’den fazla ismin yer aldığını söyledi. Russia Today’e konuşan Lavrov, “Listeyi onaylamak için şu anda Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye ve İran’la görüşüyoruz” ifadesini kullandı.

‘İran’ın nüfuzu artıyor’

Listede şeyhler ve aşiret liderlerinin de yer aldığını belirterek “Bu kişiler askeri eylemlerde yer almamış olsa bile, bu topraklarda yaşıyorlar ve onlar da yeni Suriye anayasasının nasıl olması gerektiği ile ilgileniyorlar. Cenevre’ye gelen müzakereciler arasında temsil edilmemişlerdi” dedi. Sputnik’e konuşan Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) Yöneticisi Kawa Azizi de konferansa 23 Kürt temsilcinin katılacağını savundu. Azizi, PYD/YPG’nin Türkiye ve İran’ın itirazları nedeniyle toplantıya davet edilmediğini aktardı. Diğer yandan kendilerinin de henüz davet almadıklarını kaydetti.

Bu arada Suriye resmi ajansı SANA’nın haberine göre ordu, milis güçleriyle birlikte Fetih el Şam’ın güçlü tutunma noktalarından birinin bulunduğu Mazraat Bayt Jinn yerleşiminin doğusunda şiddetli çarpışmaların ardından militanları, Mınbiç tatlı su kaynağının yakınındaki stratejik mevzilerinden püskürttü. Haaretz gazetesinin haberine göre ise İran milisleri destekli Suriye ordu güçlerinin İsrail sınırı yakınlarında ülkenin güneyindeki bölgelerde egemenliğini artırması Tahran’ın Suriye’de nüfuzunu giderek artırdığı şeklinde yorumlandı.

Guta için tahliye planı

Rusya ve Türkiye’nin Suriye ordusunun kuşatması altında bulunan muhaliflerin elindeki Şam’ın Doğu Guta bölgesinde sıkışan sivillerden yaklaşık 500’ünün tahliye edilmesi üzerine planlar yaptığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği de gündeme yansıdı. BM geçen ay Doğu Guta için “acil tahliye” çağrısı yapmıştı.

‘GIDA BELGESİNDE KÜRTÇE SİLİNDİ’

Irak’ta Bağdat-Erbil arasında gerilim sürerken bu kez de taraflar arasında “dil krizi” çıktığı iddia edildi. Erbil merkezli Rudaw’ın haberine göre, Bağdat hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde gıda dağıtımı için hazırlanan formlardan Kürtçe’yi sildi. Kürtçe’nin resmi dil olmasına rağmen alınan bu karar Erbil’in tepkisini çekti. Irak anayasasının 4. maddesine göre, Arapça ve Kürtçe ülkenin resmi dilleri olarak kabul ediliyor ve resmi belgeler, para, pasaport ve pullar da iki dilde basılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler