"Gözü pek bir iktidar var"

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de siyasi istikrarın yanı sıra kararlı, gözü pek, milleti için yapamayacağı fedakarlık olmayan başbakan ve bir siyasi kadronun bulunduğunu söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.02.2011 - 12:36

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Bursa Büyük Sanayi Sitesi Projesi'nin tanıtım toplantısında, Türkiye'de istikrar bulunduğunu dile getirerek belirterek, Ortadoğu ve Afrika'daki gelişmelere dikkati çekti.

Avrupa'da da durağan ekonomi yapılarının ve sosyal çalkantıların iyi tahlil edilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, ''Bunun karşısında Türkiye'deki hareketliliği, tüm krizlere rağmen durmak bilmeyen çalışma azmi ve kararlılığını da bir taraftan ortaya koymak gerektiği inancı içerisindeyim'' dedi.

Çelik, Türkiye'de en zor günlerde bile Türk insanının işinin başında olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''(Bu krizi üzerimden nasıl atarım, bu atmosferden nasıl kurtulurum?) diye el birliğiyle mücadele verdik. Bunun altında yatan şey de Türkiye'deki yönetim istikrarıdır. Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyunuz, Avrupa'ya bakınız. Önce lider sıkıntısı yaşıyor bütün Avrupa. Diktatörlüğün olduğu diğer ülkelerde ise toplumsal taleplere cevap veremeyen yönetimler var. Bir tarafta böyle yönetimler, demokratik ülkelerde ise toplumu sürükleyecek, önüne düşecek, risk alacak, sorun çözecek lider kadrolardan yoksun bir dünyayla karşı karşıya. Türkiye'ye baktığınız zaman siyasi istikrar var, aynı zamanda da kararlı gözü pek, milleti için yapamayacağı fedakarlık olmayan Başbakan ve bir siyasi kadro var. Bu cümlelerim siyasi cümleler değil. Balkanlar'ı, Avrupa'yı gezerseniz, Ortadoğu'ya giderseniz, bunun ne kadar büyük bir önem arz ettiğini görürsünüz.''

Bu yapı, duruş, bilinç ve kararlılığın, Türkiye'nin gayri safi milli hasılasını 1 trilyon liranın üzerine çıkardığına işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

''1 Trilyon 99 milyon liraya ulaşmış bizim gayri safi milli hasılamız. Yani bir başka ifadeyle 700 milyar doları aşmış. Bu, hem kriz hem de yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, gerçekleşen son derece önemli bir hadisedir. Kişi başına milli gelirimiz 3 bin 400'den 10 bine gelmiş. Hedef de belli, diyoruz ki 'bu, 2013'te 12 bin 500 dolar olacak'. Enflasyonun beli kırıldı, tek haneli rakamlara sabitlendi. Yüzde 30'lardan 6,4'lere gelen bir enflasyon yapısı var. Dünyanın bu çalkantılı anlarında Türkiye'de rakamlar bu şekilde pozitif ve sağlıklı seyrediyor.''

Çelik, esnaf kredi faizlerinin yüzde 47'lerden yüzde 5-6'lara indiğini, kredi limitinin ise 5 bin liradan bugün 100 bin liraya yükseldiğini belirterek, ''Kredi miktarlarına bakıyorsunuz, Türkiye genelinde 153 milyon TL kredi kullanılırken, şimdi 2010 yılında 3 milyar 300 milyona kadar ulaşmış. Tam 22 kat daha fazla kredi kullandırma imkanını elde etmiş Türkiye'' dedi.

2002'de 122 bin 300 iş yeri açılırken 117 bin iş yerinin kapandığını hatırlatan Çelik, 2010 yılında ise 177 bin iş yeri açılırken, 93 bin iş yerinin kapandığını bildirdi.
Çelik, söz konusu rakamların devletin resmi rakamları olduğunu belirterek, ''İsteyen bakabilir, yüreği yeten de karşımıza çıkıp konuşabilir ama bol miktarda dedikodular yapılıyor, vaatlerle geçen bir sürece girmiş bulunuyoruz'' dedi.

BESOB Bursa Büyük Sanayi Sitesi Projesi'ne de değinen Çelik, şu anda Türkiye genelinde 14 ilin bu projenin kendi illerinde de uygulanması için TOKİ'nin önünde kuyruğa girdiklerini belirtti. Çelik, şunları söyledi:

''Ama 'atı alan Üsküdar'ı geçti' derler ya, Bursa'nın farkı budur. Bursa bu projeyi ilk gerçekleştiren il olarak inşallah ilk ihaleyi de 23 Martta gerçekleştirmiş olacak. İnşallah mart sonunda veya nisanda temelini de hep birlikte atmak kısmet olur ve hızlı bir şekilde, bunun azami 2 yılda esnafımızın orada kilidini çevirdiğini, dükkanının iş yerinin kapısını açtığını da inşallah hepimize Allah gösterir.''

Çelik, proje çerçevesinde kamulaştırma konusunda çok spekülasyonlar yapıldığını ifade ederek, ''Yürütmeye, ayağa kaldırmaya çalıştılar insanları, 'Yeriniz gidiyor, geliyor' derken bunu da oturduk, masa başında çözüme kavuşturma imkanını yakaladık. Türkiye'de ve Bursa'da bu 'istemezük' anlayışı var ya bu aslında bizi en çok yoran anlayış'' diye konuştu.
Adliye sarayının da ihalesinin yapıldığını belirten Çelik, orada da itirazlar geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''(Adliye Sarayı orada olmaz) Nerede olacak? Sana ne? Nerede olacağına sen mi karar vereceksin? Daha bir garip durum, Bursa Büyükşehir Belediyesi, belediye binası yapıyor eski hal binasının olduğu yere. Mahkemeye dilekçe 'bu belediye binası burada yapılamaz, bunu durdurun'. İhalesi yapılmış belediye binasının. Bir dilekçe daha mahkemeye. Ya belediye binasının nereye yapılacağına sen mi karar vereceksin, belediye mi, siyasi irade mi karar verecek? Ondan sonra 'hukuk reformu gerekir' dediğimiz zaman da birileri karşı çıkıyor. Tabi ki hukuk reformu gerekir, herkes kendi alandaki sorunları çözecek. Siyasetçi siyasetçiliği bilecek, yargı yargılığını bilecek, herkes kendi konumunu bilecek. Aksi takdirde böyle bir kaotik ortam içinde hizmet sunulabilir mi?''
Toplantıya ayrıca, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve BESOB Başkanı Arif Tak da katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler