Gül, İSEDAK toplantısında konuştu
Cumhurbaşkanı ve İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı Abdullah Gül, bugün İslam coğrafyasında yüz milyonlarca insanın gıda kıtlığından ve yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı ve İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı Abdullah Gül, 57 İslam ülkesinin yaklaşık yarısının, BM'nin en az gelişmiş ülkeler listesinde yer aldığını belirterek, ''Uluslararası organizasyonlar himayesinde somutlaşan çok taraflı ilişkilerin, bu ülkelerin kalkınmasına yardımcı olacağı inancındayım. Türkiye, önemli uluslararası platformlarda bu ülkelere destek vermekte, dünyanın dikkatini, anılan ülkelerin sorunlarına çekmektedir'' dedi.
İSEDAK'ın, İstanbul Kongre Merkezi'nde başlayan 26. toplantısının açılışında konuşan Gül, uzun bir süreden beri çalışmalarını yürüttükleri İslam Ülkeleri Standartlar ve Meteoroloji (SMIIC) Tüzüğü'nün geçen Mayıs ayında yürürlüğe girmesiyle, söz konusu enstitünün kurulduğunu ve ilk genel kurulunu Ağustos ayının başında başarıyla gerçekleştiren SMIIC için artık somut iş birliği girişimlerine başlama zamanının geldiğini söyledi.
Bu arada, Türkiye ve Pakistan'ın da onayıyla SMIIC'ın üye sayısının 12'e çıkmasını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Gül, ''Rekabetin arttığı, ortak uygulamaların ihtiyaç haline geldiği günümüzde, standartların geliştirilmesi ve uygulanması konusunda yetkili bir enstitünün kurulmasını çok önemli görüyorum. Toprağa atılan bu çekirdeğin sizlerin de gayretleriyle kısa sürede filizlenip ağaç olmasını ve meyvelerini tüm üye ülkelerin istifadesine sunmasını diliyorum'' diye konuştu.
Abdullah Gül, bu konuda üstün gayretlerinden dolayı başta SMIIC üyesi ülkeler olmak üzere İKÖ Genel Sekreterliğine, Türk Standartları Enstitüsüne ve İSEDAK Koordinasyon Bürosuna teşekkür ederek, henüz imzası ve onayı olmayan ülkeleri de en kısa sürede bu iş birliğinin yaratacağı sinerjiden yararlanmaya davet etti.
Bu çerçevede, 2 yıldan beri çalışmalarını yürüttükleri helal gıda standartlarının geliştirilmesi konusuna da dikkati çekmek istediğini dile getiren Gül, artık dünyanın her yerinde helal gıda konusunun önemli bir ticari sektör haline geldiğini, bu nedenle bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak, dünyanın her yerinde Müslümanların ihtiyaçlarına cevap verecek bir sistemi geliştirmeleri ve aralarındaki ticareti daha da güvenli hale getirmeleri gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonraki aşamada, gıda alanında standartların geliştirilmesi çalışmalarının tüm İKÖ üyesi ülkelerin katılımıyla SMIIC çatısı altında yürütülmesinin yararlı olacağını kaydetti.
Toplantıda bakanların tarım ve kırsal kalkınma konusunda görüş alış verişinde bulunacaklarını belirten Gül, 2008 yılı itibariyle İslam ülkelerinde, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 38'ini tarımsal nüfusun oluşturduğunu vurguladı.
''İslam ülkeleri dünyanın yüzde 25'ine sahip"
Cumhurbaşkanı Gül, ''İslam ülkeleri, toplam dünya alanının, yaklaşık yüzde 25'ine sahip bulunmaktadır. 2007 yılı itibariyle bu alanın takriben yüzde 44'ü tarıma elverişli alan olarak sınıflandırılmıştır. Ancak ülkelerimiz toplam tarım alanlarının yüzde 20'sini tarımsal üretimde kullanabilmektedir. Bu da gelişmekte olan ülkeler ve dünya ortamlarının altındadır'' diye konuştu.
Geçen ay katıldığı BM Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) Zirvesi'nde dünya liderleri olarak özellikle kronik açlık, gıda kıtlığı ve yoksullukla mücadele bakımından BKH hedeflerine ulaşmaktan çok uzak oldukları tespitinde bulunduklarını ve bu vesileyle yaptığı çağrıda özellikle tarım alanındaki yatırımlarda iş birliğinin artırılması ihtiyacını vurguladığını anlattı.
Yaşanan küresel gıda fiyatları ve finans krizlerinin fakirliğin azaltılması ve kırsal kalkınmanın sağlanması hedeflerine ulaşmada tarımın geliştirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanmasının hayati önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Gül, bu krizlerin etkisiyle dünyada açlık sınırında yaşayan insan sayısının 2009 yılı itibariyle 100 milyonluk bir artışla 1 milyar sınırını geçtiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''İslam ülkelerindeki duruma baktığımızda, 2009 küresel açlık indeksine göre, 57 İslam ülkesinin yaklaşık yarısının 'ciddi', 'alarm verici' veya 'aşırı alarm verici' kategorilerinde yer aldığını görmekteyiz. Diğer bir ifadeyle bugün İslam coğrafyasında yüz milyonlarca insan, gıda kıtlığından ve yetersiz beslenmeden muzdariptir. 57 İslam ülkesinin yaklaşık yarısı, BM'nin en az gelişmiş ülkeler listesinde yer almaktadır. Uluslararası organizasyonlar himayesinde somutlaşan çok taraflı ilişkilerin, bu ülkelerin kalkınmasına yardımcı olacağı inancındayım. Türkiye, önemli uluslararası platformlarda, bu ülkelere destek vermekte, dünyanın dikkatini anılan ülkelerin sorunlarına çekmektedir.
Bu çerçevede, BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın, 30 Mayıs-3 Haziran 2011 tarihlerinde, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde İstanbul'da düzenleneceğini dikkatinize geçirmek istiyorum. Güney-güney iş birliğinin en iyi örneklerinden birini teşkil eden İSEDAK'a üye ülkeleri bu vesileyle yaklaşık 6 bin kişinin iştirak edeceği konferansa katılmaya davet ediyorum. Gıda güvenliği alanında yaşanan sorunlar, kısa ve orta vadede bu sorunların artarak devam edeceği beklentisi, insanları bu sorunun giderilmesine yönelik acil ve yapısal tedbirler almaya sevk etmektedir.''
Pakistan'da sel
Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan'ta yaşanan sel felaketine değinirken, felaketten duyduğu üzüntüyü ifade etti ve felakette hayatını kaybedenlere rahmet diledi.
Türkiye olarak, Pakistan'a bu zor günlerinde gerek ikili düzeyde gerekse tüm uluslararası teşkilatlarda destek olmaya devam edeceklerini belirten Gül, ayrıca Pakistan'a yönelik BM yardım operasyonunun başına da bir Türk büyükelçinin tayin edildiğini anımsattı.
İKÖ Genel Sekreterliğinin, Pakistan'a yardım konusundaki girişimlerinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gül, ''İKÖ üyesi ülkeleri, Pakistan'da çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren kardeşlerimize en cömert şekilde yardım elini uzatmaya çağırıyorum'' dedi.
Abdullah Gül, 26. İSEDAK çalışmalarının, ülkelerinin sorunlarına, insani ve ekonomik bir perspektifle ışık tutacak çözümler için anlamlı ve uygulanabilir yöntemler sunacağına ilişkin güveninin tam olduğunu ifade ederek, toplantının başarılı geçmesini diledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!