Gül'den tartışmalı onay
Cumhurbaşkanı Gül, AKP'nin gece yarısı oldubitti operasyonuyla geçirdiği tartışmalı yasayı 'tereddüdü' olmasına karşın onayladı. Gül, yasayı onaylama gerekçesini AB Katılım Ortaklığı Belgesi'ne ve Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'na dayandırdı. Anayasaya aykırılığı görmeyen Köşk'ün açıklamasında 'tereddütleri giderecek yeni yasal düzenleme' istendi.
AB kılıfı Genelkurmay, muhalefet ve hukukçularının karşı çıktığı yasayı onaylayan Cumhurbaşkanı Gül, düzenlemenin Katılım Ortaklığı Belgesi’nde yer alan kısa vadeli öncelikler arasında bulunduğunu vurguladı. Gül, “Ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin yapılmasında fayda görülmektedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanlığı’nın karşı çıktığı, muhalefetin ve hukukçuların anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirdikleri askerlere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi dün onayladı. Gül, başbakanlığa gönderdiği yazıda ise, “ortaya çıkması muhtemel tereddütleri” giderecek yasal düzenlemeler yapılmasını istedi.
AKP’nin gece yarısı değişikliği ile geçirdiği yasaya ilişkin Köşk’ten dün akşam yapılan açıklamada şöyle denildi: “5918 sayılı ‘Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, anayasanın 89 ve 104. maddeleri uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir. Ayrıca Başbakanlığa gönderilen bir yazı ile ‘Anılan kanun ile yapılan diğer düzenlemelerin yanında, asker olmayan kişilerin barış zamanında askeri mahkemelerde yargılanmalarına son verilmiş; ayrıca, asker kişilerin barış zamanında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250. maddesi uyarınca görev yapan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri durumunda, bu mahkemeler tarafından yargılanmaları öngörülmüştür. 2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesi’nde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen ‘Askeri mahkemelerin yetkisinin askeri personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi’ maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır. Yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun ‘Genel görev’ başlıklı 9. maddesindeki, askeri mahkemelerin ‘kanunlarda aksi yazılı olmadıkça’ maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir’ denilerek, yeni yasal düzenleme ihtiyacına işaret edilmiştir.”
CHP dava hazırlığında
Muhalefet, Gül’ün kamuoyunu tatmin etmek amacıyla açıklamasında “eksiklere” değindiğini vurgulayarak AKP’nin cumhurbaşkanı olmadığını gösterme fırsatını kaçırdığını belirtti. CHP’li Öymen ve Özyürek, kararın yanlış olduğunu savunarak tartışmalı yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladılar. MHP’li Şandır, düzenlemenin Türkiye’ye yakışmadığını söyledi. Devlet Bakanı Çiçek, “Meclis açılınca gerekli düzenlemeleri yaparız” dedi.
'Yüksek yargı çözer'
Hukukçular, Gül’ün ek düzenlemeden neyi amaçladığının şu anda belirsiz olduğunu belirttiler. Yargıtay Onursal Başkanı Selçuk, düzenlemenin Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun “Genel Görev” başlıklı 9. maddesi ile uyumlu olduğunu ancak anayasanın 145. maddesiyle uyumlu olmadığını belirtti. Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Karacan da “Anayasaya aykırılık halen duruyor. Bunu Anayasa Mahkemesi çözecektir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması