Gül'den TÜSİAD'a övgü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyelerinin, Türkiye'nin kalkınmasında, bu noktaya gelmesinde büyük katkıları olduğunu söyledi.

Gül'den TÜSİAD'a övgü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.03.2011 - 22:04

Gül, TÜSİAD'ın 40. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Four Seasons Otel'de düzenlenen gala yemeğinde yaptığı konuşmada, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile ilk defa bir arada olduklarını belirterek, kendisine sağlık, sıhhat ve afiyet diledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bundan bir süre önce Feyyaz Bey ve İstişare Konseyi'nin üyesi başkanlar, ziyaret edip davet ettiklerinde memnuniyetle kabul ettim. Çünkü Türkiye'nin kalkınmasında, bu noktaya gelmesinde en büyük katkıları olanlarsınız. 40 yıl önemli bir zaman platformu. 40 yıl sadece TÜSİAD'ın tarihi değil, Türkiye'nin siyasi, ekonomik tarihi aynı zamanda... 40 yıl içerisinde çok inişler, çıkışlar oldu. Bunları değerlendirmek, bunları da şöyle gözden geçirmek için bunun iyi bir fırsat olduğu kanaatindeyim'' şeklinde konuştu.

TÜSİAD'ın kurulduğu günden bu yana sivil toplum örgütü olarak Türkiye'ye örnek olduğunu, diğer birçok örgütün TÜSİAD'ı örnek aldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
''Sizin çok takdir ettiğim ve paylaşmak istediğim hususunuz; çok katılımcı, demokratik bir şekilde çalıştınız. Başkanlarınız, hepsi güçlü, gerçek başkanlar oldu. İki tane kadın başkan çıkarttınız. Yeri geldiğinde doğru bildiklerinizi gayet cesur bir şekilde de önerdiniz, tekliflerinizi yaptınız. Bütün bunları yaparken de sadece üyelerinizin çıkarlarını, menfaatlerini düşünen değil, dernek olmanın ötesinde Türkiye'nin önemli meselelerinde, konularında fikir beyan eden ve onları yeri geldiğinde söyleme cesaretini gösteren bir kuruluş da oldunuz. Bundan dolayı burada tebriklerimi ve takdirlerimi paylaşmak istiyorum. Bugünlerde yine görüyorum; Anayasa ile ilgili çalışmalar... Bütün bunların hepsinin çok değerli olduğu kanaatindeyim.''

40 yıl içerisinde Türkiye'nin çok değiştiğini ve çok ilerlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye'nin 40 yıl önceki manzarası ile bugünkü Türkiye manzarası çok farklı. Şehirlerimiz, altyapımız farklı, ekonomimiz bugün güçlü bir şekilde ayakta duruyor. Dünyanın 16. büyük ekonomisi, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olmanın hem gururunu hem övüncünü hep beraber yaşıyoruz'' dedi.
 

Türkiye-Güney Kore mukayesesi

Abdullah Gül, 40 yıllık bir dönem olduğu için kendilerine ''millet, ülke olarak gerçekten yeteri kadar başarılı mıyız, 40 yıl içerisinde yeteri kadar başarılı olabildik mi?'' diye bir soru da sormak durumunda olduklarını ifade ederek, TÜSİAD'ın 1971 yılında kurulduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
''1970'den bu yana şöyle baktığımızda kendimizi acaba başka ülkelerle mukayese ettiğimizde nasıl bir durumdayız? Tabii ki başarının ortaya çıkması için mukayese çok önemli. Yoksa ancak göreceli olarak başarıdan bahsedebilirsiniz. Yanınızdaki çok fazla kazanırken siz onun yarısını kazandıysanız, 'ben kazandım' diye açıkçası çok övünseniz de bir noktada alternatifini düşündüğünüzde yeteri kadar başarılı olamadığınızı da görürsünüz. Bu anlamda, 'Türkiye'yi nasıl değerlendirebiliriz, nasıl mukayese edebiliriz?' diye düşündüğümüzde Avrupa ile mukayese etmek anlamsız. Çünkü sanayi devrimi orada oldu. ABD ile mukayese etmek yine anlamsız. Çünkü teknoloji, her şeyin, bilimin merkezi oldular.
O zaman 'belki Türkiye'yi başka bir ülkeyle mukayese etmemiz gerekir' diye düşündüğümde, geçen sene de ziyaret ettiğim Güney Kore aklıma gelir. Rakamlara şöyle baktığımda 1970 yılında bizim o zaman 20 milyar dolar civarında olan GSMH'mıza karşın Kore'nin 9 milyar dolar GSMH'ını görüyoruz. Fert başına düşen milli gelire baktığımızda da bizimki 550 dolar civarında, onlarınki 230 dolar civarında. 1980'li yıllara geldiğimizde bile Türkiye'nin GSMH'ı 65 milyar dolar, Kore'nin 63 milyar dolar. 2000'li yıllarda bizim 170 milyar dolar, onların 517 milyar dolar. 2008'de bizim 735 milyar dolar, onların 930 milyar dolarda olduğunu görüyoruz. Tabii ki bunların birçok sebepleri var. 1970'li yıllarda Türkiye'nin yaşadığı ideolojik kavgalar, Türkiye'nin yaşadığı ideolojik amaçlı büyük grevler, 1980'lerdeki müdahaleler, 1990'lardaki çok anlamsız koalisyon mücadeleleri, çekişmeleri Türkiye'de büyük istikrarsızlıklar doğurdu. Bunun neticesinde enerjimizi topyekun ülkenin kalkınmasına vermemiz mümkün olmadı. Bugün geldiğimiz durumda Türkiye'nin 9 bin dolar civarında olan fert başına milli gelirine karşın mukayese ettiğim ülkenin 19 bin dolarlık fert başına düşen geliri var.''


''Türkiye'nin 40 yıl önceki manzarası ile bugünkü manzarası inanılmaz bir şekilde farklı"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin övünebileceği çok şeyleri bulunduğunu ifade ederek, ''Türkiye'nin 40 yıl önceki manzarası ile bugünkü manzarası inanılmaz bir şekilde farklı. Ama 40 yıl içerisinde bataklıktan tamamen yok olmuş, hatta bizim gidip de kurtardığımız bir ülkenin geldiği durumla mukayese ettiğimizde ise kayıp yıllarımızı telafi etmek için çok daha fazla çalışma azmi içerisinde olmamız gerektiğini de burada ifade etmek isterim'' şeklinde konuştu.

Enerjilerinin kalkınmaya değil, iç çekişmelere gittiği çok dönemleri yaşadıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ''Bazen iki adım ileri gidip bir adım geri gittiğimiz dönemler, bütün bunlar... Şimdi çok şükür, bunları biraz biraz geride bırakmış vaziyetteyiz. Bugünkü rakamlardan da hep beraber görüyoruz, kendi cirolarınızdan da görüyorsunuz. Enflasyon, faiz sarmalı içerisinde hesap yapamadığınız, bu sarmalın içerisinde büyük projeler, planlar yapamadığınız dönemler artık geride kaldı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon