"Güle güle Belçika"
Belçika'yı sarsan siyasi krizden dolayı kara kara düşünen Belçikalıların, ülkelerinin artık bir pamuk ipliğine bağlı olduğunu hissettikleri belirtildi.
Ülkeyi oluşturan Fransız Valonlar ile Flamanların giderek birbirinden koptuğu ve bundan sonra nasıl beraber yaşayabilecekleri merak konusu.
Maliye Bakanı ve ülkenin Fransızca konuşulan kesimini temsil eden Belçika'nın önde gelen liberal partinin (MR) Başkanı Didier Reynders, Belçika Devlet Radyosu RTBF'e bugün yaptığı açıklamada, "Nasıl birlikte yaşayabileceğimiz sorusunu artık kendi kendimize cesurca sormamız gerekiyor" dedi.
Merkeziyetçi partinin (CHD) Başkanı Joelle Milquet ise ülkenin bir rejim krizinden uzak olmadığını belirtti.
Haberlerinde, "Güle güle Belçika", "Bu ülkenin hala bir anlamı kaldı mı" ifadelerini kullanan Belçika gazeteleri, ülkenin geldiği kritik noktayı gözler önüne seriyor.
Bir gazete yayımladığı karikatürde, ortadan ayrılmış Belçika'yı bir ip ve bir yara bandıyla tutturulmuş halde gösteriyor.
Belçika'nın Mons kentinde, şehrin adını taşıyan üniversitede siyaset bilimci Pierre Vercauteren, Belçikalıların, uzun ya da kısa vadede Belçika'nın var olmasının gittikçe zorlaştığını düşündüklerini söyledi.
Federal bir devlet yapısına sahip olan Belçika, Flamancanın resmi dil olduğu kuzeydeki Flaman Bölgesi, Fransızca'nın resmi dil olduğu güneydeki Valon Bölgesi ve her iki dilin de resmi dil sıfatı taşıdığı Brüksel Başkent Bölgesi'nden oluşuyor.
Belçika'da Yves Leterme başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, liberal Flaman partisinin ortaklıktan ayrılmasıyla dün çökmüştü.
Liberal Flaman partisi, Fransızca ve Flamanca konuşan partiler arasındaki anlaşmazlığı çözemeyen hükümete güvenini yitirdiğini belirtmişti.
Partinin koalisyondan çekilmesiyle, hükümetin, meclisin 150 sandalyeli alt kanadındaki sandalye sayısı 76'ya düştü. Bu sayı yarıdan fazla olmasına rağmen, bu kadar az farklı bir çoğunlukla ülkeyi yönetmenin güç olduğu yorumları yapılıyor.
Belçika'da Herman Van Rompuy'ün ilk daimi AB Başkanı olarak atanmasının ardından, Kral 2. Albert'den ikinci kez başbakanlık görevini alan Flaman Hristiyan Demokrat Yves Leterme'in hükümeti geçen kasımda güvenoyu almıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama