Güle güle Efsane Dekan
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanlarından, Prof. Dr. Cevat Geray yaşamını yitirdi. 1977-1982 arasında dekanlık yapan Geray, “Efsane Dekan” olarak anılıyordu.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi(SBF) dekanlarından, “Efsane Dekan” olarak da anılan Prof. Dr. Cevat Geray dün sabaha karşı Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Geray için bugün saat 14.00’de Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi Sütunlu Salon’da anma düzenlenecek. Anmanın ardından Kocatepe Camisi’ne getirilecek cenaze, ikindi namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Prof. Geray için saat 19.30’da da Mülkiyeliler Birliği’nde öğrencileri tarafından bir anma etkinliği düzenlenecek.
Başsağlığı mesajları
Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin internet sitesinden yapılan açıklamada Prof. Dr. Cevat Geray’ın cenazesine ilişkin bilgiler paylaşılarak ailesine ve Mülkiyelilere başsağlığı dilendi. Geray’ın kurucu üyelerinden olduğu İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından yapılan açıklamada ise “İnsan Hakları Derneği kurucu üyelerinden, saygıdeğer hocamız Cevat Geray’ın bu sabah vefat ettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları mücadelesinde hepimize örnek olan bir insandı. Mücadeleci kişiliğinin ve aziz hatırasının önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadelerine yer verildi. Geray’ın 1984-1986 yılları arasında genel başkanlığını üstlendiği Mülkiyeliler Birliği’nden de başsağlığı mesajı geldi. Açıklamada “Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanlığı yapmış efsane hocamız Prof. Dr. Cevat Geray’ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz” denildi.
Neden Efsane Dekan?
1977-1982 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı olan Geray, dönemin sıkıyönetim koşullarının yarattığı baskı ortamına karşın öğrencilerin her daim benimsediği isim olmuştu. Dönemin Mülkiye öğrencileri ise Geray’a duydukları saygının temelinde fakültede eğitimin durdurulmaması için gösterdiği yoğun diyalog çabalarının yattığını vurguluyorlar. Efsane Dekan’ın bu yoğun diyalog çabaları öğrencilerle olan ilişkisini de kuvvetlendirmişti. Mülkiye’de hiçbir gerekçeyle eğitime ara verilmemesi için yeri geldiğinde diğer akademisyenlerle birlikte fakülte güvenliğini sağlamak için elinden geleni yapan Geray, sıkıyönetim döneminde öğrencilere dönük yaşanan keyfi gözaltı uygulamalarına karşı duruş sergileyip birçok öğrenciyi bu uygulamadan kurtarmış olmasıyla da öğrencilerinin hafızalarına kazınmıştı. Bu anılar 2013 yılında Meral Uysal’ın derlemesiyle çıkan ve Geray’ın kendi beyanlarıyla ve öğrencilerin tanıklıklarından oluşan “Efsane Dekan-Anılarıyla Cevat Geray” isimli kitapta toplandı.
1402’liklerden
1977-1982 yılları arasında Mülkiye’de dekanlık yapan Geray, YÖK Yasası’nda yapılan değişiklikle görev süresinin kısaltılmasının ardından bu görevinden ayrıldı. Dekanlığı bıraktıktan sonra öğretim görevlisi olarak fakültesinde derslere girmeye devam eden Geray, 1983’te Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından gönderilen tek satırlık “Sıkıyönetim Komutanlığının isteği üzerine görevinize son verilmiştir” yazısıyla işinden atılan 5 bin kamu görevlisinden biriydi. 7 yıl sonra 1990 yılında Danıştay’ın bu kararı iptal etmesiyle görevine geri dönen Cevat Geray, üniversitelerde o güne dek yaşanan bu en geniş tasfiyenin Türkiye’de akademik eğitim düzeyini düşürdüğünü ve aslında bu tasfiyeyle de amaçlananın bu olduğunu vurgulamıştı.
Öğrencilere yararlı olduğunu düşündüğü müddetçe derslere girmek isteğini her zaman dile getiren Geray, 2017 yılına kadar bazı haftalar fakültesinde ders vermeye devam ediyordu. Geçtiğimiz yıl çıkartılan 686 Sayılı KHK ile birçok akademisyen ihraç edildiği fakültelerden biri de SBF oldu ve ihraçların ardından bir engel de dışarıdan saatlik ücret karşılığında derslere gelen duayen hocalara çıkartıldı. Cevat Geray’ın da aralarında olduğu birçok hocanın ders verme talebi “Bütçe yetersizliği” gerekçesiyle reddedildi. Geray’ın “Hiçbir ücret talep etmeden ders vermeye hazırım” teklifine rağmen derslere girmesine izin verilmedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt