Güneş gözlükleri zarar verebilir

Güneş gözlüklerinin, zararlı ışınları süzüp süzmediğine dikkat edilmemesi durumunda ''koruyucu değil, zarar verici'' olabileceği belirtiliyor

Yayınlanma: 21.06.2012 - 09:16
Abone Ol google-news

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Göz Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Übeyt İnan, güneş ışınlarının parlaklığından gözün rahatsız olmasını engellemek amacıyla tercih edilen güneş gözlüğünün, zararlı ışınları süzüp süzmediğine dikkat edilmemesi durumunda ''koruyucu değil, zarar verici'' olabileceğini söyledi.

Prof.Dr. İnan, Hollywood yıldızlarının moda olarak takmasının ardından 1930'lu yıllarda halk tarafından benimsenerek kullanılmaya başlanan güneş gözlüğünün, göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Güneş gözlüğünün, halk tarafından, güneş ışınlarının parlaklığından gözün rahatsız olmasını engellemek amacıyla yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. İnan, ''Güneş gözlüklerinin en önemli özelliği gözümüze gelen ışık miktarını azaltmasından ziyade, göze gelen zararlı ışınları engellemesidir. Bu bakımdan kullandığımız güneş gözlükleri, koruyucu değil zarar verici olabilir'' dedi.

''Göz belli bir dalga boyu aralığındaki ışınları algılayabilir. Özellikle 280 ile 380 nanometre aralığındaki gözün fark etmediği ultraviyole B ışınları göz için çok zararlı. Daha düşük dalga boyundaki ultraviyole A dalgaları ise az da olsa zararlı'' diyen İnan, güneş gözlüğünün camlarının koyu olmasının gelen ışığı azalttığı için gözü rahatlattığı ve bunun kaliteli olduğunun düşünüldüğünü ancak durumun bunun tam tersi olduğunu vurguladı.

Öneriler

Güneş gözlüğü seçiminde camın ışınları süzme kalitesine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan İnan, şöyle devam etti:

''Çok koyu camdan geçen ışık miktarı az olacağından göz bebeğimiz büyür. Camın ultraviyole A ve B ışınları süzme özelliği yoksa, zararlı ışınlar daha çok gözümüze girer ve zarar verir. Her yüksek fiyatlı ürün sağlık ve kaliteli anlamına gelmez. Pahallı camlar da zararlı ışınları süzmeyebilir. Satın alırken, gözlük camlarının Sağlık Bakanlığı'nın standart ve sertifikasyonuna uyup uymadığını gözlükçünüze mutlaka sorun. Sokaklarda seyyar tezgahlarda satılan, menşei bilinmeyen güneş gözlükleri, ultraviyole ışınları süzüp süzmediği bilinmediğinden göz için çok riskli olabilir. Göz sağlığınız için bu ürünleri almaktan kaçının.''

İnan, kalitesiz güneş gözlüklerinin, kullanıcılarda renk kaymalarına yol açtığını da hatırlattı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler