Güneş ve rüzgar santralları için ölçümler başlıyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla yapılacak lisans başvurularında ölçüm yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirledi.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, ölçüm tebliğinin tamamlanmasının milyarlarca dolarlık yeni güneş ve rüzgar santralının yatırıma dönüşmesi için çok kritik bir aşama olduğunu söyledi.
Köktaş, ''Artık ülke olarak elektrik üretiminde rüzgarı arkamıza aldık, yüzümüzü güneşe döndük'' dedi. Ölçümlerin başlayıp tamamlanması ile bu yılın sonunda güneş lisans başvurularını almayı planladıklarını belirten Köktaş, düzenleme sayesinde hayat bulacak yatırımların ekonomik büyüklüğü hakkında şu bilgiyi verdi:
''Rüzgarda yaklaşık 11 bin megavatlık proje için lisanslandırma sürecini tamamlıyoruz. Uzun vadede önümüze 20 bin megavatlık bir rüzgar enerjisi kurulu güç hedefi koyduğumuza göre önümüzdeki dönemde lisans başvurusu yapılacak yaklaşık 9 bin megavatlık proje için ölçüm yapılacak. Bu da yaklaşık 9 milyar avroluk bir yatırım demek. Güneşte de kısa vadede 600 megavatlık bir hedef var. Bugünkü yatırım değerlerinden hesapladığımızda toplam 1,5 milyar avroluk bir yatırım için ölçüm yapılacak. Böylece toplamda 10 milyar Avroyu aşan bir tutar var. Ancak güneşte 600 megavatla başlayıp 10 bin megavata kadar çıkabilecek bir potansiyelimiz olduğunu düşünürsek bu rakamlar çok daha büyüyecektir.''
Yatırımcıların bu ölçümler sayesinde rüzgar ve güneş gibi yerli kaynaklardan en yüksek verimle elektrik üretmesini hedeflediklerini belirten Köktaş, bu tür ölçümlerin projelerin daha akılcı olmasını ve böylece uluslararası kriterlere göre finanse edilebilmesini sağlayacağını kaydetti.
60 metrelik direklerle ölçüm yapılacak
EPDK düzenlemesine göre, ölçüm istasyonları, rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisinin kurulacağı lisans başvurusu yapılacak santral sahası alanında yer alacak. Rüzgar ölçüm direğinin yüksekliği en az 60 metre olacak.
Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans başvurusunda bulunan tüzel kişiler tarafından, tesisin kurulacağı saha üzerinde şartlara uygun olarak elde edilmiş en az 6 ayı yerinde ölçüm yapılmış olmak kaydıyla asgari 1 yıl süreli veri sunulması zorunluluğu getirildi.
Yatırım yapılacak sahada saatlik yeryüzünün yatay düzlemindeki bir metrekaresine gelen toplam güneş radyasyonu ölçülüp kaydedilerek en fazla üretilebilecek enerji miktarı belirlenecek.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Arnavutköy'de sürpriz hasat: Sanki hiç toplanmamış gibi
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki