Güneşin Kızları Tugayı

IŞİD’in geçen yıl katlettiği Ezidi halkının hayatta kalan kadınları ‘Güneşin Kızları’ isimli bir tabur kurdu. Kadınlar Peşmerge bünyesinde savaşıyor.

Yayınlanma: 16.10.2015 - 23:50
Abone Ol google-news

IŞİD’in 2014’te Irak’ın Şengal bölgesinde Ezidi halkını katletmesi ve kadınlarını seks kölesi yapmasının acıları dinmezken, canlarını kurtarabilen Ezidi kadınlar intikam için Güneşin Kızları taburunu kurdu. Alman fotoğrafçı Birgit Haubner Güneşin Kızları’nın Dohuk’taki kampını Der Spiegel dergisi için görüntüledi. Yaşları 17-30 arasında değişen 120 civarında kadından oluşan tabur Irak Kürdistanı’nın peşmerge güçleri bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Yirmi üç yaşındaki Najwa, Güneşin Kızları’na katılmasını “Şengal’de kadınlarımızın kaçırılması, defalarca satılması, tecavüze uğraması ve öldürülmesi karşısında sorumluluk üstlendik ve bir şeyler yapmaya karar verdik” diye açıklıyor. PKK’nin de Ezidi kadınlar için oluşturduğu birçok birlik var. Yirmi yaşındaki Rojbin Suriye’nin Kamışlı bölgesinden olmasına rağmen Şengal katliamını öğrenince Ezidi birliğiyle savaşmayı tercih etmiş. Zaferden emin konuşan Rojbin, ardından Suriye’ye dönmeyeceğini, Ezidi kardeşleriyle birlikte Şengal’i yeniden kuracaklarını söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler