Güneydoğu, Barış Elçisi'ne ağlıyor
Hayatını Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki kan davalarını sonlandırmaya adayan Barış Elçisi Sait Şanlı'nın ölümü bölge insanını üzüntüye boğdu. Şanlı, 8 yılda 600'den fazla ailenin barışmasını sağlamıştı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en önemli sorunları arasında yer alan kan davası kanayan yara olmaya devam ediyor. Çok basit sorunlar nedeniyle çıkan kavgaların kan davasına dönüşmesi, aileler arasında yıllar süren nefret tohumlarının ekilmesine sebep oluyor.
Film, dizi ve tiyatro oyunlarına konu olan kan davalarının barışla noktalamasını sağlayan Sait Şanlı 60 yıllık ömrününün büyük bölümünü kan davalı aileleri barıştırmaya adadı.
Küçük yaşta kan davasıyla tanıştı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 8 yılda 651 aileyi barıştıran Şanlı da kan davalı bir ailenin çocuğuydu.
Kan davası ile 14 yaşında tanışan ve bu nedenle yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalarak, Diyarbakır'ın Lice ilçesinden Muş'a yerleşen Şanlı, yaşamını, kendisinin de müzdarip olduğu kan davalarını sona erdirmeye adadı.
"Yapılacak çok iş var"
Yaşama veda etmeden verdiği bir röportajında; ilkellik olarak tanımladığı kan davalarının barışla sonlandırılmasıyla ilgili ''Yapılacak çok iş var'' demişti Şanlı. Yaşadığı sürece canından çok sevdiğini söylediği bu toprakları, silaha ve kana bırakmamaya yemin eden Şanlı'nın, tek istediği kan davalı bütün aileler arasında barışı sağlamaktı.
"Affetmenin büyüklere mahsus ve cesurların işi olduğunu'' belirten Şanlı, yaptığı çalışmalarla ilgili şunları söylemişti:
''Bana göre barış cesurların işidir. Birilerini affetmek ve barışı sağlamak için çok akıllı ve cesur olmak şart. Birbirimizi sevmek mecburiyetindeyiz. El ele verip yanlışları düzeltmek ve birbirimizi affetmek zorundayız. Cesur olmayan insan ne barışı sağlayabilir, ne de çocuklarının yükünü hafifletebilir.''
Aldığı ödüller
Şanlı'nın kan davalı aileleri barıştırması Türkiye'deki medyanın yanı sıra dünya medyasının da ilgisini çekmişti.
Fransız haber ajansı AFP tarafından Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen Şanlı, kan davalarıyla ilgili olarak Şili'den Diyarbakır'a gelen heyetle görüşmüş ve Şili'ye davet edilmişti.
Şanlı, Türkiye'ye gelen İngiliz gazetecilerle ve BBC muhabirleriyle görüşmeler yapmıştı. ''Barış Elçisi'' Şanlı'nın, yaptıkları BM tarafından da fark edilmiş ve bölge barışına sağladığı katkıdan dolayı bir teşekkür yazısı verilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması