Güneydoğu'da toplu mezar iddiası
Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) Güneydoğu Anadolu'daki toplu mezar iddiaları ve açılan toplu mezarlar için oluşturduğu inceleme heyeti, bölgedeki çalışmalarını tamamladı.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, oluşturulan heyetin, toplu mezarlarda incelemelerde bulunduğunu, kayıp yakınları, görgü tanıkları, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşerek, dün Ankara'ya döndüğünü bildirdi.
İnceleme heyetinde bulunan TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk de kendisinin dışında Halis Yerlikaya ve Ağrı Tabip Odası Genel Sekreteri Heval Bozdağ'un bulunduğu heyetin çalışmalarına, İnsan Hakları Derneği aktivistlerinden Osman İşçi'nin de eşlik ettiğini söyledi.
Heyete, şu ana kadar ''bin 469 kişiye ait kemiklerin bulunduğu 114 toplu mezarın tespit edildiği; açılan 26 toplu mezarda 171 kişinin kemiklerine rastlandığının'' ifade edildiğini belirten Öztürk, ''Ancak olayın gerçek boyutları çok daha büyüktür. Toplu mezarların şehir merkezlerinden, yol kenarlarından, çöplüklerden kırsal alana kadar değişik bölgelerde mevcut olduğu anlaşılmaktadır'' dedi.
Çatışmalarda ölenler için ''teşhir süresi''nin uygulanmadığını, ailelere cenazeleri teşhis etme ve teslim alma imkanı verilmediğini ifade eden Öztürk, ''Cesetlerin toplu bir şekilde ve hızla gömülmesi, işlenen faili meçhul cinayetler olayın vahim boyutlara ulaşmasına yol açmıştır'' görüşünü dile getirdi.
Açılan mezarlarda Minnnesota Otopsi Protokolü'ne uyulması, kepçe, dozer kullanılmaması, toplu mezar açma ve kimliklendirme tekniklerinin uygulanması gerektiğine işaret eden Öztürk, aksi halde ''gerçeklerin ortaya çıkartılması yerine kanıtların yok edilmesi'' sonucunun doğacağına dikkati çekti.
Toplu mezar ihbarında bulunan kayıp yakınları ve görgü tanıklarına herhangi bir baskıya maruz kalmayacakları güvencesi verilmesinin önemine işaret eden Öztürk, toplu mezar iddiası bulunan yerlerin açılıncaya kadar korunmaya alınması, toplu mezar açma işlemlerinin, uluslararası deneyimlerden yararlanarak yapılması, biyolojik delillerin toplanması ve değerlendirilmesi için adli tıp uzmanlarının görevlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
TTB'nin, ön incelemesinin sonrasında da konuyu takip etmeye ve çözümü için çaba harcamaya devam edeceğini belirten Öztürk, izlenimlerini kamuoyuna sunduktan sonra hükümet yetkililerine ileteceklerini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması