Gürcistan Başbakanı Ivanishvili'den Gül ziyareti

Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi.

Yayınlanma: 14.02.2013 - 15:06
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gül, Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvili'yi kabulünde, 1 Ekim 2012'de parlamento seçimlerinde elde ettiği başarıdan dolayı tebrik etti.

Derin tarihi ve kültürel bağlar bulunan Gürcistan'ın, Türkiye'nin bölgedeki başlıca siyasi, ekonomik ve ticari ortakları arasında olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bağımsızlığını kazanmasından bu yana güçlü bir dayanışma içerisinde olunan Gürcistan ile her alanda ilişkileri daha da ileriye taşımak için sağlam bir zeminin mevcut olduğunu kaydetti.

Batum Havaalanı'nın ortak kullanımının ikili ilişkilerin ulaştığı ileri seviyeyi gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan'da faaliyet gösteren Türk iş adamları ve Türkiye'de yatırım yapan Gürcü özel sektör temsilcilerinin, iki ülke arasında gerçek bir dostluk köprüsü olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE) gibi bölgesel iş birliği projelerinin ardından Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin hayata geçirilmesinin, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik bütünleşmeye olumlu katkıda bulunacağını kaydetti.

''İlişkilerimiz ileri seviyede''


Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvili de iki ülke arasında her alanda ileri seviyede ilişkiler bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'nin Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı olduğunu belirten Ivanishvili, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da geliştirmek için elinden geleni yapacağını, Gürcü iş adamlarını Türkiye'de yatırım yapma yönünde teşvik edeceğini vurguladı.

Türkiye'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne gösterdiği saygı ve ülkesinin NATO ile bütünleşmesi yönünde vermiş olduğu destekten ötürü teşekkürlerini sunan Başbakan Ivanishvili, kültürel mirasın karşılıklı korunması dahil her alanda iş birliğine hazır olduklarını belirtti.

Bidzina Ivanishvili Erdoğan görüşmesi

Başbakanlık Merkez Bina önündeki resmi tören iki ülkenin milli marşlarının tören bandosu tarafından seslendirilmesiyle başladı. Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvili, tören kıtasını Türkçe, ''Merhaba asker'' sözleriyle selamladı.

Daha sonra iki Başbakan, Başbakanlık protokol merdivenlerinde gazetecilere poz verdikten sonra görüşmelere geçildi.

Resmi karşılama töreninde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da hazır bulundu.

Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakan Erdoğan ve Gürcistan Başbakanı Ivanishvili ortak basın toplantısı düzenleyecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler