Gürüz ve emekli askerler serbest

Ergenekon operasyonu adı altında gözaltına alınanlardan eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı. Eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, emekli Orgeneral Kemal Yavuz ve emekli Tümgeneral Erdal Şenel serbest bırakıldı. Yalçın Küçük, Avukat Hüseyin Buzoğlu ve emekli Albay Levent Göktaş mahkemeye sevk edildi.

Yayınlanma: 11.01.2009 - 07:51
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 21 kişiden, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı. Şahin'in ''Ergenekon terör örgütünün amaç ve doğrultusunda faaliyette bulunmak için örgüt kurup yönettiği'' gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları tamamlanan İbrahim Şahin, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, emekli Albay Hüseyin Vural, Oğuzhan S, Fatma C, Fahri K, Hüdayi Ü, Yaşar Oğuz Ş, Oğuz B, Ersin G, Mehmet K, Barış D, Özkan B, İlhami Ümit H, Coşkun U, Mehmet Engin E, Bekir Ç, Erdal Ş, Engin A. ve Hasan Ataman Y, gruplar halinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları tarafından sorgulanan bu kişilerden nöbetçi mahkemeye sevk edilen eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Oğuzhan S, Fatma C, Fahri K, Hüdayi Ü, Yaşar Oğuz Ş, Oğuz B, Ersin G. ve Mehmet K. tutuklandı.
Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, adli kontrol uygulamasına tabi tutulmaları istemiyle sevk edildikleri mahkemece, herhangi bir adli kontrol uygulamasına gerek görülmeyerek serbest bırakıldı.

Şüphelilerden Barış D, Özkan B, İlhami Ümit H, Coşkun U, Mehmet Engin E, Bekir Ç. ve Erdal Ş. de savcılık sorgularının ardından serbest kaldı. Savcılar tarafından tutuklanmaları istenen emekli Albay Hüseyin Vural ile Engin A. ve Hasan Ataman Y'nin mahkemedeki işlemleri ise halen sürüyor.

Tutuklananlardan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 4'ü, önce Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'ne götürüldü. Şahin ile diğer 3 kişinin, haklarındaki suçlamanın teröre ilişkin olması nedeniyle buradan Metris Cezaevi'ne gönderildikleri öğrenildi.

Serbest kalan emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nin, hakim ve savcıların kullandığı kapısından çıktı. Çıkış sırasında, görüntü almaya çalışan gazeteciler ile polisler arasında arbede yaşandı.
Aynı operasyonda gözaltına alınanlardan bir kısım şüphelilerin işlemleri ise İstanbul Emniyet Müdürlüğünde sürüyor.


Küçük, İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi

Ergenekon soruşturması kapsamında emniyette bulunan şüphelilerden aralarında eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın avukatlığını üstlenen Mustafa Hüseyin Buzoğlu, avukat olan emekli Albay Mustafa Levent Göktaş ve Yalçın Küçük Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.


Ele geçirilen silahlar basına gösteriliyor

Ergenekon soruşması'nın 10. dalgası kapsamında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Kastamonu, Sıvas, Muğla, Balıkesir, Şırnak, Uşak ve Tokat'ta ele geçirilen silah ve mühimmat İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde bugün medya mensuplarına gösterildi.

Ele geçirilen silah ve mühimmatla ilgili olarak yapılan yazılı açıklama da, operasyonlarda toplam 33 kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, bu kişilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen silah ve mühimmat ise şöyle sıralandı:
"25 el bombası, 10 el bombası fünyesi, 2 lav silahı, 590 gram detasheet patlayıcı, 100 gram C3 plastik patlayıcı, 130 gram C4 patlayıcı, 50 gram barut, 1 adet Mısır yapımı makineli tüfek, 2 adet kalaşnikof, 8 adet kaleşnikof şarjorü, 7'si ruhsatlı 29 tabanca, 1
adet kalem tabanca, 16 bin 332 mermi, 1149 kovan, 1 adet anti personel tüfek bombası, 1 adet uçak savar mermisi, 11 adet MKE sis kutusu, 2 adet MKE sis lancheri, 2 adet kuru sis kutusu, 4 adet hakem bombası, 4 adet ABD gaz bombası, 1 adet M4 A1 askeri aydınlatma tuzağı, 1 adet havai fişek ateşleme fitili, 2 adet MKE gösteri el bombası, 210 cm plastik fitil, 8 metre imfilaklı fitil, 3 adet shootgun fişeği, 10
adet av tüfeği, 7 adet dürbün, 4 adet el telsizi, bol miktarda örgütsel döküman, CD ve harddisk"

 

Seri numaraları silinmiş

Ergenekon soruşturması kapsamında 11 ilde eş zamanlı düzenlenen ve 33 kişinin gözaltına alındığı operasyonda ele geçirilen lav silahlarının seri numaralarının silindiği belirlendi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in evinde bulunduğu belirtilen krokinin gösterdiği yerde ele geçirilen 2 adet dolu lav silahının seri numarasının silindiği anlaşıldı.

Yetkililer, ve krokilerden yola çıkılarak, 114 adet 9 milimetre çapında kovan, 1 anti personel tüfek bombası, 1 adet uçaksavar mermisi, 11 adet MKEK sis kutusu, 2 adet MKEK sis lancheri, 2 adet kuru sis kutusu, 4 hakem bombası, 4 ABD gaz bombası, 1 adet M4 A1 askeri aydınlatma tuzağı, 1 havai fişek ateşleme fitili, 2 adet MKE gösteri el bombası, 210 santimetre plastik dış kaplı saniyeli fitil, 8 metre infilaklı fitil, 3 adet shootgun fişeği, 2 adet dolu lav silahı ile 590 gram detasheet patlayıcı, 100 gram C-3 plastik patlayıcı, 130 gram C-4 patlayıcının da bulunduğunu kaydetti.

Bu arada, Yarbay Mustafa Dönmez'in Sapanca'daki evinde de 22 adet el bombası, 1 adet Mısır yapımı makineli tüfek, 2 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 8 adet Kalaşnikof şarjörü ele geçirildiği öğrenildi.

Yetkililer, operasyonda ele geçirilen ABD yapımı ''Detasheet'' patlayıcının tahrip gücü bulunmadığını ancak çok yüksek ses çıkardığını, bu patlayıcının Türkiye'de ilk kez ele geçirildiğini ifade etti.

Operasyonda ele geçirilen ''Hakem'' bombasının ise patlama esnasında sadece belli bir bölgede lokal tahribata neden olduğu bildirildi.


Tümgeneral Erdal Şenel, tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Zekeriya Öz tarafından ifadesi alınan Şenel, ''terör örgütü üyesi olmak'' suçundan tutuklanması istemiyle İstanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Albay Hüseyin Vural serbest bırakıldı. Ataman Yıldırım tutuklandı.

 

Yalçın Küçük mahkemeye sevk edildi

Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Yalçın Küçük mahkemeye sevk edildi.

Konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmemesine rağmen Küçük'ün tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildiği kaydediliyor. Küçük'ün mahkeme tarafından terör örgütü üyesi olmaktan tutuklanması bekleniyor.

Bu arada Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan  Engin Aydın savcılıktaki sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

 

 Kemal Yavuz serbest bırakıldı

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Orgeneral Kemal Yavuz, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından getirildiği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde cumhuriyet savcısına ifade veren emekli Orgeneral Kemal Yavuz, daha sonra serbest kaldı.

 

Erdal Şenel serbest bırakıldı

Ergenekon  soruşturması kapsamında mahkemeye sevkedilen eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, serbest bırakıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadesi alınan Erdal Şenel, ''terör örgütü üyesi olmak'' suçundan tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye gönderildi.

Şenel, İstanbul Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Şenel'e, mahkeme tarafından yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Şenel, adliyeden ayrılırken de gazetecilerin soruları üzerine, çok yorgun olduğunu, gizlilik kararı bulunduğu için konuşamayacağını söyledi.
 

Yalçın Küçük'ün emniyet ifadesi

Öte yandan Prof. Dr. Yalçın Küçük'e, emniyetteki 21 saat sürdüğü öğrenilen ifadesi sırasında, daha çok 1998 yılından önceki faaliyetlerinin de sorulduğu ifade edildi.

4 kez Türk vatandaşı olup olmadığı sorulan Küçük'ün, yazılarında Kürtler'i övücü ifadeler kullandığı, Atatürk'e hakaret ettiği iddialarına da yanıt verdiği belirtildi.

Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ile çekilmiş fotoğrafları ve 1989 yılında yaptığı görüşme nedeniyle de sorgulandığı öğrenilen Küçük'ün ifadesinde, Doğu Perinçek ile 1979 yılından itibaren, İlhan Selçuk ile de 20 yıldır yüzyüze görüşmediğini söylediği kaydedildi.

 

Avukat Buzoğlu ve Emekli Albay Göktaş adliyeye sevk edildi

Ergenekon soruşturması kapsamında adliyeye gönderilen avukat Hüseyin Buzoğlu ile emekli albay Levent Göktaş, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildiler.

Avukat Hüseyin Buzoğlu ile aynı zamanda avukat olan emekli albay Mustafa Levent Göktaş, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde savcıya ifade verdiler. Buzoğlu ve Göktaş, savcılıkça, ''terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler