Haberal teklifinin görüşmeleri devam edecek
Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor.
TBMM Genel Kurulu, haftaya denetim konularıyla başlayacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 31 Ocak Salı günü, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak.
Sözlü soruların ardından Çek Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısının görüşmelerine devam edilecek. 3 maddesi geçen hafta kabul edilen tasarıyla, adli para cezası ödenmediği için uygulanan hapis cezası idari nitelikte yaptırıma dönüştürülecek.
Tasarıya göre, bankaların karşılıksız çek keşide edilmesindeki sorumluluğu artacak. Karşılıksız çekle birlikte aynı zamanda dolandırıcılık, belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmesinin yanı sıra, kişi, TCK'nın ilgili hükümlerine göre de cezalandırılacak.
Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıt, üzerinden 10 yıl geçmesi halinde Merkez Bankası tarafından resen silinecek. Böylece karşılıksız çek kesen kişilere 10 yıl süreyle çek verilmeyecek. Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiye, her bir çekle ilgili olarak uygulanan 1 yıla kadar hapis cezası, 300 TL'den 3 bin TL'ye kadar idari para cezasına dönüştürülecek. Karşılıksız kalan çek bedeli, faizi ile birlikte ödenmesi durumunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak.
Tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyareti
Çek ile ilgili düzenlemenin yasalaşmasının ardından kamuoyunda ''Haberal teklifi'' olarak bilinen düzenleme ele alınacak. Teklif, tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyaret edebilmesine imkan veriyor.
AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat'ın ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'', tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta olan yakınlarını ziyaret etmesine imkan sağlarken, hükümlünün ziyaretçileriyle yapacağı görüşmeye kısıtlama getirilmesini öngörüyor.
Hükümlünün, ziyaretçileri aracılığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiğinin belirlenmesi halinde görüşmeleri 6 aya kadar sınırlandırılabilecek. Tutuklu ve hükümlüye, ağır hasta olan yakınlarını ziyaret etmesi için birer güne kadar izin verilebilecek. Yakını vefat eden hükümlü ise 2 güne kadar izin hakkından yararlanabilecek. Teklif, Terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın, ''hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyaret etmesi'' düzenlemesinden yararlanmamasını da içeriyor.
Genel Kurul; 31 Ocak Salı günü 15.00-20.00, 1 Şubat Çarşamba ve 2 Şubat Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
Yeni anayasa çalışmaları
Yeni anayasa yapımı çalışmalarını sürdüren TBMM Uzlaşma Komisyonu da bu hafta çalışmalarını sürdürecek. Komisyon bünyesinde oluşturulan alt komisyonlar, görüş dinlemeye devam edecek.
Siyasi partileri ve anayasal kurumları dinlemekle görevli 1 no'lu alt komisyon; yarın Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Doç. Dr. Ferdan Turgut ile Okan ve İstanbul Bilgi üniversitelerinin temsilcilerini dinleyecek.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı