Hafta içi ofis, hafta sonu müze!

Borusan Holding'in yönetim merkezi Perili Köşk 'ofis müze'ye dönüştürüldü.

Hafta içi ofis, hafta sonu müze!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.09.2011 - 13:52

Borusan Holding’in Rumelihisarı’ndaki yönetim merkezi olan tarihi Perili Köşk, 100. yaşında “Borusan Contemporary” adıyla “ofis müze”ye dönüştürüldü. 17 Eylül’de bir sergiyle açılacak bu “ofis müze”nin basına tanıtımı sırasında Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, 2020’de Borusan’ın Fındıklı’daki binasını da bir çağdaş sanat müzesine dönüştürmeyi planladıklarını duyurdu.

Bir yanda Karadeniz’i diğer yanda ise Marmara denizini gören Perili Köşk, hafta içi ofis, haftasonu da “Borusan Contemporary” adı altında müze işlevi görecek.
Borusan Holding’in bu ihtişamlı 10 katlı mekanının girişinde bizi Bjoern Schulke’nin güneş enejisiyle çalışan, teknolojiye ve müziğe gönderme yapan çalışması karşılıyor. Daniel Rozin’in “Aynaların Aynası” adlı izleyicinin hareketine göre değişen interaktif heykeli ise Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda oluşturulmak istenen “sürekli değişim” ilkesine gönderme yapıyor. Mekanın her katına serpiştirilmiş heykeller, tablolara ek olarak Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu da Borusan Contemporary’de düzenli olarak sergilenecek. Müzenin 17 Eylül’deki açılışı 12. İstanbul Bienali’ne paralel olarak “Yedi Yeni İş” ve Borusan Koleksiyonu’ndaki sanatçıların yapıtlarının yer aldığı “Segment #1” sergileriyle yapılacak. Müze Ekim başından itibaren de ücretli gezilecek.
 

“Yedi Yeni İş” sergisinin küratörlüğünü Mario Codognato ve Sylvia Kouvali, “Segment #1” sergisinin küratörlüğünü ise Dr. Necmi Sönmez üstleniyor. Her iki sergi de 11 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek. Ziyaretçilere, butik ve cafe hizmeti de sunacak Borusan Contemporary’nin programında her yıl farklı medya ve kavramsal içerikle geçici üç sergi yer alacak.

Perili Köşk

Özgün mimarisiyle İstanbul kültür mirasının önde gelen örneklerinden, Rumelihisarı’nın önemli ve tarihi binalarından biri olan Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nün yapımına 1910’lu yıllarda başlandı ancak 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın patlaması ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da savaşa girmesi nedeniyle inşaatı yapan ustalar askere alınınca çalışmalar tamamlanamadı. Yusuf Ziya Paşa ailesiyle 1926 yılına kadar köşkte yaşadı. Paşanın ölümünden sonra aile 1993 yılına kadar köşkte oturdu, birinci katında ise kiracıları yaşadı. Yarım kalan inşaat nedeniyle tamamlanamayan ve boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden bina çevrede “Perili Köşk” diye anılmaya başlandı. Köşk, 1993 yılında müteahhit Basri Erdoğan’a satıldı. Yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon ve uygulama projeleri, 1995- 2000 yılları arasında mimar Hakan Kıran tarafından gerçekleştirildi. Faaliyetlerini 2007 yılından itibaren Perili Köşk’te sürdüren Borusan Holding, köşkü 2030 yılı sonuna kadar kiraladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon