Haftada 150 dakika egzersiz!
Uzmanlar, sağlıklı vücut ağırlığını sürdürebilmek, kronik hastalıklardan korunmak ve uyku kalitesini artırmak için düzenli fiziksel aktivite öneriyor.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Ersoy, sağlıklı vücut ağırlığını sürdürebilmek, kronik hastalıklardan korunmak ve uyku kalitesini artırmak için sihirli formülün düzenli fiziksel aktivite olduğunu söyledi.
Ersoy, insan vücudu makine gibi düşünüldüğünde çalışabilmesi için yakıt olarak besine ihtiyaç duyduğunu, makinenin en iyi ayarlarının fiziksel aktiviteyle sağlanabileceğini söyledi.
Sağlıklı olmak için uygun ve düzenli fiziksel aktivitenin önemine değinen Ersoy, şunları kaydetti:
''Sağlıklı vücut ağırlığını sürdürmek, kronik hastalıklardan korunmak ve uyku kalitesini artırmak için sihirli formül düzenli fiziksel aktivitedir. Asansör yerine merdiveni tercih etmek, aktif bir yaşam için ev ve bahçe işleri yapmak, işe giderken arabadan bir durak önce inerek yolun bir kısmını yürümek gibi günlük yaşamımız aktif olmak için pek çok fırsatlarla doludur. Gün 1440 dakikadır, her gün bunun 30 dakikasını fiziksel aktiviteye ayırmakla, sağlık için çok önemli bir adım atılmış olunur.''
Ersoy, mümkün olduğunca işe, okula, alışverişe yürüyerek gitmek, evde kısa yürüyüşler yapmak, telefonda konuşurken ayağa kalkıp yürümek, yaz aylarında yemek sonrası aile yürüyüşlerini ihmal etmemek gerektiğini belirterek, ''Yorgunluk hissettiğinizde, uzanmak veya uyumak yerine açık havada hafif bir yürüyüş yaparak, kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam tarzının en önemli bileşenleri, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz yapmaktır'' dedi.
''Haftada 150 dakika egzersiz''
Prof. Dr. Ersoy, bireylerin sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin önemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Aktif bir yaşam, hareketli kişilerle birlikte olmaya özen gösterilmeli. Yetişkinlere haftada 150 dakika orta şiddette, çocuklara günde 60 dakika egzersiz önerilmektedir. İyi bir egzersiz programı kuvvet ve esneme hareketlerini içermelidir. Yeni yapılan çalışma bulguları, düzenli egzersiz yapan kişilerin bile sağlık risklerine maruz kalabileceğini göstermektedir. Orta şiddetteki fiziksel aktiviteye katılım önemli olmakla birlikte, oturma süresini azaltmak ve molalar vererek hafif şiddette aktiviteler yapmak da önemlidir.''
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt