Hakimden gazetecilere 'haber' uyarısı

İzmir Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddialarına ilişkin açılan davanın ilk duruşmasının bugünkü bölümü sona erdi. Mahkeme Başkanı gazetecileri, davayla ilgili yazdıkları haberler konusunda uyardı.

Yayınlanma: 05.04.2012 - 15:10
Abone Ol google-news

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasının üçüncü gününde, tutuklu sanıkların ifadelerinin alınmasına öğle saatinde verilen aranın
ardından devam edildi.

Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı, celsenin başında duruşmayı takip eden gazetecileri, davayla ilgili yazdıkları haberler konusunda uyardı.

Bazı gazetelerde, "Mahkeme Mahmut'ları karıştırdı" yönünde haberler yer aldığını kaydeden Kargılı, kimsenin toplumu, mahkemeleri güvensiz, ne yaptığını bilmeyen bir haldeymiş gibi göstermeye hakkı olmadığını söyledi.

Mahkemenin, iddianamede adı geçen herkesi çağırmak zorunda olduğunu, eğer bu noktada bir karışıklık varsa da bunun savcılıktan kaynaklanabileceğini belirten Kargılı, "Mahkeme salonunda kendi kendinize ekleme, çıkarma yapmaya hakkınız yok. Ne görüyorsanız onu yazın, bilgiye dayalı yorum yapın, bilmiyorsanız da sorun" dedi.

Duruşmada daha sonra tutuklu sanıklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Tülay Azeri, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay ve Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar'ın ifadeleri alındı.

Tülay Azeri savunmasında, 60 yaşını geçtiğini ve 36 yıldır belediyede görev yaptığını belirterek, "O kadar yıl olmadım da şimdi mi örgüt üyesi oldum" dedi.

Belediyede Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanlığı ve İZFAŞ Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunduğunu, ihale iptal yetkisi olmadığını belirten Azeri, ihaleye fesat karıştırma gibi durumunun da söz konusu olamayacağını savundu.

Azeri, yaklaşık 4 aydır cezaevinde bulunduğunu kaydederek, "Tansiyon hastasıyım, sağlıklı beslenemiyorum. Tahliyemi istiyorum" dedi.

Erhan Bey de savunmasında üzerine atılı tüm suçlamaları reddederek, "Ben sadece yasaların bana verdiği görevi yaptığım için tutukluyum" dedi. Ali Süha Sabuktay da savunmasında, unvanı dolayısıyla yüzlerce belgeye imza attığını belirterek, "örgüt üyesi" suçlamasının onur kırıcı bir suçlama olduğunu söyledi.

Örgütün ne gibi çıkar sağladığının iddianamede yer almadığını ileri süren Sabuktay, tahliyesini talep etti. Tutuklu sanık Mehmet Sayar ise iddianamede yer alan kendisiyle ilgili tapeyi okuyarak, bu konuşmalarda suç unsuru olmadığını savundu.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Duruşmadan notlar

Duruşmada, verilen kısa araların birinde, mahkeme başkanı Cahit Kargılı'nın, gazetelere yansıyan duruşma haberlerine atıfta bulunarak, "Telefon çalmadı, 5 dakika ihtiyaç arası" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Tülay Azeri'nin ifadesinin alınması sırasında söz alarak, bir oteldeki harcama faturasına ilişkin yaptığı açıklamada sarf ettiği "maket" sözcüğünün, zabıt katibince "paket" olarak kayıtlara geçmesi, avukatların uyarısıyla düzeltildi. Bu durum da salondakileri güldürdü.

Mahkeme Başkanı Kargılı, bunun üzerine "havayı yumuşattığınız için teşekkürler" diyerek duruşmaya devam etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler