'Hakimler ve Savcılar başınızı dik tutun'
Erdoğan ile hükümetin boykot ettiği, CHP ve HDP liderlerinin katıldığı adli yıl açılış töreninde konuşan Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yargıya müdahale girişimlerini eleştirdi.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet üyelerinin boykot ettiği adli yıl açılış töreninde iktidarın yargıya müdahale girişimlerine sert tepki gösterdi. Kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına vurgu yapan Alkan, iktidar temsilcilerinin “yargıya polis operasyonu yapılabileceği” yönündeki açıklamalarını eleştirdi. Alkan, “Yargıyı isteğe göre dizayn etmek için yargı kurumları üzerinde baskı oluşturulmak istenmesi, yargının kendi içerisinde yapacağı seçimlere ilişkin müdahale girişimleri endişeyle karşılanmaktadır” dedi.
Demirtaş ilk kez katıldı
71. Adli Yıl Açılış töreni, dün Marriott Otel’de gerçekleştirildi. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Metin Feyzioğlu HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ile yüksek yargı üyeleri ve hâkimler katıldı. İlk kez bir adli yıl açılış törenine katılan Demirtaş, Haşim Kılıç ile bir süre sohbet etti. Açılışta konuşan Alkan, “Yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmak veya yürütmeye bağlı bir yargı oluşturmak, yargı denetiminden kaynaklanan meşruiyeti hafife almak olacaktır. Yürütmenin etkisi altında olan bir yargının, keyfi ve hukuka aykırı eylem ve işlemlere karşı gerçek bir denetim ifa etmesi beklenemez” dedi.
‘Nasıl sessizliğini koruyacak’
Yargı kararlarındaki hataların yine yargının kendi denetim sistemi içerisinde giderilmesinin beklenmesi gerektiğini savunan Alkan, şöyle devam etti: “Bu hususlar yargı bağımsızlığına müdahale için gerekçe yapılmamalıdır. Son zamanlarda Yargıtay Kanunu ve HSYK Kanunu’nda yapılan değişiklikler
ile yargıya müdahale girişimleri, sorunları çözmekten çok artıracak niteliktedir. Yargı bağımsızlığına müdahale niteliği taşıyan konularda, yargının susmasını ve sadece kararları ile konuşmasını beklemek, ancak; demokrasiye, kuvvetler ayrılığına ve hukukun üstünlüğüne gerçek anlamda bağlılığın yaşandığı ortamlarda haklılık kazanabilir. Yargının sükûnet ihtiyacına gerekli özen gösterilmiyorsa veya bu ihtiyaç umursanmıyorsa, sessizliği korumak nasıl mümkün olacaktır?”
Son dönemde adalete olan güvenin azaldığından bahsedildiğini anımsatan Alkan, “Temel hukuk ilkesine karşın özel amaçla yasa çıkarma anlayışı, aynı yasalarda sık sık değişiklikler yapılması ve yasalar çıkarılırken anayasaya uygunluğu konusunda gerekli özenin gösterilmemesi adalete olan güveni sarsmakta, yargı ve yönetimde de tıkanmalara neden olmaktadır” sözleriyle bu durumun sorumlusunun iktidar olduğu mesajını verdi. Alkan’ın “Yargıyı yıpratmak kimseye bir yarar sağlamaz. Adaletin güçlü olması, hâkimler için değil herkes için güvencedir. Yargı mensupları polemiğe zorlanmamalıdır” sözleri ise alkış aldı.
TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: Düşmanımız keyfiliktir
TBB Başkanı Feyzioğlu törende 20 dakikalık bir konuşma yaptı. “Düşmanımız kin ve keyfiliktir. Biz ise kin tutmayız, keyfilik yapmayız” diyen Feyzioğlu, yargıya yönelik açık ve yakın en büyük tehlikenin “Devlet benim, ben ne dersem o olur” keyfiliği olduğunu söyledi. Bu keyfiliklere karşı kurumların dik duracağını kaydeden Feyzioğlu, “Yüksek yargısından ilk derece yargısına kadar, buralarda görev yapan binlerce vicdanlı ve namuslu avukat, hâkim ve savcı dik duracaktır. Binlerce cesur avukat, hâkim ve savcı, hukuk dışı her müdahaleye ‘hayır’ diyecektir. Hayatlarını hukukun üstünlüğüne adamış binlerce avukat, hâkim ve savcı, bu güzel ülkenin her köşesinde, insanlarımıza ‘eşit yurttaş’ olmanın mutluluğunu yaşatacaktır” dedi. Törenin ardından düzenlenen kokteylde konuşan Alkan, Erdoğan’ın açılışta hazır bulunmasından onur duyacaklarını belirterek “İnşallah bir sonraki adli yıl açılış töreninde ‘Sayın Cumhurbaşkanım’ diye başlamayı arzu ederiz” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN’DAN YENİ TANIM: Zümrevi grup
TBB Başkanı Feyzioğlu katıldığı için töreni protesto eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yayınladığı mesajda, yeni bir grup tanımlaması yaptı. Erdoğan, bu grup için ‘zümrevi gruplar’ ifadesini kullandı. Erdoğan, “Tüm yargı kurumları ve mensupları, yargıya sirayet etmeye çalışan, yargıyı etki altına almaya çalışan, adeta yargıyı teslim almaya çalışan siyasi, ideolojik ve zümrevi gruplara karşı son derece hassas, dikkatli ve cesur olmak zorundadır” mesajı verdi.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ‘Vesayet’ vurgusu
Başbakan Ahmet Davutoğlu, mesajında Erdoğan gibi ‘Zümrevi gruplar” ifadesini kullandı. Davutoğlu mesajında “Yargı mensuplarının belirli bir siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkar amacıyla hareket etmeyeceklerine olan inancımız tamdır. Yargı zırhına bürünen vesayet odaklarının siyaseti ve bürokrasiyi baskı altına alma girişimlerine karşı ortak bir irade sergileyeceğimize yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.
‘Hâkimler ve savcılar başınızı dik tutunuz’
Yargıçlara seslenen Alkan, “Hâkim ve savcı olmak, bizim için en büyük onur ve şeref kaynağıdır. Hiçbir makama, unvana ve göreve tamah ve tenezzül etmeyiniz. Yargının hepimizin bildiği iç sorunlarını kendi içinizde, kendiniz çözünüz. Görevinize ve temsilinize müdahale ettirmeyiniz. Bağımsızlık ve teminatınıza el uzatan hiçbir çözüme rıza göstermeyiniz, başınızı dik tutunuz” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi