"Halk bizim kırmızı çizgimiz"

Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk, düzenlediği basın toplantısında ''Kürtler bir halktır. Halk bizim kırmızı çizgimizdir. Bir halkın sahip olması gerekenler, bizim talebimiz. Barış umudumuz olmasaydı, bugün buralarda olmazdık" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 28.08.2009 - 12:58
Abone Ol google-news

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ile partisinin Diyarbakır il binasında düzenlediği basın toplantısında, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda ''Onurlu Bir Barışa Evet'' mitingi düzenleyeceklerini belirtti.

Bu mitingin sivil toplum örgütleri ve halkla birlikte tertiplendiğini anlatan Türk, şöyle konuştu:
''Türkiye çok acıların ve sorunların yaşandığı bir günden bu sürece geldi. Bu süreç diğer süreçlerden biraz farklı. Kürt sorununun demokratik çözümü ile ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bir süreçten geçiyoruz. Umut ediyoruz ki, bu süreçten tamamen geçmişin izlerini ortadan kaldıracak, Kürt halkının özgürleşmesini sağlayacak önemli bir fırsatın, 1 Eylül ile birlikte başlayacak sürecin olumlu ve gerçekten onurlu bir noktaya taşınmasıdır. Barış özlemi ile her zaman çalışmalarımızı bugüne kadar yürüttük. Bugün de inancımız ancak sorunların diyalogla ve barışla çözüleceğidir.''

Kendilerinin fırsatların değerlendirilmesi konusunda çabalarını ortaya koyduklarını ifade eden Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Fırsatların en doğru şekilde değerlendirilmesi için çabalarımızı ortaya koyduk. Hükümetten de gerçekten barışı esas olan kararlı bir duruşu ortaya koymasını bekliyoruz. Eğer bu kararlılık gösterilmediği takdirde barışın çok zor olacağını biliyoruz. Her kesimin ve herkesin düşüncesi alınarak, barışçıl sürece katılacak bir yöntemi ortaya koymamız gerekmektedir.
Toplumun bütün hassasiyetlerinin göz önünde tutulması gerekir. Ancak bugün barış için yüz binleri meydanlara davet ederken, barış sesimizi dünyaya duyurmak isterken, diğer taraftan bugün on binlerin katıldığı, Dersim'de diğer yerlerde operasyonların sürdürülmüş olması, halkımızın inançlarında azalmasına sebep olmaktadır. Eğer gerçekten barış önemliyse ve barış için yola çıkılıyorsa, operasyonların durması ve Kürt halkının da hassasiyetlerinin göz önünde bulunması lazım.''

 

"Halk bizim kırmızı çizgimizdir"

Türk, kanın durması ve acıların sona ermesini istemek için 1 Eylül'ün önemli bir gün olduğunu ifade ederek, ''1 Eylül'de partimizin, halkımızın düşüncesini ortaya koyacağız, taleplerimizi dile getireceğiz. Diyarbakır'da yapacağımız miting halkımızın sesi olacaktır. Bu ayın ramazan ayı olduğunu biliyoruz ama inanınki barış da ramazan ayı kadar önemlidir. Kanın, acıların sona ermesini istemek önemlidir'' dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, bir soru üzerine şunları söyledi:
''Kürtler bir halktır. Halk bizim kırmızı çizgimizdir. Bir halkın sahip olması gerekenler, bizim talebimiz. Barış umudumuz olmasaydı, bugün buralarda olmazdık. Hükümetin açıklamalarını esas alırız ve önemseriz. Bu sürecin devam edeceği konusundaki ifadeler olumludur. Bu sürecin kararlılıkla götürülmesi konusunda her türlü desteği vereceğimizi daha önce peşin olarak söyledik. Tabii ki, halkımızın beklentilerine yanıt verecek bir sürecin gelişmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Elbette farklı düşünceler olacaktır.''

Ahmet Türk, bir gazetecinin ''Abdullah Öcalan'ın yol haritasının yetişmesi durumunda 1 Eylül'deki mitingde açıklanıp açıklanmayacağı'' sorusuna, ''Avukatlar bu konudaki çalışmalarını yapıyor. Bu yol haritası ortaya çıktığı zaman yeni bir dönemi ve yeni bir tartışmayı ortaya koyacaktır. Biz de bütün Türkiye gibi bu yol haritasını önemsiyoruz'' karşılığını verdi.

Basın toplantısına DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile bazı milletvekili belediye başkanları da katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler