Hamzaçebi: Zihni Sinir projesi olabilir

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "1999 ve 2001 krizleri nedeniyle milli gelirin 75 milyar dolar azaldığını iddia ediyor. Bunu da 28 Şubat'a bağlıyor. Bu ancak bir Zihni Sinir Projesi olabilir'' dedi.

Yayınlanma: 30.11.2012 - 12:32
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun, darbe ve muhtıraların ülke ekonomisine etkisinin anlatıldığı bölüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

''28 Şubat'ın ülke ekonomisine maliyeti'' bölümünün, bir takım varsayımlara dayanarak yazıldığını ancak bu varsayımların çok büyük bir bölümünün yanlış olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Bu nedenle, bu varsayımlardan hareketle varılan sonuçlar da yanlış olmuştur. Ayrıca bu varsayımların kabulü halinde AKP Hükümetleri dönemine çok büyük eleştiri ve itham yöneltilmektedir'' dedi.

Varsayımlardan birine göre Türkiye'nin 28 Şubat nedeniyle 1997-2007 döneminde yaklaşık 119 milyar dolar fazladan faiz giderine harcama yaptığını belirten Hamzaçebi, ''Yani 2002 sonundan itibaren iktidarda AKP olduğuna göre, onun döneminde 28 Şubat etkisi nedeniyle Hazine pahalı borçlanmış ise bunu Hükümet'e sormak gerekir'' diye konuştu.

Hamzaçebi, raporun ayrıca, ilgili dönemde hükümetlerin yapısal sorunlara kayıtsız kalması ve popülist harcamalarını finanse etmek için yüksek faiz oranlarını teşvik etmelerinin, kısa vadeli sermaye akımlarını teşvik ettiği ve kur faiz arasındaki makasın açılmasına neden olduğu yönünde ciddi bir eleştiride bulunduğunu söyledi. Hamzaçebi, AKP Hükümetleri döneminin de yapısal sorunlara kayıtsız kaldığını, popülist harcamalarını finanse etmek amacıyla yüksek faiz oranlarıyla borçlandığını ifade etti.

 

'Zihni Sinir Projesi olabilir'

Raporun, 1999 ve 2001 krizlerini de 28 Şubat'a bağladığına işaret eden Hamzaçebi, bunun gerçeklerle hiçbir ilgisinin bulunmadığını dile getirdi. Hamzaçebi, ancak ekonomi bilmeyen bir kişinin böyle bir değerlendirme yapabileceğini kaydetti. Hamzaçebi, 1999 krizinin, önce Güneydoğu Asya'da başladığını, sonra Rusya'yı etkisi altına aldığını, giderek bütün Asya ve diğer dünya ekonomilerini etkisi altına alarak yaşandığını; bunun etkisiyle de Türkiye ekonomisinin küçüldüğünü belirtti.

Hamzaçebi, 2001 krizinin neden çıktığının da herkes tarafından bilindiğini belirterek, ''1999'da IMF'yle yapılan stand by anlaşmasıyla uygulamaya konulan program, Şubat 2001'de krizle sonuçlanmıştır. Programın kur ayarı, son derece zayıftı, öngörülebilir kur rejiminin arkasında IMF'nin durmaması nedeniyle 2001'de bu kriz yaşanmıştı. Bunu, 1999 krizini gidip 28 Şubat'a bağlamak ekonomik gerçekleri çarpıtmaktan başka birşey değildir. 1999 ve 2001 krizleri nedeniyle milli gelirin 75 milyar dolar azaldığını iddia ediyor. Bunu da 28 Şubat'a bağlıyor. Bu ancak bir Zihni Sinir Projesi olabilir'' dedi.

Raporun, AKP Hükümetleri ve önceki hükümetlerin, IMF'den pahalı borçlandığına yönelik eleştirilerine işaret eden Hamzaçebi, raporda, 2000-2008 yılları arasında IMF'den yaklaşık 48,8 milyar dolarlık destek kredisi alındığı, kredinin maliyetinin 6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği, ABD Doları bazında yüzde 12,3 gibi yüksek faiz oranından borç alındığının yer aldığını anlattı. Hamzaçebi, IMF kaynaklı bu kredinin 13 milyar dolarının AK Parti Hükümetleri döneminde alındığını, 3 milyar dolarının AKP Hükümetleri öncesi yapılan stand by nedeniyle kullanıldığını kaydederek, bunu çıkardıklarında AKP Hükümeti'nin 2005'te IMF'den 10 milyar dolar kredi aldığını ifade etti.

Hamzaçebi, sözlerini şöyle tamamladı: ''Raporun değerlendirmesini dikkate alacak olursak, AKP Hükümeti IMF'den pahalı borçlanmıştır. Herhalde Hazine'den sorumlu sayın Bakan, Sayın Başbakan, bu raporun kendilerini itham eden, eleştiren bölümlerine ilişkin açıklama yapacaklardır. Raporun tespitine göre, bu stand by anlaşması uyarınca alınan borcun faizi oldukça yüksek oranda tespit edilmiştir. Rapor, bir anlamda yüksek faiz lobisinin, 28 Şubat'ı yaptırdığına yönelik bir arka plana dayanıyor, rapor bunu açıkça ifade etmese de böyle bir zihni arka planı barındırıyor. 28 Şubat nedeniyle AKP Hükümetleri'nin pahalı borçlandığını söylemek oldukça ciddi bir iddia, itham. Hükümet nasıl bir açıklama yapacak merak ediyorum. Hükümet, yüksek faiz lobisine bir anlamda teslim olmasının gerekçelerini açıklayacaktır herhalde.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler