"Harita tartışması yapmayacağız"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde biraraya geldi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Talat, "Masaya harita koyup 'Şu Kıbrıs Türk devleti', 'Şu Kıbrıs Rum devleti' diye bir harita tartışması yapmayacaklarını" ifade etti.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 08:01
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 31. kez bir araya geldi. Liderler toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundular.

 

"Harita tartışması yapmayacağız"

Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Lefkoşa ara bölgedeki görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bugünkü görüşmede "ekonomi" ve Yeşilırmak kapısı konularının ele alındığını, gelecek hafta aynı konuları yeniden ele alacaklarını ve "toprak" konusuna geçeceklerini kaydeden Talat, "Yeşilırmak kapısı açılıyor mu" sorusuna karşılık, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

"Ekonomi" konusunda yakınlaşılan konuların oranlarına ilişkin bir soruya, "Bana göre epeyce" karşılığını veren Talat şöyle devam etti:
"Ekonomide ciddi farklılığımız nedeniyle biz, ekonomi konusunda hızla yakınlaşmayı sağlamak ve birleşik Kıbrıs'ın ekonomisini de birleşik hale getirebilmek için bazı ara düzenlemeler olduğunu düşünüyoruz. Kıbrıs Rum tarafı bunu biraz daha hızlı öngörüyor. Biz ise ekonomik gerçekliklere uygun olarak, yine mümkün olan en yüksek hızda gerçekleşmesini istiyoruz. Sanıyorum, bu genel yaklaşım dışında ciddi bir farkımız yoktur. Olan farklarımız bundan kaynaklanıyor. Önümüzdeki hafta buluştuğumuzda biraz daha yakınlaşma sağlayabileceğimizi umuyoruz.

 

Toprak konusu

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "toprak konusu konuşulurken ortaya nasıl bir çerçeve konulacağı" sorusu üzerine, bu konuda "temel prensipleri konuşacaklarını ve bütünlüklü bir duruş ortaya koyacaklarını" ifade ederek, "Ancak onların ne olacağını masada değerlendireceğiz" dedi.

İlk etapta konunun temel ilkelerini masaya koyacaklarını kaydeden Talat, gelecek toplantıda, konuyu hangi ilkelere göre ele alacaklarını tartışacaklarını bildirdi.
"Masaya harita koyup 'Şu Kıbrıs Türk devleti', 'Şu Kıbrıs Rum devleti' diye bir harita tartışması yapmayacaklarını" ifade eden Talat, bu aşamada bu konuda çıkan haberlerin spekülasyon olduğunu kaydetti. Bu spekülasyonlara çok zararlı olduğu için karşı çıktığını söyleyen Talat, "Bir gazete tamamen hayalinin ürünü olarak, (Güzelyurt'taki) ODTÜ kampüsünün Rum devletinde kalacağını yazdı. ODTÜ'de çocukları okuyan aileler çocuklarını çekmeye kalkıştı okuldan. İşte böyle bir zararı var bunun" diye konuştu.

Talat, bu aşamada harita tartışması yapıp spekülasyona yol açılmaması gerektiğini vurgulayarak, toprak ayarlamaları konusundaki önerilerinin, hangi taraftan gelirse gelsin, o bölgede yaşayan insanların hem huzurunu, hem de ekonomisini ciddi şekilde etkileyeceğini belirtti. "O nedenle açık etmeye çalışıyorum bu konuyu ki, önümüzde bir harita egzersizi yoktur" diyen Talat, o konuyu anlaşmaya yakın olduklarını anladıkları ve diğer konularda anlaştıkları zaman ele alacaklarını ve çözeceklerini ifade etti. Bir toprak düzenlemesi yapılacağını söyleyen Talat, şu anda bu konuyla ilgili çalışma bulunmadığını belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın iki taraftan sivil toplum örgütleriyle temas yaptığının anımsatılması ve bunların sonucunun müzakerelerde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bunların Downer'in kendi bilgisini artırma çalışması olduğunu ve müzakerelerle ilgisi bulunmadığını kaydetti.

 

"Planı biz hazırlıyoruz"

Talat, basında çıkan "BM'nin plan hazırlığı içinde olduğu" yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine de "Böyle bir şey yok; planı biz hazırlıyoruz, biz hazırlayacağız daha doğrusu" ifadesini kullandı.

Kıbrıs Türk tarafı olarak BM'nin sürece daha aktif katılmasını istediklerini söyleyen Talat, şöyle devam etti:
"Şu anda BM'nin plan hazırlayacak bir durumu yok diye düşünüyorum. Biz zaten çalışıyoruz, zaten bir sürü mutabakat var. Bu mutabakatları bir araya getirip bir plan şekline sokmak elbette ki mümkündür ve sonuçta bunu biz yapacağız. Ama BM'nin böyle bir girişim yapmasını, uygun koşullarda reddetmiyoruz, öyle bir iddiamız yok tabii ki. Çünkü sonuçta bizim vardığımız mutabakatlar mutabakatlar ve ayrılıklar, farklılıklar dikkate alınarak bir plan hazırlanacaktır. Ama şu anda gündemde öyle bir şey yoktur. Bu görev bizimdir şu an itibarıyla."

 

Hristofyas: Ekonomide bir miktar görüş birliğine vardık

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, Talat ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ''Daha ileri görüş birliğine ulaşabilmek için Yeşilırmak konusunda ve Ekonomi başlığının bazı yönleri üzerinde bizim (liderler) ve danışmanlarımız düzeyinde kısa bir görüş alışverişinde bulunduk. Bir şeyler başardık, bunu söylemem lazım'' dedi.

Hristofyas, bir sonraki görüşmede bu konuların yeniden ele alınacağını ve ''Toprak'' başlığının da görüşülmesine başlanacağını ifade etti.

Bu arada, Hristofyas, Cumhurbaşkanı Talat ile görüşmesine giderken, Rum gazetecilerin soruları üzerine, BM'nin Kıbrıs sorununda yeni bir çözüm planı sunacağına ilişkin haberleri ''hayal ürünü'' olarak niteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler