Hasankeyf kazıları sürüyor

Hasankeyf Kazı Ekibi Başkanı ve Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, 2009'dan kalan 700 bin lira ödenekleri bulunduğunu, GAP İdaresinin de Hasankeyf kazıları için 1 milyon 380 bin liralık ödenek ayırdığını bildirdi.

Yayınlanma: 02.04.2010 - 08:21
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, kazı çalışmaları için 2010 yılında ayrılan ödeneğin çalışmaları karşılayacağına işaret ederek, özellikle yarım kalan çalışmalara ağırlık vereceklerini belirtti.

Kazı çalışmalarına 15 Mart tarihinde başladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Uluçam, şu bilgileri verdi:

''Şu anda geçen yıldan bize kalan 700 bin lira ödeneğimiz var. GAP İdaresi Hasankeyf kazıları için 1 milyon 380 bin liralık ödenek ayırdı. DSİ ile Kültür ve Turizm Bakanlığının ödenekleri bunların dışında. Hem kazı çalışmaları, hem konservasyon ve restorasyon çalışmaları, bu ödenekle yapılabilecek kapasitede. Bu yıl kazılar için gerek yurt dışındaki, gerekse yurt içindeki üniversitelerden 400'e yakın başvuru oldu. Çalışmaları 15 Kasım 2010 tarihine kadar sürdürmeyi düşünüyoruz. Hasankeyf'in kazılmayan kamu arazisi kalmadı. Bu yıl daha çok, kazılarda yarım kalan büyük külliyede çalışılacak. Bu külliyelerde kazıları tamamlanmamış kısımların bitirilmesini planlıyoruz. Geçen yıl başlayıp ekip yetersizliği nedeni ile kapattığımız höyük için de bir ekip oluşumu içindeyiz. Bu gerçekleşirse Hasankeyf Höyüğü adını verdiğimiz bu höyükte çalışmalar devam edecek. Onun dışında bir Süryani yerleşim alanı var. Kilisesi ile beraber oranın kazı çalışmasına başlamak istiyoruz. Bir de Büyük Saray kazımız devam ediyor. Onun kazı çalışmaları da 2010 yılında sürecek.''

Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf'in bir Orta Çağ kenti olduğunu ve burada yaşayanların bir an önce taşınması gerektiğini belirterek, ''Hasankeyf'i Hasankeyf yapan 80 bin nüfuslu Orta Çağ şehrinin şu an yaşayan insanların evlerinin altında olduğunu biliyoruz. Bunların bir başka yere taşınması gerekiyor ki bu eserlerin ortaya çıkarılması sağlanmış olsun'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler