Haşimi: İdam kararını tanımıyorum

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, ülkesinde gıyabında verilen idam kararını tanımadığını, savunması alınmadan karar verildiğini bildirdi.

Haşimi: İdam kararını tanımıyorum
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.09.2012 - 08:28

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Ankara Swiss Otel'de düzenlediği basın toplantısında, kendisi hakkında verilen kararın aslında beraati olduğunu söyledi. Gıyabında verilen bu kararı tanımadığını ifade eden Haşimi, savunması alınmadan karar verildiğini ve kararın zalimce olduğunu kaydetti.

Haşimi, "Bana inanan hiç kimse şu anda güvenlik içinde değil, hepsi tehlikede" dedi. Haşimi, "Benim değil Maliki'nin BM'de yargılanması lazım. Yüz binlerce insanın ölümünden sorumludur" diye konuştu.

Irak mahkemesi, dün verdiği kararla Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve korumasını idama mahkum etmişti.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü hatırlatarak, Türkiye'nin, kendisi hakkında verilen idam kararının siyasi olduğu düşüncesinde olduğunu ve Türkiye'de kalmaya devam edeceğini açıkladı.

 

'Herhangi bir adil mahkemede yargılanmaya hazırım'

Bir gazetecinin sorusu üzerine Haşimi, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştüğünü anımsatarak, Türkiye'nin kendi hakkında verdiği kararda bir değişiklik olmadığını ifade etti.
Hala Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı olduğunu belirten Haşimi, "Eğer Türkiye, Haşimi'yi kabul ederse, ben buradayım. Etmezse giderim" dedi.

Türkiye'nin, Irak mahkemesinin verdiği idam kararının siyasi olduğu düşüncesinde olduğunu ifade eden Haşimi, Türkiye'de kalacağını söyledi. Irak'taki mahkemenin adil olmadığını belirten Haşimi, "Herhangi bir adil mahkemede yargılanmaya hazırım" diye konuştu.

 

'Gülünç'

Haşimi, "Başbakan Nuri el-Maliki ve onun siyasileştirilmiş mahkemesinin kendisine karşı yürüttüğü teatral kampanyanın dün sona erdiği"ni söyledi. Bu kararla "adaletin idam edildiğini" ifade eden Haşimi, kendisinin masum olduğunu yineledi. Adil olmayan ve politik olan bu kararı reddettiğini belirten Haşimi, yargılamayı "gülünç" olarak niteledi. Irak'taki çıkmazın er yada geç çözülmesi gerektiğini ifade eden Haşimi, bunun sivil ve demokratik bir şekilde, sadece barış yoluyla olması gerektiğini kaydetti.

Irak'ta hakkındaki davanın başladığı geçen aralık ayından itibaren ülkesinde yaşanan şiddeti kınayan Haşimi, bütün Iraklıları ve özellikle kendi destekçilerini uyardı ve Irak halkının bölünmesine izin vermemek için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini dile getirdi. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi "tiranlık rejimi" yürütmekle suçlayan Haşimi, uluslararası toplumun Irak'ı ve Iraklıları desteklemesi gerektiğini kaydetti.

 

ABD'nin politikası

Amerikalı yetkililerin ABD'deki başkanlık seçimine odaklanarak, Maliki'nin yıkıcı politikalarına gözlerini kapadığını öne süren Haşimi, bunun bedelini Iraklıların adil olmayan bir şekilde ödediğini söyledi. Uluslararası toplumun Başbakan Maliki üzerinde baskı uygulamasını isteyen Haşimi, Irak'ta yeni bir yaklaşım ışığında kalıcı çözümlere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

 

Sığınma talebi yok

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Haşimi, Türkiye'de kalıp kalmayacağı yönündeki soru üzerine, kendisinin adil yargılama istediğini, mahkemenin Kerkük'te görülmesini istediğini fakat kabul edilmediğini oysa Irak yasalarına göre yargılama yeri önerme hakkı olduğunu kaydetti. Türkiye'den sığınmacı statüsü talebi olup olmayacağı sorusu üzerine Haşimi, böyle bir başvuru yapmayacağını söyledi.

 

'Türkiye'ye yük olmak istemiyorum'

Haşimi, Türkiye kabul ederse bu politik problem çözülene kadar Türkiye'de kalmaya devam edeceğini, aksi halde kendisini başka pek çok ülkenin kabul edebileceğini kaydetti. Tarık Haşimi, "Türkiye'ye yük olmak istemiyorum" dedi. Türkiye'de kalıp kalmayacağına ilişkin sorunun tekrar yöneltilmesi üzerine Haşimi, bu sorunun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na sorulması gerektiğini söyledi.

Haşimi, "Eğer Haşimi'ye Türkiye'de yer varsa, gerektiği kadar burada kalmaktan memnuniyet duyacağım" dedi. Kendisiyle ilgili süreçte İran'ın rolü olup olmadığının sorulması üzerine de Haşimi, bir İranlı yetkilinin söylediği sözlerden örnekler vererek, "bu yetkilinin Irak'ta üst düzey bir yetkiliyi ilgilendiren bir olay olduğunda İran'ın konuya müdahil olması gerektiğini belirttiğini" anımsattı.

Türk hükümetinin kendisine sınır dışı edilmeme konusunda bir garanti verip vermediği sorulan Haşimi, bu konuda Türk yetkilerle bir görüşme yapmadığını söyledi. Haşimi, "Kendi hayatım konusunda endişeli değilim. Ülkemin geleceği için endişeliyim. Türkiye ve Irak arasındaki ilişki için endişeliyim" diye konuştu.

 

BM'ye başvuru

Ülkesine dönmesi için kendisine belli bir süre tanındığının hatırlatılması üzerine Haşimi, ülkesine ancak "adil yargılama" güvencesi verilmesi halinde döneceğini yineledi.
Birleşmiş Milletler'e başvuruda bulunduğunu bildiren Haşimi, BM ve Irak'ın ortak soruşturma yürütmesini istediğini belirterek, bu şekilde alınacak herhangi bir karara saygılı olacağını söyledi. Bu başvuruya bir yanıt alıp almadığı sorusu üzerine Haşimi, uluslararası toplum ve BM'nin doğru bir yolda ilerlediğini, ancak yavaş hareket ettiğini kaydetti.

Haşimi, BM'ye ve bir insan hakları örgütüne mektup gönderdiğini, yetkililerin kendisine, belki gelecek ay bir şeyler yapılabileceğini söylediklerini ifade etti.

 

Irakiye koalisyonu: Karar siyasi

Irakiye koalisyonu, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında verilen idam kararının siyasi bir karar olduğunu açıkladı. İyad Allavi liderliğindeki Irakiye koalisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tarık Haşimi hakkında verilen idam kararına şaşırmadıklarını, mahkemenin siyasi yönde bir karar almasının en başından beri beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, Haşimi hakkındaki idam kararının adalet dışı uygulamaların gölgesinde alındığı belirtilerek, ''Haşimi ile birlikte yargılanan sanıklar ağır işkenceye maruz kalıyorlar. Öyle ki bazıları gözaltında hayatlarını kaybettiler. Bunun yanısıra, davayı takip eden baş yargıç, dava sürecinde yapılan hatalar sonucu istifa etmek zorunda kaldı. İşte Haşimi'nin idam kararı tüm bu olayların gölgesinde alındı'' denildi.

Suriye ve Irak'ta yaşanan kanlı olaylara işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Sorumlular, ülkede yaşanan güvenlik sorunlarını giderecekleri yerde, Irak'ta 325 sivil vatandaşın hayatına mal olan çatışmaları teşvik ediyor. Bağdat ve Diyala başta olmak üzere insanları ülkenin çeşitli şehirlerinde rastgele göz altına alıyor.''

Haşimi'nin federal mahkeme yerine özel bir mahkemede yargılandığının altı çizilirken, ülkenin cumhurbaşkanı yardımcısı ile ilgili apar topar çıkarılan bir kararla hakkında idam cezası verildiği belirtildi.

Irakiye koalisyonu açıklamasında, ülkede faaliyet gösteren ulusal bloklar, uluslararası toplum, BM ve insan hakları örgütlerini Irak'ta işlenen insan hakları ihlallerini durdurmaya çağırdı.

Irak mahkemesi, dün Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan hakkında temyiz yolu açık olmak üzere gıyabında idam cezası kararı vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler