Hastane enfeksiyonlarına dikkat!
Hastane enfeksiyonu, özellikle yoğun bakım ünitelerinde meydana geldiğinde ölüm oranını yüzde 70 artırıyor.
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ertek, hastane enfeksiyonlarının, ihmal edilmemesi gereken çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek, bu enfeksiyonların, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan enfeksiyonlar olarak tanımlandığını ifade etti.
Bu enfeksiyonların bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebileceğini belirten Ertek, hastane enfeksiyonlarının en sık ameliyat yerinin enfeksiyonu, zatürre, idrar yolu enfeksiyonu ve kan dolaşımı enfeksiyonu olarak ortaya çıkabildiğini ve vücudun her bölgesinde oluşabileceğini anlattı.
Hastanın ateşinin çıkması, ameliyat yerinde akıntı, kanında normalde olmaması gereken bulguların tespit edilmesi, solunum fonksiyonlarında ve fiziki muayenede bazı değişikliklerin belirlenmesi gibi durumların hastane enfeksiyonunun göstergesi olduğunu dile getiren Ertek, yoğun bakım üniteleri ve yenidoğan servislerinde yatan hastaların, hastane enfeksiyonları açısından en korunmasız grup olduğunu söyledi.
Ertek, bağışıklık sistemlerinin çok zayıf olması nedeniyle özellikle, 65 yaşın üzerindekilerin, yeni doğanların, şeker, kalp hastalıkları, romatizmal hastalıkları bulunanların ve kanser hastalarıyla ağır ameliyat geçirenlerin, hastane enfeksiyonlarına daha sık maruz kaldığını vurguladı.
Hastane enfeksiyonlarının, diğer enfeksiyonlara göre ölüm oranının ve tedavi maliyetinin daha yüksek olduğuna dikkati çeken Mustafa Ertek, hastanede oluşan mikroorganizmaların diğer mikroplardan daha fazla direnç gösterdiğini, özellikle yoğun bakım ünitelerinde bu enfeksiyonun meydana geldiğinde ölüm oranının yüzde 70'leri bulabildiğini söyledi.
Hastane enfeksiyonlarının yüzde 5'nin salgın şeklinde seyredebileceğine işaret eden Ertek, bunun sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkati çekerek, hastane enfeksiyonlarıyla mücadelenin tüm hastaneler için önemli olduğunu kaydetti.
Tek sorumlu hastane değil
Hastane enfeksiyonlarının tek sorumlusunun hastane koşulları ve sağlık personeli olmadığının altını çizen, Ertek, hasta yakınlarının ve hastaların da hastane enfeksiyonlarının oluşumuna sebep olabilecek davranışlar gösterdiğini bildirdi. Bu grubun da hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Ertek, hem sağlık personelinin hem de hastanın el temizliğinin çok önemli olduğuna söyledi.
Ertek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hastane enfeksiyonu en fazla elle bulaşıyor. Refakatçilerimiz hem kendi yakınına hem diğer hastalara yardım etmeye çalışıyor. Bu güzel bir gelenek olsa da kimi zaman hastalarımıza zarar veriyor ve onların enfeksiyon kapmasına neden oluyor. Ya da sağlık personeli bir hastadan diğerine giderken el hijyenine dikkat etmezse mikropları elleriyle bir hastadan diğerine taşıyor. Ortak olarak kullanılan malzemelerden ve cansız yüzeylerden de hasta bu enfeksiyonu kapabiliyor. Bu nedenle en önemli nokta el temizliği.''
Hastane enfeksiyonları konusunda, tıp fakülteleri ve hemşirelik okullarında verilen eğitimlerin yeterli olmadığını anlatan Ertek, bu nedenle hastane enfeksiyonlarını azaltma yönünde harekete geçtiklerini belirtti.
''Hedef, hastane enfeksiyonlarının tamamen yok edilmesi olmalıdır'' diyen Ertek, bu hedefe ulaşmak için çalıştıklarını ve bu kapsamda hastane olarak yoğun bir çaba içinde olduklarını dile getirdi.
Ertek, kendi hastanelerinde enfeksiyon alanında yabancı uzmanlarla çalıştıklarını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'