'Havacılık sektöründe THY'yi tanımayan kimse yok'

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, kriz döneminde yüzde 10 kar marjını yakalayan dünyadaki çok az sayıda havayolundan birinin de THY olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 08:35
Abone Ol google-news

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Kurulu ve THY'nin bu yılki performansı hakkında açıklamalarda bulundu. IATA'ya 125 ülkeden 230 havayolu şirketinin üye olduğunu ve dünya havacılığının yüzde 90 yolcusunun IATA üyeleri tarafından taşındığını kaydeden Kotil, ''Bu yıl dünya havacılığında 2,6 milyar dolar kar bekleniyor. Bu, 536 milyar dolar ciroya göre çok düşük bir rakam'' dedi.

Temel Kotil, Berlin'deki toplantıda IATA Yönetim Kuruluna 3'üncü kez üst üste seçildiğini belirterek, ''3 dönem arka arkaya seçilmek güzel bir duygu. Yaşasın THY. Berlin'de en önemsenen genel müdürlerden biriydim. Performans açısından gurur veriyor, enerji veriyor, motivasyon veriyor'' diye konuştu. Kotil, THY'nin, hem ciro hem taşıdığı yolcu sayısı bakımından dünya havacılığının yüzde 1,3'ünü oluşturduğunu ifade ederek, IATA Başkanı Giovanni Bisignani'nin toplantıdaki sunumunda, ''Yüzde 10 kar marjını yakalayan havayolu şirketleri arasında THY'nin de sıralamada yer almasının gurur verici olduğunu'' söylediğine dikkati çekti.

''Kriz öncesi yüzde 10 kar edenler var. Ancak kriz döneminde yüzde 10 kar eden havayolu sayısı birkaç tane, onlardan bir tanesi de biziz'' diyen Kotil, ''Abartma yapmıyorum, şu anda havacılık sektöründe THY'yi tanımayan kimse yok. En prestijli havayolu kategorisindeyiz'' şeklinde konuştu. Temel Kotil, önümüzdeki dönemde sadece sektörün bildiği değil, tüm dünyanın bildiği bir havayolu olmayı istediklerini, bunun için marka çalışmaları yaptıklarını anlattı.
 

Star Alliance'ın katkısı

THY'nin bu başarısının Star Alliance'de de örnek gösterildiğine işaret eden THY Genel Müdürü Kotil, şunları kaydetti: ''İyi ki Star Alliance'a girmişiz. Çünkü büyümemize, Star Alliance çok katkıda bulundu. Katkısı, marka üzerinde oldu. Giderleri kontrol etmek ve kalite bizim iç işimizdi. Star Alliance, markalaşma açısından pozitif etki yaptı. 'Star Alliance üyesiyseniz iyisiniz' denildi. Star Alliance'ın büyümesine sebep oluyoruz. Bu önemli. Bulunduğumuz coğrafyada etkin bir kale durumundayız. Birlik içinde Avrupa'da Lutfhansa'dan sonra biz geliyoruz. Bizi güzel örnek gösteriyorlar. 'Böyle üye olun' diye. Uluslararası organizasyonlar da THY'yi örnek veriyor. Bu da gurur veriyor, büyük bir başarı var ortada.'' Kotil, THY'nin bu başarıyı yakalamasında 2003 yılının büyük önemi bulunduğunu ifade ederek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın radikal kararlar ortaya koyarak, havacılığın ufkunu açtığını söyledi.

 

'Yazın yer bulma sorunu yaşanabilir'

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde taşınan yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 artarak 10,9 milyon yolcuya çıktığını bildirdi. THY'nin bu yılki performansını değerlendiren Kotil, Mayıs ayında taşınan toplam yolcu sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,7 artarak, 2 milyon 477 bin 613 olduğunu kaydetti.

Kotil, bu yılın Ocak-Mayıs dönemindeki trafik sonuçlarına ilişkin olarak da ''Yolcu sayımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 artışla 10,9 milyon yolcuya çıktı. Bu iyi bir artış'' diye konuştu. Bu dönemde, dış hatlardaki yolcu sayısının geçen yıla göre yüzde 19,5 artarak, 5 milyon 417 bine ulaştığını ifade eden Kotil, toplam dış hat yolcusunun yüzde 61'inin Avrupa kıtasından gerçekleştiğini, bunu yüzde 15,6 ile Orta Doğu, yüzde 12,3 ile Uzak Doğu ve yüzde 7,4 ile Afrika bölgesinin izlediğini söyledi. Anadolujet'in iç hatlarda taşınan yolcular bazında payının yüzde 15'lere geldiğini vurgulayan Kotil, bu oranın yüzde 50'lere ulaşmasını istediklerini belirtti. Mayıs ayında taşınan yolcu sayısının yoğun ayları yakaladığını anlatan Temel Kotil, ''Yazın yer bulma sorunu yaşanabilir. Uçaklarımız tıka basa dolu. Biz çok fazla büyüyoruz, ama buna rağmen yetiştiremiyoruz'' dedi.

THY Genel Müdürü Kotil, Ocak-Mayıs döneminde dış hatlardaki business class yolcu sayılarında 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 34,4, dıştan dışa transit yolcu sayısında ise yüzde 27,2'lik bir artış gerçekleştiğini bildirdi. Aynı dönemde arz edilen koltuk/kilometrenin yüzde 21,3 artarak, 24,9 milyar kilometreye, uçakların doluluk oranının da yüzde 4 puan artışla yüzde 71,5'e ulaştığını belirten Kotil, konma sayısının yüzde 17,2 artışla 93 bin 454'e, taşınan kargo ve posta miktarının ise yüzde 50,5 artışla 126 bin 131 tona çıktığını ifade ederek, İstanbul'u bir kargo merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.

THY Genel Müdürü Kotil, rötarlarla ilgili olarak da çok ciddi çalışma yaptıklarını ve geçmiş yıllara göre iyi durumda olduklarını vurgulayarak, şu anda yüzde 80 zamanında kakış oranını yakaladıklarını kaydetti. Kotil, taşınan iç ve dış hat yolcu sayısı bakımından Avrupa'nın en iyi üçüncü havayolu haline geldiklerini sözlerine ekledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler