Havai fişekler tehlike saçıyor

Özel günlerin vazgeçilmez eğlencesi havai fişeklerin bilinçsiz ve kötü amaçlı kullanıldığında büyük tehlikelere yol açabileceği bildirildi.

Havai fişekler tehlike saçıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.12.2009 - 09:10

Ege Rıhtım Limited Şirketi sahibi ve Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesi Eğitmeni Mehmet Güler, İçişleri Bakanlığı'nın tüzüğünde havai fişeğin patlayıcı madde sınıfında yer aldığını belirtti.

İçinde barut barındıran havai fişeğin İçişleri Bakanlığı'nın tüzüğü gereğince ''patlayıcı madde satın alma ve kullanma tezkeresi'' ile üretilebileceğini, depolanabileceğini, satılabileceğini ifade eden Güler, ''İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün haberi olmadan bir tane havai fişek ne ithal edilebilir ne üretilebilir ne de satılabilir'' dedi.

Havai fişek üretiminin de özel olarak yapıldığını kaydeden Güler, şehir içlerinde, şehre yakın yerlerde havai fişek üretim malzemeleri bulunamayacağını belirtti.

İthal edilen havai fişeklerin de limana indirildikten hemen sonra hemen patlayıcı madde deposuna ulaştırıldığını kaydeden Güler, ''Patlayıcı madde deposunda satış aşamasına kadar bekletilen havai fişekler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verdiği emirler doğrultusunda Ruhsatlar Şubesi'nden alınan izin belgeleriyle kullanılacak yerlere yine nakliye tezkereleriyle götürülür'' diye konuştu.


Satış da tezkereyle

Tüzükte belirlendiği gibi özel şartlarda üretilen, depolanan, nakledilen havai fişeğin ancak özel izinlerle satılabileceğini kaydeden Güler, şunları söyledi:
''Her satışta tezkereye ihtiyaç duyulur. Bunun da sistemi şudur, havai fişeğin uygulanacağı mahal için kaymakamlığa dilekçeyle müracaat edilir. Kaymakamlık bölge yerinde inceleme yapar. Etrafta birçok unsura dikkat edilerek fişeğin patlatılıp patlatılamayacağı tespit edilir, çevreye zarar verip vermeyeceğine bakılır. Havai fişeği herhangi biri uygulayamaz. Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı yetkiyle yapılan sınıflarda A sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi olan kişiler uygulama yapar. Dinamit işiyle uğraşanlar dahi havai fişek atamaz. Bir eğitimden ve sınav sürecinden sonra verilen belgeyle uygulama yapılabilir. Yoldan geçen birinin havai fişek uygulama olanağı yoktur.''

Havai fişeğin kullanmasını bildikten sonra zararı olmayan bir görsel şölen olduğunu söyleyen Güler, ''İşinin ehli tarafından ateşlendikten sonra insanlara çok keyifli anlar yaşatan havai fişek, bilinçsizce kullanılırsa, toplumsal olaylarda kullanılırsa çevreye ciddi zararlar verebilir'' dedi.


Nereden temin ediyorlar?

Havai fişeğin göstericiler tarafından ''karşı tarafa zarar vermek için'' kullanıldığını söyleyen Güler, özel şartlarla korunan, taşınan, saklanan, satılan ürünün nasıl ele geçirildiğini bilmediğini ifade etti.

Yetki belgesiz havai fişek satın almanın mümkün olmadığına dikkati çeken Güler, şöyle konuştu:
''Bizim gibi çalışan firmalardan havai fişeği izin belgesiz almaları mümkün değil. Nasıl ele geçirildiklerini araştırmak emniyet yetkililerin görevi. Bize bugüne kadar 'Belgesiz satın almak istiyorum' diyen olmadı. Olsa bile bizim vereceğimiz cevap 'Hayır' olacaktır. Arızalı havai fişekleri dahi emniyet görevlilerine bildirerek imha ediyoruz. Depoya dahi geri götürmüyoruz.''

Mehmet Güler, havai fişeğin sokak düğünlerinde bilinçsizce kullanılmasının da insanlara ve çevreye zararlı olabileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler