"Hayal gerçeğe dönüşüyor"

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, ''asrın projesi'' olarak nitelediği Türkiye'den borularla su getirilmesi projesinin hayata geçmesiyle KKTC'nin su sorununun tarihe karışacağını söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.01.2012 - 19:05

KKTC Başbakanı Küçük, ''Hayalden Gerçeğe: Asrın Projesi-Hayal Gerçeğe Dönüşüyor; Asrın Projesine adım adım'' konulu basın toplantısında, Türkiye'den KKTC'ye su taşınması projesiyle ilgili bilgiler aktardı.

Küçük, Lefkoşa Merit Otel'de yapılan ve bazı bakanların da katıldığı toplantıda, ''Bugün musluklarımızdan akan su kalitesiz bir sudur. İçme suyu olarak kullanılması mümkün değil'' dedi.

Türkiye'den gelecek yılda 75 milyon tonluk suyun yarısının içme-kullanma amaçlı, diğer yarısının ise tarımda kullanılacağını belirten Küçük, ''Hayal gerçeğe dönüşüyor. Projenin hayata geçmesiyle KKTC'nin su sorunu tarihe karışacak'' dedi.

Konuşmasında Rum tarafına da seslenen Başbakan Küçük, Rum tarafının da KKTC kadar suya büyük ihtiyacı olduğunu belirterek, Rumların, Türkiye'den gelecek sudan yararlanma imkanı bulabileceğini söyledi.

Asrın projesiyle KKTC'ye taşınacak suyun ''barış suyu'' olacağını ifade eden Küçük, 450 milyon dolarlık projeye katkı koyan herkese ve özellikle de Başbakan Recep Tayyip Edoğan'a teşekkür etti.

Türkiye'den gelecek suyun toplanacağı mekan olan Geçitköy Barajı'ndan Karpaz'a kadar, tüm KKTC'yi içine alacak biçimde içme-kullanma suyu dağıtım şebekesinin yapımının planlandığına değinen Küçük, sulama yapılacak öncelikli bölgelerle ilgili olarak da çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Amcaoğlu: ''Çözümün anahtarı olabilir''

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının işbirliğinde çalışmaların hızlandırıldığını ve 7 Mart 2014 de Alaköprü Barajı'ndan suyun boruyla KKTC'ye taşınması için çalışmalara başlandığını bildirdi.

Amcaoğlu, projenin sadece bir kaç yıl bahsedilip, tamamlandıktan sonra da kısa bir süre içerisinde unutulacak sıradan bir proje olmadığını, en az 50 yıl süreyle her açıdan etkilerinin hissedileceğini vurguladı.

''Sadece adada yaşayan KKTC halkını değil doğacak sonuçları bakımından yakın coğrafyamızdaki tüm insanları da etkileyecek büyüklükte bir proje'' diyen Amcaoğlu, şöyle devam etti:
''Unutmayalım ki, 40 yıldır çözüm bulunamayan Kıbrıs konusunda ve halen bu yönde iki lider arasında görüşmelerin sürdürüldüğü bu dönemde 'su' masada çözüm için önemli bir unsur olarak yer alabilir ve elektrikte olduğu gibi, barış suyu ile iyi niyetli girişimlerimiz havada kalmaz, özlenen anlaşma bu sayede hayata geçebilir.''

Amcaoğlu, Türkiye'den gelecek suyun sadece KKTC'ye bolluk, bereket ve ekonomik özgürlük getirmekle kalmayacağı, Kıbrıs konusundaki görüşmelerde sona yaklaşıldığı şu günlerde ''çözümün de anahtarı'' olabileceğini vurguladı.

Suyun Türkiye'den KKTC'ye getirilmesinde izlenecek yolla ilgili görsel sunum da yapıldığı basın toplansısında, Yakın Doğuğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş da teknik bir sunum yaptı.''Hayal gerçeğe dönüşüyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler