Hayalinin değil, haber kaynağının peşindeler

Gümrük Bakanlığı, PKK'nin hayali ihracat merkezine dönüşen Esendere Gümrük Kapısı'nda yaşananlara ilişkin haberlerimizin kim ya da kimler tarafından sızdırıldığının peşine düştü.

Yayınlanma: 25.12.2012 - 09:50
Abone Ol google-news

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir “ilke” imza atarak, Esendere Gümrük Sınır Kapısı’nın PKK’nin finans/propaganda merkezine dönüştürülmesine ilişkin raporları ve bunu ortaya çıkaran müfettişlerin soruşturulmasına ilişkin dizi haberlerimizin “kaynağının” kim olduğunun kendilerine bildirilmesini “rica” etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın onayıyla haberi kimin sızdırdığının peşine düşülürken “söz konusu kişi veya kişilerin bakanlık müfettişi olup olmadığının” bildirilmesi istendi.

PKK’nin hayali ihracatla kendi finans merkezine dönüştürdüğü ve 45 şirketin 400 milyon dolarlık hayali ihracat yaptığı belirlenen Esendere Gümrük Sınır Kapısı’nda yaşananları müfettiş raporlarına dayanarak haberleştirmiştik.

Raporlarda sınır kapısının “sık sık terör örgütü sempatizanları tarafından baskına ve tacize uğratıldığı, siyasi malzeme ve rant unsuru haline getirildiği” belirlemesi yapılırken “Esendere Sınır Kapısı faaliyet alanında yasadışı bayrak ve flama asıldığı, siyasi ve yasadışı sloganlarla terör örgütünün propagandasının yapıldığı” tespitine de yer verilmişti.

Bakanlık müfettişlerinin raporundaki “Daha da vahimi, bölücü terör örgütü PKK sempatizanları tarafından gümrük sahası içerisindeki bayrak direğinden Türk milletinin ulusal onuru ve bağımsızlığının sembolü bayrağımızın indirildiği, bu durumu gösterir tutanağın Esendere Gümrük Müdürlüğü’nce Hakkâri Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne gönderildiği, başta (gümrük) müsteşar olmak üzere bakanlığın diğer merkez birimlerine de bilgi verildiği” değerlendirmesi dikkat çekmişti.

Müfettişler, yaşanan kaçakçılık olaylarında sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle Gümrükler Genel Müdürü ve Personel Dairesi Başkanı’nın da aralarında bulunduğu bürokratların “görevi kötüye kullanma” suçundan soruşturulmasını istemiş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise bürokratlarının soruşturulmasına izin vermemişti. Ancak bu olayları ortaya çıkaran Gümrük Başmüfettişleri Murat Şanlı, Ali Ortapolat ve Ahmet Ünal hakkında “yanlı rapor” hazırladıkları iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

 

Haberi kim sızdırdı incelemesi başlatıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın haberlere konu raporları “kimin sızdırdığının” peşine düştüğü anlaşıldı. Bakanlık müfettişlerince başlatılan inceleme, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın 22 Kasım 2012 tarih ve 27534 sayılı onayına dayandırıldı. Bu onaydan hareketle başlatılan inceleme kapsamında gümrük ve ticaret müfettişi Evren Kılıç ile başmüfettiş İsmail Gürselli’nin imzasıyla Cumhuriyet’e gönderilen yazıda, haberlere ilişkin olarak inceleme yapıldığı belirtilirken “inceleme nedeniyle bilinmesine gerek duyulduğundan haberlerin kaynağı ile söz konusu kişi veya kişilerin bakanlık müfettişi olup olmadığının 05.01.2013 tarihine kadar aşağıda kayıtlı müfettişlik adresine bildirilmesini rica ederiz” denildi. Onay ve taleplerden, Esendere Gümrük Sınır Kapısı’nda yaşananları ortaya çıkaran müfettişler hakkında bu kez de haberi sızdırdıkları gerekçesiyle inceleme başlatıldığı anlaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler