HDP genel merkezini ateşe veren sanık tahliye edildi

HDP Genel Merkezi’nin yakılmasıyla ilgili davanın ilk duruşması görüldü. Binanın içinde insan aradığını söyleyen tutuklu sanık tahliye edilirken, dava 12 Aralık’a ertelendi.

Yayınlanma: 27.10.2015 - 14:14
Abone Ol google-news

HDP Genel Merkezi’nin 8 Eylül günü yakılmasıyla ilgili açılan davanın ilk duruşması Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu sanık Doğan Haydar Ciritçioğlu ile tutuksuz 4 sanık bulundu. Binaya ateşe verdiğini kabul eden ve “Binanın içinde insan aradım” diyen tutuklu sanık Doğan Haydar Ciritçioğlu tahliye edildi.

‘Görevsizlik kararı verilmeli’

Duruşmanın başında HDP avukatı ve aynı zamanda HDP Parti Meclisi üyesi olan Pınar Akdemir, soruşturmanın eksik yürütüldüğünü ve işlenen suçun Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar kapsamında olduğunu belirterek, “Davanın, Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi yanlıştır. Mahkemenin görevsizlik verip, kovuşturmayı yürütmekle görevli olan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dosyayı göndermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan saldırı örgütlüdür, bu saldırıyı yapanlar da örgüt üyeliğinden yargılanmalıdır. Yapılan saldırıda kasten adam öldürme suçu ve fiili vardır” dedi.

‘Terör örgütüne ait belge vardır diye düşündüm’

Tutuklu sanık Doğan Haydar Ciritçioğlu, tepkisini sözlü olarak dile getirmek için binanın içine girdiğini savunarak, “Binanın bütün katlarını gezdim. Kimseyi bulamadım” dedi. HDP Genel Merkezi’nden iki adet laptopu çalmakla suçlandığını belirten Ciritçioğlu, “Laptpoları aldım. İçinde terör örgütüne ait bilgi ve belgelerin olduğunu düşündüm, polise teslim edecektim” dedi. Ciritçioğlu, daha sonra binadaki kağıtları tutuşturarak ateşe verdiğini söyledi. Sanığın ifadeleri üzerine HDP avukatlarından Abdullah Koç’un “birini bulsaydın ne yapardın” sorusuna karşılık Ciritçioğlu, “Kimseyi bulmadığım için bir şey yapmadım” diyerek karşılık verdi.

“AKP’ye yapılsa herkes yargılanırdı”

Bütün sanıkların ifadesi alındıktan sonra HDP avukatları olay günüyle ilgili sanıklara sorular sordu. Saldırının planlı olduğunu ve dosyada sadece 5 kişinin değil saldırıya katılan herkesin yargılanması gerektiğini belirten avukatlar, “Eğer bu saldırı AKP’ye yapılmış olsaydı, şuan burada binlerce kişi yargılanıyor olacaktı” dedi. Dosya ciddiyetsiz yaklaşıldığını belirterek tepki gösteren avukatlar, “Görüntülerde hiç kimse tespit edilmemiş mi” diye sordu.

‘Gazdan etkilenip kaçtık’

Olay günü HDP’yi korumakla görevli olan polislerden Orhan Demirci tanık olarak dinlendi. Demirci ifadesinde saldırganların önlem alan çevik kuvvet polisini aştığını, kendilerinin gruba yaptıkları şeyin yanlış olduğunu söylediklerini ancak kitlenin kendilerini zorlayarak binaya saldırdıklarını söyledi. Kaçmak zorunda kaldıklarını belirten polis, “O sırada çevik kuvvet polisi gaz kullandı. Bizim gaz maskemiz olmadığı için etkilendik ve oradan kaçtık” dedi.

Demirci, avukatların, “Siz neden silah çekmediniz? Size yönelik saldırıdan dolayı polise mukavemmeten şikayetçi oldunuz mu?” şeklindeki sorularına, “Şikayetçi olmadım çünkü yaralanmadım. Ayrıca bu tür olaylarda silah çekildiğinde silaha el koyma tehlikesi doğar” şeklinde konuştu.

Deliller karartılamaz diye tahliye

Sendika.org'un haberine göre mahkeme başkanı, HDP avukatlarının dosyada görevsizlik verilerek, dosyanın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi ve soruşturmada kasten adam öldürmek ve örgüt kurma ve üyeliğinden dava açılması taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti, binayı yaktığını ve bina içerisinde bütün katlarda insan aradığını açık açık ifade etmesine rağmen tutuklu tek sanığı, “delillerin toplandığı ve karartılamayacağı” iddiasıyla tahliye etti. Duruşma 12 Aralık 2015 tarihine ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler