HDP'den Nevruz yasaklarına yanıt: Kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz

HDP Merkez Yürütme Kurulu, nevruz kutlamalarına çeşitli şehirlerde yasak getirildiğini belirterek, "Hükümeti nevruz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, nevruzun barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz. Nevruz kutlamaları yasaklanamaz.

Yayınlanma: 16.03.2016 - 17:42
Abone Ol google-news


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu tarafından Nevruz kutlamalarına ilişkin açıklamada bulunuldu. Nevruz'un baharın müjdecisi olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Her gün yeni bir acının yaşandığı, canlarımızın yittiği, ülkemizin ve halklarımızın şu sıkıntılı günlerinde, başta Mezopotamya olmak üzere farklı coğrafyalarda farklı halklar tarafından kutlanan, baharın müjdecisi olan Nevruz etkinlikleri başlıyor. Buna karşılık AKP hükümetinin baskıcı ve yasakçı politikalarının bir sonucu olarak çeşitli şehirlerde Nevruz kutlamalarına izin verilmiyor, başvurular art arda sudan gerekçelerle veya gerekçesiz yasaklanıyor. Baharın ve dirilişin bayramı olan Nevruz'u kutlamak tüm halkların en meşru hakkıdır. Nevruz'un yasaklanması tarihin farklı dönemlerinde farklı despotlar tarafından denenmiş ama başarılamamıştır. En baskıcı, en zalim yönetimler döneminde bile halklar Nevruz'a sahip çıkmış ve kutlamıştır. Bugün AKP-Saray iktidarında Nevruz kutlamalarının engellenmek istenmesi baskı, yıldırma ve savaş politikalarının tırmandırılmaya çalışılması demektir. AKP-Saray iktidarı bu yasaklarla halkların gelecek umudunu kırmak istiyor. Bizler Nevruz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Halklarımız kendi gelenekleri, usulleri ve renkleriyle nevruz için sokaklarda, meydanlarda olacak ve nevruz ateşlerini eşitlik ve özgürlük için yakacaklardır. Hükümetin nevruz kutlamalarına yönelik engelleme girişimleri hukuki ve meşru değildir. Meşru ve haklı olan, nevruzun binlerce yıldır olduğu gibi kutlanmasıdır. Hükümeti nevruz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, nevruzun barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz. Bu vesileyle başta Türkiye halkları olmak üzere tüm Ortadoğu ve Kafkasya halklarının Nevruz Bayramı'nı şimdiden kutluyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler