HDP'nin Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru reddedildi
HDP'nin OHAL uygulamaları nedeniyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru önergesi kabul edilmedi.
HDP'nin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, "15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen uygulamalar sebebiyle yaşandığı ileri sürülen hak ihlallerini önleyemediği iddiasıyla" Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmelerine başladı.
Önerge sahibi adına söz alan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 15 Temmuz darbe girişiminde, darbe gerçekleşseydi neler yapılacaksa aynı şeylerin 15 Temmuz sonrası, Hükümet tarafından yapıldığını ileri sürdü.
Milletvekilillerinin cezaevlerine ziyaret gerçekleştiremediğini savunan Kerestecioğlu, "Cezaevlerini ziyaret edip insanların yaşadığı hak ihlalini tespit etmek zorundayız. Buna Adalet Bakanlığı izin vermek zorundadır. Hatta bu izin protokolünün de ortadan kaldırılması gerekmektedir. Milletvekili halkın temsilcisidir kimseden izin alma mecburiyeti yoktur ancak kendisini seçen halktan izin alabilir." diye konuştu.
HDP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye'de hukuk devleti ilkelerinin ayaklar altına alındığını ileri sürdü. Beştaş, "Mağdur falan değilsiniz. Kimse size inanmıyor. Siz, 'mağduruz' diye diye 78 milyonun burnundan fitil fitil getirmeye devam ediyorsunuz. AKP'li olmayan herkes bu ülkede tutuklanmak, işkence görmek, cezaevine girmek, işten atılmak, ihraç edilmek tehdidiyle karşı karşıyadır." görüşünü savundu.
Beştaş, idam tartışmasını getirmenin, Fetullah Gülen'in iadesini önlemeye dönük bir hamle olduğunu ileri sürdü.
MHP Grubu adına İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise 15 Temmuz gecesi FETÖ'cü hainlerin Türk milletinin üzerine ateş açtığını ve masum vatandaşları şehit ettiğini söyledi. Aksu, "15 Temmuz hain darbe girişimi, Türk milletinin engin feraseti, demokrasiye olan bağlılığı, azim ve kararlılığı sayesinde önlenmiş, demokrasi uçurumdan dönmüştür. Bu hain saldırı, bütün siyaset kurumlarına, Türk milletinin ve devletinin birlik ve bekasına yapılmıştır." diye konuştu.
Aksu, OHAL kararı çerçevesinde alınan tedbirlere ilişkin bugüne kadar 10 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldığını, KHK'lerle yargı, güvenlik, milli savunma, teşkilatlanma ve kamu çalışanlarına ilişkin köklü değişikliklere gidildiğini ve kapsamlı tasarruflarda bulunulduğunu kaydetti. Aksu, bugüne kadar 3 bin 576 hakim ve savcı ile 3 bin 598 askeri personelin meslekten, 62 bin 908 kişinin kamu görevinden olmak üzere, toplamda 70 bin 82 kişinin ihraç edildiğini belirterek, "OHAL ilanı sonrasında çıkarılan KHK'lerin yer yer OHAL ilanını gerektiren konular dışındaki konuları da düzenlemesi, OHAL yetkisinin aşıldığı, OHAL dışına çıkıldığı anlamına gelmektedir." ifadesini kullandı.
15 Temmuz darbe girişimine adı karışan, göz yuman veya görevinin sorumluluklarına riayet etmeyen kim varsa devlet kurumlarından ayıklanmasının yerinde olduğunu vurgulayan Aksu, "Tabi bu tespitlerin, soruşturma süreçleriyle somutlaştırılması gerekmektedir. Yeterli inceleme ve soruşturma yapılmadığı için boşu boşuna kimsenin itibar ve saygınlıklarıyla oynanmamalıdır." dedi. Aksu, FETÖ ve PKK'nın Türkiye'nin karşısında toplanmış iki cinayet ve melanet örgüt olduğunu belirtti.
Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Kağıtsız Parlamento Projesi" kapsamında yasama evraklarının elektronik ortamda dağıtılmasına ilişkin sorunlar yaşandığını belirterek, "İçtüzük'ün 42. ve 51. maddelerinde şöyle tarif edilir: 42. maddede 'Komisyon raporları bastırılıp milletvekillerine dağıtılır…' der. 51 de 'Gelen kağıtlar Meclisin toplantı günleri dağıtılır ve tutanağa eklenir.' hükmüne amirdir." dedi.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise yaptığı açıklamada, "Kağıtsız Parlamento Projesi" kapsamında siyasi parti gruplarının görüşleri alınarak, yasama evrakının elektronik ortamda dağıtımının benimsendiğini anımsattı. Bahçekapılı, talep eden milletvekillerine sıra sayılarının basılı nüshasının verileceğini, basılı nüsha talep etmeyen milletvekillerine ise elektronik dağıtımla iletileceğini, Başkanlık Divanı üyelerine, komisyonlara ve siyasi parti grup başkanlıklarına da basılı yasama evrakının dağıtım uygulamasına devam edileceğini kaydetti.
"Umarım sonuçlarını iyi hesaplamışlardır"
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yerinden söz alarak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atandığını vurguladı. Baluken, "Bir çılgınlık içerisine girmişler. AKP hükümeti, Diyarbakır'ın Kürt halkı, Türkiye demokrasi mücadelesi açısından ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Umarım sonuçlarını iyi hesaplamışlardır." dedi.
Baluken'in kullanmış olduğu dili kınadığını vurgulayan, AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Eğer kasıt yapılıp, edilenlere ilişkin bir siyasal eleştiriyse en azından kavramları yerli yerinde kullanmak ve eleştirinin amacına matuf bir anlatım ve muhakeme ile her kime söylenmek istiyorsa onun da anlaşılmasına ve kavranmasına imkan verecek bir nezaketle ifade etmek uygun olur diye düşünüyorum. 'AKP ve saray rejimi', 'Sarayın memurları' gibi keyfi, spekülatif, esasen bir rasyonel eleştiri mantığından uzak bir dili uygun bulmuyoruz. Türkiye'deki sistemin adı bellidir, herkes anayasa ve yasalarda bulunan hak ve yetkiler çerçevesinde davranmaktadır. Bunun dışında biz keyfi tanımlamalarla bu durumu değiştiremeyiz, buradan da bir eleştiri çıkaramayız." diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev