''Hedefimiz, 81 ili birbirine bölünmüş yolla bağlamak''
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2013'e kadar 32 bin kilometrelik bölünmüş yol yapmayı planladıklarını belirterek, ''Hedefimiz, 81 ili birbirine bölünmüş yolla bağlamak'' dedi.
AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar başkanlığında toplanan Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı ele alındı. Bayraktar, tali komisyon olarak tasarıyı görüştüklerini belirterek, hazırlayacakları raporu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunacaklarını ifade etti.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, tasarı hakkında komisyona bilgi verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 1950 yılından beri yürürlükte olan kanunla çalışmalarını sürdürdüğünü, şimdiye kadar otoyol ve bölünmüş yollarla ilgili kanun bulunmadığını belirten Yıldırım, mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi ve günün şartlarına uygun hale getirilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, genel bütçeli bir kurum olduğundan dolayı yaşanan sorunların giderilmesi için özel bütçeli ve tüzel kişiliğe haiz hale getirileceğini kaydeden Yıldırım, yolların yapımı için gerekli kaynağın temininde kamu-özel sektör işbirliğine imkan sağlayan modellerin kullanımının sağlanacağını bildirdi.
Yıldırım, tasarının hazırlık aşamasında kurumlardan görüş alındığını ve tasarı üzerinde en ufak bir anlaşmazlık bulunmadığını belirtti.
Karayollarının tasarrufu altında bulunan yol kenarlarıyla ilgili herhangi bir yaptırımı bulunmadığına dikkati çeken Yıldırım, ''Karayolları, kendi tasarrufundaki yol kenarları hakkında bir tasarrufta bulunamıyor. Kaçak yapılaşma olursa Maliye'ye bildiriliyor. Davaları takip etme yetkimiz yok. Eğer bir işin sahibi değilseniz, takip imkanı bulamazsınız. Yargıtay, bu tür davalarda muhatap olarak Karayollarını gösteriyor, ama davaları takip edemiyoruz. Yolun kenarına kablo çekilecek, arazi değerlendirilecek, bu tür işlem yapamıyoruz'' diye konuştu.
Yol güzergahının belirlenmesi ve kamulaştırmada yaşanan sorunlara da dikkati çeken Yıldırım, düzenlemeyle bu sorunların aşılacağını bildirdi.
Türkiye'de otoyol ücretlerinin Avrupa ülkelerine oranla 5-6 kat daha düşük olduğunu bildiren Yıldırım, karayolu, otoyol, tünel, bölünmüş yol gibi hizmetlerin verilmesi için kaynak temin edilmesi gerektiğini, kaliteli hizmet vermenin bir karşılığı olarak geçiş ücreti alındığını belirtti.
Yıldırım, tasarıyla yapılacak kadro iptal ve ihdas işlemlerinde yeni personel alımının söz konusu olmadığını, mevcut personelin yeni oluşturulacak birimlere atanmasının öngörüldüğünü kaydetti.
''Kamulaştırmaya değil yol yapımına..."
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2009 yılında ülke genelinde 3 binin üzerindeki şantiyede hizmet verdiklerini bildirerek, bu şantiyelerde 200 bin kişinin çalıştığını, yeni yollar yapıldığını söyledi.
Bölünmüş yolda 17 bin 500 kilometreye ulaştıklarını anlatan Yıldırım, ''Bölünmüş yolda 2013'e kadarki hedefimiz, 32 bin kilometredir. 63 il birbiriyle bölünmüş yolla bağlanıyor, hedefimiz 81 ili birbirine bölünmüş yolla bağlamak'' dedi.
Yol güzergahının kamulaştırılmasında belediyeler tarafından 18. madde uygulamasının yapılmasını öngördüklerini belirten Yıldırım, belediyelerin bu uygulamayı yapmaması halinde kamulaştırmanın resen yapılacağını bildirdi.
Kamulaştırma veya imar konusunda belediyelerin yetkisinin alınmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldırım, ''Belediye imar sınırları içindeki yerlerde kamulaştırma bedelleri, yol yapım maliyetinin birkaç katına çıkıyor. Bu sorunu çözmenin yolu, belediyeler ile müşterek çalışmaktan geçer. Amacımız, yol ve altyapı düzenlenirken maliyetlerin, mümkün olduğu nispette kamulaştırmaya değil, yol yapımına harcanması öngörülüyor'' diye konuştu.
CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, belediyelerin imar plan yetkilerinin elinden alındığını, özelleştirmeden gelecek kaynaklarla yol yapımı yerine bütçe açığının kapatılacağını ileri sürdü.
İstanbul'da 3. köprü tartışmalarının yaşandığına dikkati çeken Ağyüz, köprü yol güzergahı nedeniyle yasal düzenleme yapılarak, belediyelerin kamulaştırma yapmamasının zorunlu hale getirilmek istendiğini savundu.
Komisyonda, maddeleri görüşülmeksizin tasarı oy birliği ile kabul edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması