Hepsi mi talep?

İHL’lere bir yıl için 2 yıllık öğrenci kontenjanı verildi.

Yayınlanma: 17.07.2014 - 00:09
Abone Ol google-news

Yıllar içinde sayıları kat kat artan imam hatip liselerinin sayısı 854’ten 952’ye, mevcutları ise 675 bine çıkıyor. Yeni açılan 98 yeni imam hatip lisesinin yarısından fazlası ise sadece kız öğrencilerin okuyacağı Anadolu İmam Hatip Lisesi. MEB, bazı Anadolu liselerinin de imam hatip liselerine dönüştürülmesi karşısındaki eleştirileri “Öğrenci ve veli talebi”ne bağlıyor. Ancak son üç yılda imam hatip liselerindeki sınıf sayısı yaklaşık 7 bin artırılırken, sınıf başına düşen öğrenci sayısındaki artış yalnızca 1.

MEB, 8. sınıf öğrencilerinin TEOG sonucunda yerleşecekleri Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Çok Programlı Anadolu Liseleri’nin kontenjanlarını arttırdı. Tüm 8. sınıf öğrencileri artık liseye sınav sonuçlarına göre yerleşeceklerinden tüm liselerin kontenjanları yaklaşık yüzde 50 artırıldı.

 

‘İHL’ye yüzde 42 zam’

Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin kontenjanı ise 201 bin 832 arttırıldı. MEB verilerine göre eski sistemdeki İmam Hatip Liseleri’nin ve Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarının toplam öğrenci sayısı zaten 474 bin. Bu durumda MEB, Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin 4 yıllık öğrenci kapasitesinin yaklaşık yüzde 42’si kadar kontenjanı, TEOG sonuçlarına göre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okumayı tercih edecek öğrenciler için ayırdı.

200 bin ek öğrenci kapasitesi artışı için bakanlık, Anadolu İmam Hatip Lisesi okul binası sayısını da 854’ten 952’ye çıkardı. Açılan 98 yeni imam hatip lisesinin birçoğunun ise sadece kız öğrencilere eğitim ve öğretim verecek Anadolu İmam Hatip Lisesi türünde olduğu öğrenildi.

 

675 bin İHL’li

Her yıl altyapı harcamalarından kaçınılmadan okul sayısı artırıldığı için öğrenci sayısı da artan İmam Hatip Liseleri’nin açılan kontenjanlarının tamamının dolması durumunda öğrenci sayısı da 675 bine çıkacak.

 

Gerçekten talep mi?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise bu kadar çok imam hatip lisesi açılmasını, hatta mevcut Anadolu liselerinin bile imam hatip lisesine dönüştürülmesini “Veli ve öğrenci talebine” bağladı. Ancak 2011-2012 eğitim öğretim yılında imam hatip liselerinde sınıf başına düşen öğrenci sayısı 27 iken, son eğitim yılında bu ancak 28’e çıktı. Ortalama sınıf mevcutları yalnızca 1 artarken, bakanlık son üç yılda imam hatip liselerindeki sınıf sayısını 7 bin 229 artırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler