Her altı kişiden biri migren

Sık ağrı kesici kullanmak migren ağrılarını şiddetlendiriyor ve atak sıklığını artırıyor.

Her altı kişiden biri migren
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.05.2013 - 07:58

Migren ağrılarında gelişigüzel ağrı kesici kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar, sık ağrı kesici kullanımının migren ağrılarını daha da şiddetlendirdiğini ve atak sıklığını artırarak inatçı bir baş ağrısına dönüştürdüğünü söylüyor.

Tekrarlayıcı baş ağrısı ataklarından oluşan ve her 6 kişiden birinde görülen nörolojik bir hastalık olan “migren” genellikle 20’li yaşlarda ortaya çıkıyor. Migren, hastanın iş, sosyal ve özel yaşamını ciddi boyutta etkiliyor. Pek çok hasta da bu durumda çözümü hekim önerisi olmadan kullandıkları ağrı kesici ilaçlarda buluyor.

 

Kadınlarda daha sık görülüyor

Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, aşırı ağrı kesici kullanımının migren ağrılarını daha da şiddetlendirdiğini ve atak sıklığını artırarak inatçı bir baş ağrısına dönüştürdüğünü belirterek “Aşırı ağrı kesici kullanımında kastedilen ayda 15 tabletten fazla almak. Aylar boyunca haftada 2-3 kez ağrı kesici kullanılması hastaları bunlara daha duyarlı hale getirebiliyor. Bu yüzden baş ağrısının sürekli ve artan şiddetle devam etmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekiyor” diyor.

Erdemoğlu, migrenin kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Bunun nedeni östrojen hormonunda yaşanan değişimler. Özellikle regl dönemlerinde hormonal etkilerin beyin duyarlılığını artırması sonucu çoğu kadında ağrılar belirginleşiyor. Migrenin sık rastlanan belirtisi hafiften başlayarak çok şiddetli karaktere dönüşen baş veya boyun ağrılarıdır. Ağrı başladığında aynı zamanda ışık, ses ve kokuya karşı hassasiyet, baş dönmesi, sersemlik hissi, bulantı ve kusma gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Migrenlilerin yüzde 15-20’si görme alanında kararma, parlayıp sönen yıldızlar, renkli ve kesik kırık çizgilerin ortaya çıktığı aura dönemini yaşıyor. Doğru tedavi edildiğinde migren atakları kontrol altına alınabiliyor. Ancak birden fazla semptomu tetiklediği için tek bir ağrı kesici ilaç tüm sorunun ortadan kalkmasını sağlayamıyor. Migren tedavisi önleyici-koruyucu ve baş ağrısı ataklarına yönelik tedavi olarak ikiye ayrılıyor. Başvurulan çeşitli ilaçlar atakları önlemenin yanı sıra bulantı, kusma ve ışık ile sesten etkilenme gibi diğer semptomların tedavi edilmesini hedefliyor.”

 

Uyku düzeni çok önemli

* Öğün atlamayın.
* Uyku düzeninize dikkat edin. Her gün aynı saatte kalkın. Uykusuz kalmayın.
* Her gün aynı saatte egzersiz yapın. Düzenli olarak yapılan egzersiz stresten arınmanızı sağlıyor.
* Migreni tetikleyen faktörleri daha iyi tespit edebilmek için baş ağrısı günlüğü tutun.
* Bol sıvı tüketin.
* Stresli ortamlardan uzak kalmaya çalışın.
* Sodalı sıvılar ve şekerli meyve sularından uzak durun. Çok yüksek kalorili ve şekerli besinler bazı durumlarda migreni tetikleyebiliyor.
* Kahve tüketimini sınırlayın. Günlük tüketim 4-5 fincana yükseldiğinde kahve kafein bağımlılığını artırabiliyor ve uyarıcıdan gece boyu yoksun kalmak ertesi sabah migreni tetikleyebiliyor.
* Günde 6 bardaktan fazla çay içmeyin.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon