Her bebek kendi dilinde ağlıyor
Ağlama seslerinin özellikle melodisi ve ritmi birbirinden farklı. Bunun nedeni bebeklerin anne karnındayken annelerinin dilini benimsiyor olmaları.
Würzburg Üniversitesi bilim kadını Kathleen Wermke’nin Current Biology dergisindeki araştırma yazısına göre, yenidoğanlar anadilleri için tipik olan melodi motiflerini kullanıyor. Alman araştırmacı Almanya ve Fransa’da doğan ve yaşları 3-5 gün arasında değişen 60 bebeğin ağlama sesini karşılaştırmış.
Sesler bilgisayara aktarıldıktan sonra, frekans tayfı, melodi ve maksimum ses yüksekliği hesaplanmış. Bu şekilde Alman bebeklerin baştan sona doğru azalan melodi motifleri, Fransız bebeklerin ise sona doğru yükselen melodi motifleriyle ağladıkları ortaya çıkmış.
Fransa’da çocuklar mesela “papa” (baba) diye seslenirken kelimenin sonundaki a harfini, Alman bebekler baştaki a harfini uzatıyor. Bebeğin anne karnındayken anne babasının sesini tanımaya başladığı aslında bilinen bir gerçekti. Ancak Wermke’nin amacı, çocuklardaki dil yetisinin, insan dışındaki primatlardan farklı olarak ağlama sesindeki melodilerle başladığını kanıtlamaktı. Bebekler ağlama seslerini değiştirerek anne karnında duyduklarına göre çevirebiliyorlar. Yenidoğanlar annelerinin ilgisini çekmek ve onunla yakınlaşmak için taklit ediyorlar. Wermke, müzik ve dilin evrim süresince birlikte gelişerek, en başından beri var olan bir iletişim sistemini yaratmış olabileceğini düşünüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği